Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Ökopolitika

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az egyre szeszélyesebbé, szélsőségesebbé váló időjárás, ami nemcsak a környezetünket, hanem a szervezetünket is súlyosan megviseli, felveti annak a kérdését, milyen változások zajlanak le az éghajlatunkban, hogy egyre gyakrabban, eddig szokatlan természeti változásoknak vagyunk tanúi. Azzal mindenki tisztában van, hogy a környezetünket túlhasználjuk és a szén-dioxid kibocsátás, valamint az erőforrás felélés a fő okai a klímaváltozásnak. A szén-dioxid a levegőbe jutva visszafordíthatatlan károkat okoz a környezetünkben, felborítva az ökológiai rendszerünket, átalakítva életünket, nemcsak lokális, hanem globális szinten is. Ennek a probléma megoldásának az érdekében történnek is változások, de nem olyan gyorsasággal, hatékonysággal, mint ahogy a helyzet kritikus állapota megkívánná. Valamint még sokan nem mernek szembe nézni ezzel a kérdéssel, mivel még mindig egy távoli jövőben helyeznek el egy komolyabb környezeti katasztrófát, ami szerintük már nem a saját életükben fog bekövetkezni. Így érdektelenné válnak a határozott változásban.

A hazai politikai pártok, hacsak nincs kampányidőszak, nem nagyon emelik központi kérdéssé a környezetvédelmet, a zöldpolitikát, mert ennek kevésbé tulajdonítanak szavazatvonzó hatást. Pedig fontosságát tekintve mindenképp az elsők között van. Mivel hazánkat is fokozottan érinti a klímaváltozás, ezért már nem lehet kérdés, hogy a környezetvédelem szempontjából minden beruházást át kell gondolni, háttérbe szorítva a piaci logikát és inkább a következő nemzedékek számára is élhetőbb megoldást kívánatos előnyben részesíteni. Megoldásként a fenntartható gazdasági fejlődés létrehozása lehet, éghajlatbarát energiaellátással, ami képes megakadályozni a környezeti szennyezést. Ennek eléréséhez viszont elsősorban a berögzült viselkedési, gondolkodási mentalitáson szükséges változtatni, megértve a fenyegetettség mértékét. A fenntartható gazdasági fejlődés egyik alapja, hogy megújuló energia felhasználásával kiváltja a káros energiahordozókat. Ilyen például a szélenergia, napenergia, biomassza. Azonban új atomerőművek építése nem feltétlenül jelent helyes választ, főleg ha nem ismerjük ennek árát. A megújuló erőforrásokra való áttérésnek viszont nem munkahelyek megszűnésével, hanem inkább munkahelyek létrejöttével kell járnia. Másfelől annak érdekében, hogy sikerüljön a magyar valóságnak megfelelő áttérés a megújuló energiaforrásokra, és megtaláljuk a legkedvezőbb megoldást, komoly tőkét kell befektetni az oktatásba, kutatásba. Innovációs forradalom kezdeményezésével, világszínvonalú tudásbázist létrehozva, amiből az országunk tud profitálni. A kutatásoknak többek között szükséges kitérni a közlekedésre, mezőgazdaságra, energiatakarékossági megoldásokra és ezeket úgy szükséges kifejleszteni, hogy tényleges alternatívát jelentsen, és a magyar háztartások többségének elérhető legyen.

A környezetünk változását nem lehet passzívan figyelni, mert ez a passzivitás hatással lesz a következő nemzedékekre is. Valamint nem lehet kiváltság az egészséges élethez, a környezetbarát élethez való jog. Nem mellesleg a környezetvédelem mentén talán sikerülhetne feltámasztani, élettel telíteni azt a közösségi életet, amit a rendszerváltás utáni vad nyerészkedés megszüntetett, szétbomlasztott.    

Kalmár Benedek

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.