Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Én se értek hozzá 

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Lefegyverző ez az őszinteség, amellyel miniszterelnökünk nyilvánosan beismerte, hogy nem ért az egészségügyhöz. Nem mintha lettek volna efelől kétségeink, de mégiscsak megkapó, amikor nem törődve a következményekkel, belekiabálja a nyilvánosságba, a rádióhullámok pedig viszik a hírt, a titok nem titok többé. Nem ért hozzá, ennek ellenére minden erejével teszi a dolgát, már meg is jelentek az írások, milyen emberfeletti küzdelmet folytat, a nap 24 órájából 48-at dolgozik, és jaj, csak bele ne roppanjon. 

Persze ezt akármelyikünk elmondhatja magáról. Én se értek az egészségügyhöz, ráadásul nemcsak kívülről ismerem, mint az országvezető, aki leginkább annyit lát belőle, hogyan tisztelegnek előtte az ottani dolgozók, ha oda talál látogatni. Én a másik oldalát tapasztalgattam eddig, mezei betegként fordultam meg különféle intézményekben, ráadásul nem a hálapénzes fajtából, akik vesznek maguknak törődést, soha nem igényeltem többet bárki másnál. Részben mert nem is volt fedezetem ilyen jellegű befektetésre, de ha lett volna, az elveimmel ellenkezne, ezért akkor se tenném, ha tehetném.  

Ha a miniszterelnök a hozzá nem értése mellett a józan eszére támaszkodva veszi a bátorságot, hogy a járványügy irányítását a kezébe vegye, akkor én is (és bárki más) ugyanezekkel a kondíciókkal bátran megtehetem, hogy az intézkedéseket kritikusan nézzem, hiszen ha az egyik jogos, a másik is az. Az ő helyzete csak annyiban más, hogy a pozíciójánál fogva különféle felhatalmazásokkal rendelkezik. 

A jelenlegi körülmények között főként kérdéseink vannak.

Például hogy mi indokolja a fertőző osztályok minden egyes kórházban való gondos kialakítását ahelyett, hogy inkább koncentrálták volna az ellátást (különösen megmagyarázhatatlan a tüdőszanatóriumok bevonása, ahol éppen a leginkább veszélyeztetettek a szokásos betegek), és mivel magyarázható ezek további fenntartása, ha egyre inkább kifelé megyünk a járványból?

Mire volt jó a dolgozók átszervezése és ezzel az újraindított általános betegellátás megnehezítése?

Volt-e bármi értelme a konténerkórház létrehozásának és mi folyik abban a kórházban, ha nem csinálnak semmit?

Miért érkeznek változatlanul milliószámra a védőfelszerelések, ha várhatóan azokra nem lesz semmi szükség, de ha már lassan belefulladunk a maszkokba, miért nem osztják el legalább a megfelelő helyekre, hiszen a hírek szerint ez még mindig nem történt meg?

Azt már ne is emlegessük, hogy a járvány elején a miniszterelnök még azzal nyugtatgatta a közvéleményt, hogy az elítéltek két műszakban gyártják a maszkokat, tehát lesz elegendő…

A további kérdéseink már szóra sem érdemesek, nyilván a miniszterelnöki józan ész abszolút megbízható, tehát most már újraindulhat az élet, a strandok felettébb biztonságosak, közmunka is lesz elegendő, aggodalomra semmi ok, leszámítva a fővárost, mert ott a vírus elbarikádozta magát, tehát továbbra is veszedelmes hely, hiszen ráadásul még a körülötte lévő megyét is folyamatosan fertőzi. Az iskolák változatlanul online menetrendben működnek, elsősorban nem azért, mert ez indokolt, hanem mert a nemzeti többség ezt szeretné. A továbbiakról még semmi hír, vagy lesznek nyári táborok, vagy nem, majd időben szólnak. 

Most tehát ott tartunk, hogy a miniszterelnök pénteki emberi megnyilvánulásából azt már tudjuk, hogy nem ért az egészségügyhöz. Ettől ugyan nem leszünk beljebb, de legalább tudjuk. Olyan ez, mint amikor a mesebeli Midász király titkolt szamárfüleit a pásztor fűzfasípja híresztelt el mindenfelé. Azzal a különbséggel, hogy ezt a titkot maga a király leplezte le. A lényeg nem változik, attól, hogy a titok nem titok többé, a király király marad. 

Pável Melinda 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.