Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Kezdik egy kicsit túltolni a biciklit

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nagyon úgy tűnik, hogy a gödi hatalomátvétel nem az utolsó volt a sorban, noha ezt talán már akkor is sejteni lehetett, amikor a Fidesz egyszerűen saját hatáskörben, lényegében lenyúlta a város legjelentősebb bevételének számító Samsung befizetéseit. A veszélyhelyzetre hivatkozva – bár ez eddig is így volt – azt alakítanak törvénnyé Orbánék, amit csak akarnak. Semmi szükség parlamenti szavazásra, mint ahogy valódi konszenzusra sem, ha Orbán valamit eldöntött, akkor abból napokon belül törvény lesz, hiszen nincs az a bábu, aki ellent merne mondani a nagyvezérnek, pláne nincsenek annyian, hogy ez számítson is bármit. Tanulva tehát a gödi esetből, úgy döntött az állampárt, hogy ismét megbízzák Semjén Zsoltot azzal, hogy az éj leple alatt adjon be egy újabb törvénytervezetet, amely a Gödön már bevált hatalomátvételt terjessze ki az ország egészére.

Semjén nem kérdezett, gondolkodás nélkül végrehajtotta a parancsot, amelynek értelmében a kormány elvenné a helyi városvezetéstől és a mindenhol fideszes többségű megyei önkormányzatokra bízná azokat a gazdasági övezeteket, amelyeken legalább 5 milliárd forint teljes költségigényű, munkahely-teremtő és -megtartó beruházásokat hoznak létre. Persze ez már korábban is sejthető volt, a meglepő csupán az, hogy ennyi ideig vártak azzal, hogy hivatalos formában is a Ház elé terjesszék a javaslatot. A kormánynak eddig nem nagyon volt működő terve arra, hogy mégis hogyan lehetne teljesen tönkretenni, és lehetetlen helyzetbe hozni azokat az ellenzéki vezetésű településeket, amelyek egyébként köszönik szépen, jól megvannak a Fidesz nélkül is.

Megengedhetetlen az, hogy legyen az országban olyan település, ahol nem fideszes pártfunkcionáriusok töltik be a városvezető szerepét, hiszen így hogyan lehetne zsebre tenni az uniós támogatásokat? Ha nem a párt munkatársa a városvezető, mégis hogyan osszák ki a közbeszerzéseket Mészáros üzleti köreinek? Orbánnak kell a közpénz, napról-napra egyre több. A kicsikkel persze nem törődnek, ezért is születhetett az a döntés, hogy csak a legalább 5 milliárd forint teljes költségigényű gazdasági övezetekre teszik rá a kezüket. De természetesen létezik fideszes magyarázat is a döntésre, amellyel úgy hihették, hogy tiszta vizet öntöttek a pohárba, de ezt nem feltétlen sikerült elérniük, már csak azért sem, mert a magyarázat nevetséges.

A cél Magyarország kiemelt gazdasági jelentőséggel bíró térségei gazdasági fejlődésének előmozdítása, a meglévő munkahelyek megőrzése és új munkahelyek létesítése olyan elkülönített területek létrehozásával, amelyek kedvező körülményeket teremtenek a gazdasági tevékenység folytatására.

Mi tehát a magyarázat? A mi érdekünkben veszik el a helyi önkormányzatok feladatköreit és hatásköreit. Nemzeti érdek az, hogy a Fidesz kezébe kerüljön minden, ami csak számít ebben az országban, hiszen bizonyítottan csak ők képesek a munkahelyek létesítésére és megvédésére, valamint a gazdasági fejlődés előmozdítására. Hát nem megvédték a magánnyugdíjakat is? A cél itt is az, hogy némileg kommunista felfogás szerint az állam elveszi a különböző területek bevételeit, hogy majd azokat állítólagosan a közjó érdekében szétosszák. A gond csak az, hogy itt nem lesz semmiféle kiosztás, hiszen a közjó azt jelenti, hogy Orbán és csatlósai jól járnak a gazdasági döntéssel, a magyar adófizetők pedig ismételten hülyére lesznek véve.

De nem elég, hogy elveszik a pénzeket, ezen felül még azt is el akarják érni, hogy a bevételek kiesését a helyi ellenzéki polgármesterek alkalmatlanságával magyarázzák. Ez lényegében azt jelenti, mintha fényes nappal kirabolnának valakit, majd a földön fekvő, összevert embert hibáztatnák a falu egészének szeme láttára azzal, hogy ő tehet arról, hogy kirabolták. A Fidesz nem csak burkoltan, hanem nyíltan is maffia-politikát folytat. A rendszer fenntartásához egyre több pénzre van szükség, pláne most, hogy a gazdasági válság következtében egyre kevesebb bevételre tehetnek majd csak szert. A gond azonban az, hogy a meglopott embernek egyszer elege lesz a lopásból és egyszer úgy dönt, hogy visszatámad. Van egy pont, ahol a kirabolt fél úgy érzi, már nincs vesztenivalója, ezért szembeszáll az ellenfelével.

Ezidáig ez még nem történt meg, hiszen a kormány visszaosztott eleget ahhoz, hogy ne gyűljön össze egy akkora elégedetlen tömeg, ami már veszélybe sodorhatta volna a hatalmukat. Most azonban, egy hatalmas válság idején a tűzzel játszik Orbán, amikor úgy hiszi, ez a megfelelő alkalom arra, hogy megkaparintsa a teljhatalmat, valamint elvegye az ellenzéki települések maradék bevételét is. Az a bizonyos pohár már eddig is csordultig volt, azonban valami csoda folytán még nem borult ki. Ez azonban nem tartható a végtelenségig, ezért nem lepne meg, ha a törvénytervezet nem okozna osztatlan sikert. Hogy ebből is visszatáncol-e majd a hatalom, azt nem tudni, viszont ha úgy döntenek, hogy ez még belefér, nem vagyok biztos abban, hogy nem fognak csúnyán pofára esni. Egyre több a jel arra, hogy a vesztébe rohan Orbán, és elkezdett kapkodni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.