Április 16,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Rajtunk múlik, hogy hőssé avatjuk-e

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,290,098 forint, még hiányzik 709,902 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Úgy tűnik – már ha Orbán valóban betartja ígéretét – hogy május végén a miniszterek elnöke nagy kegyesen visszaadja a felhatalmazási törvény által neki megszavazott teljhatalmat, és újra kétharmaddal fogja vezetni az országot. Szép dolog ez Orbántól nem mondom, de azért ennyire nem kellene elragadtatnia magát a polgári oldalnak, hiszen még ha ez így is lesz, az nem fogja semmissé tenni azokat az intézkedéseket, amelyeket a veszélyhelyzet idején hozott a kormány. Az a tény, hogy Orbán visszaadja a túlhatalmát nem tudni minek tudható be pontosan, alapból is ez volt a terv, vagy a külföldi figyelem miatt döntött így. Talán soha nem fog kiderülni, mindenesetre ne higgyük azt, hogy nem volt képes ez idő alatt is komoly károkat okozni az egész országnak.

Itt ne csak a két rabosított állítólagos álhírgyártóra tessenek gondolni, hanem azokra a rendelkezésekre is, amelyek alapjaiban változtathatják meg az önkormányzatiságot Magyarországon. Első körben Semjén adott be egy olyan salátatörvényt, amelynek értelmében lényegében elvették volna a polgármesterek jogköreit a veszélyhelyzetre hivatkozva. Ezt rekord idő alatt, mindössze pár óra alatt visszavonták, aminek okait a mai napig is csak találgatni lehet. De egy biztos, Orbán elment a falig, ahol ellenállásba ütközött, ami azt jelenti, hogy még számára is léteznek olyan határok, amelyeket nem léphet át. De itt nem volt persze vége a történetnek, hiszen Semjént újra megbízták a nemes feladattal, aminek értelmében ezúttal nem a polgármesterek jogköreihez nyúlnak kormányzatilag, hanem az önkormányzatok bevételeihez nyúlva próbálják lehetetlen helyzetbe hozni azokat, akik nem oly kedvesek számukra.

Itt természetesen ellenzéki polgármesterekre kell gondolni, akik Orbán legnagyobb szégyenére győzni tudtak több fontos településen is, és akiknek köszönhetően emberek milliói szembesülhettek azzal, hogy nem feltétlenül van szükség a Fideszre, vagy egy fideszes vezetőre ahhoz, hogy a település működjön. Igen ám, csak ha sikerül pénzügyileg lehetetlen helyzetbe hozni ezeket a településeket, akkor mégis igaz lesz az, hogy az ember vagy jóban van a kormánnyal és akkor fejlődik a város, vagy nem, viszont akkor el kell fogadnia a város lepusztulását. Az, hogy Semjén beadta ezen javaslatát – ő továbbra is csak az eszköz ebben az egészben – azt mutatja, hogy elszánta magát Orbán és megbünteti azon települések lakóit, akik nem a kormánypárt helyi jelöltjére szavaztak.

Ez persze nem mindenhol fog működni – a jelentéktelenebb településeken például – azonban azok a területek, amelyek fontosak Orbán számára, minden bizonnyal felkerülnek a büntetett helyek listájára. Lehetne még persze sorolni azokat a rendelkezéseket, amelyek ennek a veszélyhelyzeti időszaknak köszönhetőek – amik mellett egyébként biztosan van egy sor olyan rendelkezés is, amelyekről később szerzünk tudomást – azonban aki figyelte a híradásokat mostanság, az szembesülhetett velük. De a valóság – mint jól tudjuk – igen szépen hajlik a kormány és az annak seggét kinyaló propagandalapok környékén. Ezért fordulhatott elő az is, hogy a 888 azzal vádolja meg Budapest ellenzéki polgármestereit, amit Orbán tett.

Két hónapja hallgatjuk, hogy az Orbán-kormány rendeleti úton irányítja az országot és ez micsoda autokrácia. 

…Konkrét példát ugyan sem az Európai Parlament, sem a nyugati sajtó, sőt még a CNN sem tudott felhozni, de a tények sosem zavarták őket. Ahogy az sem veri ki náluk a biztosítékot, hogy vannak Magyarországon olyan politikusok, akik tényleg visszaélnek a különleges jogrend adta lehetőségekkel és nem a koronavírus elleni védekezésre használják azt.

Ilyen például Pikó András, Baranyi Krisztina, vagy épp Niedermüller Péter a propaganda véleménye szerint. Noha a cikkben leírtak nem igazán állják meg a helyüket, de ez mikor zavarta őket? A saját kormányzati csatornájukon – ez esetben a Hír TV – egy műsor keretében mutatták be azt, hogy nekik mennyire igazuk van. Hogy ezek egyébként egy kis internetes keresgélést követően elég könnyen megcáfolhatóak? Teljesen mindegy, hiszen azok agyát már úgyis átmosták, akikét át szerették volna, számukra pedig a későbbi tények már nem számítanak. Létrehozták a kis párhuzamos valóságukat, ahol kizárólag azokat szólaltatják meg, akik az ő álláspontjukat tá.

Hogy eközben a főnökük a veszélyhelyzet minden percében azzal volt elfoglalva, hogy hatalmát még tovább szélesítse és megbizonyosodjon arról, hogy 2022-ben nem ismétlődik meg az, ami az önkormányzati választásokon megtörtént, az kit érdekel? Hogy emellett még a vírus is megkímélte Magyarországot, az csak egy plusz, hiszen ezzel még nagyobb hőst tudnak kreálni Orbánból. Elég megnézni a naponta Facebookon megjelenő kisvideóit, ahol direkt úgy mutatják be a pocakos felcsúti politikust, mint az ország megmentőjét, a Kárpát-medence hősét. Akik ehhez asszisztálnak, azok tökéletesen boldogok az elért eredménnyel, hiszen úgy hiszik, hogy sikerült megerősíteni pozíciójukat azzal, hogy még a legnagyobb bajban is kiálltak Orbán mellett.

Amennyiben a vírus lecseng és a járvány miatt kialakult gazdasági válság mégsem lesz olyan súlyos idehaza, mint sokan gondolják, akkor valóban megerősítheti Orbán a pozícióját, annak ellenére is, hogy számtalan esetben élt vissza túlhatalmával. Ha ugyanis az emberek elhiszik, hogy ő védte meg őket – mint sokan hiszik a mai napig a menekültek kapcsán – a vírustól, akkor bizalmat fognak neki szavazni. A Karácsony Gergellyel szembeni lejáratókampány azonban balul sült el, ami több millió potenciális szavazót jelenthet az ellenzék számára. A dolog kimenetele tehát kérdéses. Minden rajtunk múlik.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.