Április 27,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


A magyar vírus 

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

El vagyok képedve. Újfent. Egy tegnapi híren sikerült elámulnom, mely szerint a Pécsi Egyetem víruslaboratóriumában feltérképezték a magyar vírus származását. A koronavírussal kapcsolatos érdeklődésem szinte határtalan, de a bennem felmerülő kérdések között olyan, hogy milyen a származása, nem szerepelt. Jó, azzal tisztában voltam, hogy nem tősgyökeres, azaz nem a sajátunk, nem belőlünk sarjadt, de ezen túlmenően nem foglalkoztatott, pontosan honnan támadt ránk a kis nyavalyás. Azt is meglepőnek tartom, hogy komoly víruskutatók képesek időt, energiát tékozolni ennek tisztázására, főleg, mert el nem tudom képzelni, mihez kezdenek az eredménnyel. 

Most tehát már tisztán látunk, mint kiderült, a migráns kórokozót főként Európa különböző pontjairól hazatérők hozták be, vannak ugyanakkor más kontinensről származó vírusok is. Ezek eredete vagy Kínára, vagy az USA területére vezethető vissza. Hogy ebből mi következik, azt nem tudni, én mondjuk nem érzem, hogy ettől okosabb lettem, valószínű, mindez csak arra jó, hogy valaki írjon róla egy tanulmányt és szakmán belül elismerést szerezzen vele, de gyakorlati haszna nincs. Mindegy is, legyünk rá büszkék, magyar siker ez is. 

Sikerekben pedig nincs hiány. Naponta hallhatunk különféle magyar sikerekről különböző összefüggésekben. Például megtudhattuk, hogy még ezekben a járványos időkben is támadnak bennünket mindenféle hazugságokra épülő vádakkal, holott valójában csak irigyelnek bennünket azért, mert Magyarország jól kezeli a világjárványt, másokkal ellentétben. Nem tudni, mit mivel hasonlítanak össze ehhez az eredményhez, a lényeg, hogy ami nálunk történik, az sikeres. Müller Cecília megfogalmazása szerint minden olyan elhunytat belevesznek a statisztikába, aki koronavírussal fertőződött meg, akkor is, hogyha közvetlenül nem a vírus okozta a halálát. Ahogy mondta, az elhunytak számát tekintve Magyarország uniós szinten az alsó harmadban szerepel. 

A Portfolio cikke viszont egészen másra enged következtetni. Mint kiderül, az idősotthonokban elhunytak aránya nem kiugró más országok arányszámaihoz képest, ugyanis világszerte az áldozatok csaknem fele idősotthonokból került ki, ugyanakkor összességében nagyon magas az elhunytak száma az összes fertőzöttekhez viszonyítva, ami arra utal, hogy maga a járványkezelés nem sikeres. Tehát mire a kevés fertőzött  ismertté válik, már olyan súlyos állapotba kerül, hogy nem lehet rajta segíteni. Ebből azt a következtetést lehet levonni, hogy mint írják „a magyar fertőzésszám a népesség arányában extrém alacsony lehet, tehát a kevés fertőzöttből találunk meg nagyon keveset.”

Ezek után adódik a kérdés, mit nevezünk sikernek? A statisztika nagyon hasznos találmány, ha valaki ügyesen forgatja a benne lévő számokat, akkor meg főleg, ha még attól se riad vissza, hogy itt-ott kicsit megkozmetikázza azokat. Most az a feladat, hogy kimutassuk, az országos járványkezelés roppant sikeres, a főváros viszont maga a fertő, Budapest adatai szörnyűségesek, főleg az idősotthonokra igaz ez. Nem irigylem most azokat, akik a Pesti úti otthonban élnek, pocsék érzés lehet, hogy naponta az ömlik az összes hírcsatornán, hogy állandó életveszélyben vannak Karácsony Gergely miatt, aki nem gondoskodik róluk megfelelően, bezzeg Tarlós idején egészen más volt, éjjel-nappal orvos ült az ágyuk mellett, nem is halt meg senki és örökké éltek, de hát a bűnös város szavazói rosszul döntöttek és ezzel halálra ítélték az idősotthonokban élőket. 

Most persze minden megoldódni látszik, a hadsereg átvette a parancsnokságot, ettől majd nyilván többet takarítanak, vagy nem tudom, milyen speciális módszereik vannak még a járványkezelésre, de ha innentől kezdve javulnak a számok, az nyilván a kormányintézkedéseknek lesz köszönhető, nem pedig annak, hogy amúgy is csillapodik a járvány. A számokkal persze még játszadozunk továbbra is, most például egy ország találgatja, hogyan kellene értelmezni ezt a legújabb döntést, mely szerint minden koronavírusos beteget a fővárosba kell szállítani, két kijelölt kórházba. Miközben mindenfelé ágyakat ürítettek ki arra való hivatkozással, hogy azokra szükség lesz a járvány miatt. Sokan gyanítják, hogy a statisztikai eredmények érdekében történik mindez, mert így továbbra is Budapesten lesz a legtöbb koronavírusos súlyos beteg és nyilván akik meghalnak, ők is Budapesten teszik, ezért továbbra is indokolt a korlátozások fenntartása a fővárosban. 

A magyar vírus megtette a magáét, most már akár távozhat is. Bár a kormánytól akar maradhatna is, a miniszterelnök olyan nagyon belejött ebbe a katonásdiba, hogy már csak az van hátra, nevezzen ki városparancsnokokat is – talán ehhez még nincs elég katonánk, de sebaj, már dolgozik rajta, hiszen a hadsereg mint munkalehetőség, ott szerepel a gazdasági megoldások között. Rövidesen tehát már lesz megfelelő létszámú haderőnk, így semmi akadálya, hogy folytassuk az életünket, ami ugyan kicsit más lesz, mint a járvány előtt volt, de legalább jó kezekbe kerül minden. 

Pável Melinda 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.