Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Generációk harca

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az élet diktálta helyzet: előbb-utóbb mindig felnő egy újabb nemzedék, és ez éles ellentéteket, feszültségeket rajzol ki az idősebb generációk vonatkozásában. A felnövekvő és felnövő nemzedék tagjai természetes módon szerepet kérnek maguknak a közéletben, a politika irányításában is. Úgy érzik, az élhető élet joga őket is megilleti. Ezt a tényt a mindenkori kormánypárt, ha éppenséggel meg van bolondulva a hatalomért és ráadásul egészségtelen társadalmi viszonyok állnak fenn, nehezen viseli.  Rosszabb esetben ezt akadályozza is. Mivel nem érdeke egy új politikai elit megszületése, úgy gondolja, a történelem lassan forgó kerekét meg tudja állítani. 

A politikában ezek az úgynevezett nemzedéki törésvonalak jól felismerhetőek egy személyhez vagy párthoz köthetően. A két világháború között ez a törésvonal a messianisztikus szerepben szívesen tetszelgő Gömbös Gyula által képviselt politikában jelent meg nagyon energikusan, fiatalosan, de rossz utat választva. A rendszerváltás idején pedig az akkor még fiatal Fidesz volt a generációs párt, feszegetve az akkori rendszer már rozsdás rácsait. Igaz, akkor még nem tudtuk, hogy a nemzetünket emésztő korrupciót nehezebb lesz felszámolni, mint távozásra bírni a szovjet hadsereget.

És nem csak egy politikai pártnak, hanem egy politikusnak is van felívelő szakasza, majd természetesen szembesülnie kell a hanyatlással. A hanyatlás, a népszerűtlenség kezelésére mindig van egy-két jó politikai marketingfogás, ami segíthet a rossz helyzeten, meghozva a túlélést ideig-óráig. Az viszont nagyon veszélyes, ha egy párt a hatalom megtartása érdekében a törvényeket saját képére formálja, rátelepedve a nemzetre, gátolva a fejlődést. Összekötve a nemzet sorsát a saját sorsával. Egy politikus megválasztása esetén lehetőséget kap arra, hogy megmutassa, mire képes, milyen talentumokkal rendelkezik. Megmutathatja, az erény vagy a kapzsiság tüze ég benne nagyobb lánggal. Ezáltal a nagy nyilvánosság számára láthatóvá válnak, akarva-akaratlanul, tehetségének korlátai, szakmai felkészültsége, kapcsolati hálójának működőképessége, komolysága. És persze a korrupcióra való hajlama. Ha a többség elégedett vele, akkor újraválasztják, de a versenyszabályoknak mindig tisztességesnek és kiegyensúlyozottnak kell lenniük, amelyek nélkülözik a bűvészkedést, mert csak így születhet valódi, legitim eredmény. 

Tisztességtelen versenynél egy idő után elvesztik jelentőségüket a választások. Viszont a lehetőségek nem záródnak be, nem záródhatnak be egy nemzet számára akkor, amikor egy politikai vezető elérte képességeinek határait, a hatalomba belehízva, abba belebolondulva képtelen megválni tőle. 

Különösképpen ma, amikor a világjárvány fejjel lefelé fordította a világot, a korjelenségekre, a gyorsuló világ kérdéseire, a fiatalok elképzeléseire talán nem az a legjobb válasz, ha ezeket „hamis hírként” állítják be, lesajnálva, bérencezve a kritika megfogalmazóit. De ezek a válaszok sok mindent elárulnak a hatalom világképéről. Amely a nyílt vitát és az életszerű érvelést elutasítva arra törekszik, hogy a választók mély álomba szenderüljenek, ne vegyék észre az ország valós helyzetét és csak otthon, a négy fal között merjék elmondani a véleményüket.      

Kalmár Benedek

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.