Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Akár bűncselekmény is lehet 

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Már éppen kezdenénk fellélegezni, hogy végre kicsit enyhült a nyomás, a migránsok se ostromolják éppen a határt, a koronavírus is mintha megfáradt volna, akár egyre jobban is érezhetnénk magunkat, erre kiderül, hogy vannak itt egyéb veszedelmek is és továbbra sem árt óvatosnak lenni. Jött a hír, hogy elfogtak egy rémhírterjesztőt és eljárás is indult ellene. Nem most történt ilyen először, már százhoz közelít a horogra akadt rémhírterjesztők száma, a rendőrség ugyanis – mind kiderült – folyamatosan monitorozza a közösségi oldalakat és kiszűri azokat, akik nem megfelelően viselkednek. 

Hogy hogyan is kell megfelelően viselkedni, arra kapunk útmutatást, tehát nem hagynak bennünket magunkra, segítenek abban, hogy megmaradhassunk rendes, szabálykövető állampolgárnak. A legfontosabb tudnivaló, hogy mindenki a saját felelősségére teszi, amit tesz, éppen ezért alapvető érdeke, hogy minden esetben meggyőződjön a kérdéses tartalmak valódiságáról, ugyanis ha olyan információt oszt meg rosszindulatból vagy meggondolatlanságból, amely nem felel meg az igazságnak, azzal akár bűncselekményt is megvalósíthat és ez beláthatatlan következményekkel járhat. 

Segítségül pontokba szedve vezetik végig az embert, hogyan is kell leellenőrizni egy-egy információforrást. Több jele is van annak, ha álhíroldallal állunk szemben, ezek többsége már széles körben ismert, például a feltűnő megjelenés, nem is hinném, hogy bárki megosztana olyan oldalakat, amelyeket rengő hájak és emberekből elősereglő tekergő férgek tarkítanak – aki az ilyesmit mások figyelmébe ajánlja, az valóban büntetést érdemelne. Vannak persze ügyesebb álhíroldalak is, pont úgy néznek ki, mintha valóságos információkat kínálnának, holott erről szó sincsen. Persze őket is fel lehet ismerni, például arról, hogy a szerzők szakmailag kevéssé felkészültek, így az írások tartalma árulkodó lehet. Az is gyanút ébreszthet, ha nem létező vagy nem megbízható forrásokra utalnak – utóbbiak maradéktalanul ráillenek némely kormányközeli oldalra, amelyek rendszeresen egymásra hivatkoznak forrásként. Ezen vizsgálati szempontok alapján akár az Origo, akár a Pesti srácok megbízhatatlannak minősülhetnek, információikat tehát tanácsos fenntartásokkal kezelni. 

Annál inkább, mert amint ez a mostani hír is bizonyítja, folyamatosan megfigyelés alatt tartanak bennünket, lám, a 64 éves garázdát is elfogták. Hogy hogyan történik egy ilyen elfogás, az nem derült ki, talán üldözés előzte meg, amelynek végén leteperték és megbilincselték, vagy csak a lakásán ütöttek rajta, amint javában terjesztette a rémhíreket, nem tudni. Hogy kihallgatták, az tény, aztán szabadon is engedték, mi több, a vádat is ejtették – ezt tőle magától tudhatjuk, miután részletesen beszámolt róla a 444.hu-nak. Az ominózus hozzászólást is megismerhettük, amellyel majdnem sikerült bűncselekményt elkövetnie, nevezetesen akadályozni a járványügyi intézkedések eredményességét. 

Javaslom mindenkinek, hogy olvassa el az erről szóló beszámolót, érdemes. A kérdéses komment bár hosszú, egyáltalán nem nevezhető agresszívnek, nincs benne semmi fenyegető, nem biztat arra, hogy szegüljünk ellen az intézkedéseknek, nem tartalmaz valótlan állításokat, nem utal háttérhatalomra, összeesküvésre, mindössze egy vélemény a korlátozások feloldásával kapcsolatosan. Egy vélemény, amelyhez hasonlót, sőt, ennél jóval kritikusabbakat is mindannyian írunk naponta, tehát ez, ami ezzel az emberrel megtörtént, bármelyikünkkel megtörténhetne. Ha valamit nem értünk, az az, mi végre ez az egész? Miért éppen vele történt meg, és ha ez bűncselekmény, akkor miért vagyunk mi még szabadlábon? 

Lehet persze, hogy valójában pont ez az üzenete. Az, hogy jó lesz óvatosnak lenni, mert akármikor sorra kerülhetünk mi is, tehát ne osszunk meg semmit, ne legyen véleményünk, vagy ha esetleg mégis van, tartsuk inkább magunkban, nehogy baj legyen belőle. Milyen baj? Hát azt nem tudni, nem hallottam róla, hogy eddig börtönbüntetésre ítéltek volna bárkit is rémhírterjesztés miatt, más büntetést már kiszabtak néhány lájkvadász oldal sok milliós bevételt elérő üzemeltetőjére, de az egy egészen más kategória, velük szemben nagyon is fel kell lépni. Meggyőződésem, hogy aki a véleményét teszi közzé bárhol, annak nem eshet bántódása, még akkor sem, ha ez a vélemény nem a szerzője egyetértését, hanem éppen a felháborodását fogalmazza meg valamely történéssel kapcsolatban, elvégre állítólag demokráciában élünk, amelynek egyik alapvető ismérve, hogy a gondolkodás, a szólás és a vélemény szabad, ha egyébként nem sért törvényeket. 

Ezzel nem azt mondom, hogy rémhírterjesztésre fel, sőt, továbbra is fontos, hogy ne fogadjunk el kritikátlanul bármit, amit olvasunk, valóban nem szabad olyan információkat terjeszteni, amelyeknek semmi közük a valósághoz. De a véleményünket tegyük közzé nyugodtan. Az nem minősülhet rémhírterjesztésnek. 

Pável Melinda 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.