Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Gyorsan megváltozhat a helyzet

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hadházy Ákos és több elenzéki politikus tüntetést szervezett Orbán Viktor dolgozószobája alá nemrégiben, amit természetesen a rendőrség nem nézett jó szemmel. Na nem azért, mert egyébként őket olyannyira lázba hozta volna ez, hanem azért, mert a kormány kiadta a parancsot, a tüntetésnek véget kell vetni. Az már eddig is elég egyértelmű volt, hogy a rendőrség a hatalmat szolgálja ki, vagy ha nem, akkor mindent csinálnak, csak épp azt nem, ami a feladatuk lenne. Igen kevés olyan eset van, amikor valóban az ember segítségére sietnek a rend éber őrei. Családon belüli erőszak esetén, autólopásnál, vagy betöréses esetnél igen ritkán számíthatunk arra, hogy valódi segítséget fogunk kapni. Ez nem minden esetben a rendőrök hibája, viszont a legtöbb esetben igen. Valahogy nincs kapacitás arra, hogy felgöngyölítsenek egy autólopási ügyet, de arra van, hogy sorfalat álljanak békés tüntetők előtt, és esetleg alkalmanként könnygázzal fújják őket arcon és arra is, hogy „megvédjék” az MTVA székházát.

De ha kell, nagy erőkkel vonulnak ki egy sor elégedetlen, dudáló autóshoz is, hiszen mint kiderült, ezek az emberek indokolatlan hangjelzés elkövetésében bűnösek voltak, ezért többekkel szemben feljelentést tettek. Hogy merik ugyanis lakott területen belül használni a dudájukat? Hallatlan! Na persze azzal semmi probléma nincs, ha a válogatott győzelmét követően, vagy az egészségügyi dolgozók munkájának megköszönéseként használjuk ezt a hangjelzést, sőt, még a rendőrök is élnek ezzel a lehetőséggel. Ugyan nem Magyarország – de nem tartom kizártnak, hogy ott is előfordul – de itt Spanyolországban a rendőrség érdekes módon mindig 8 óra körül érkezik meg szirénázva és villogva a város közepére, hogy meghallgassa, ahogy az emberek tapssal köszönik meg az ő és minden más szakember munkáját a vírus kapcsán. Érdekes módon a mentősök nem hajtanak el minden este 8-kor az ablakunk alatt, de biztosan én keresem a kákán is a csomót.

Tüntetni ugyan elviekben lehet a kormány ellen, azonban az ember jobban jár, ha nem teszi meg. Van persze, akinek már nincs mitől félnie, hiszen mindent elveszített, amit csak el lehetett, ezért az sem számít, ha épp felírják a nevét egy listára, mint rendszerellenes árulót. A koronavírus miatt most könnyen megteheti a hatalom, hogy korlátozza a szólásszabadságot és a vélemény nyilvánítást, pláne akkor, ha a veszélyhelyzetre hivatkozik. Nem véletlenül „élt” Orbán ezzel a tálcán felkínált lehetőséggel, hiszen addig tartja fenn ezt a számára igencsak kedvező helyzetet, ameddig csak szeretné. Mondvacsinált indokkal szüntethet be tüntetéseket és nyomhatja el ezzel a nép hangját. Noha az igaz, hogy a magyarok eddig nem arról voltak híresek, hogy kegyetlenül odamondanának a kormánynak, de ez bármikor megváltozhat.

Ha a járvány miatt kialakult gazdasági válságot rosszul kezeli a kormány, akkor tízezrek sodródhatnak nyomorba, akkor pedig nem fog számítani semmi sem. Egy elbaltázott taktika súlyos eredménnyel járhat, amelyet nem engedhet meg magának Orbán, különösképpen nem azután, hogy már-már szárnyalt. A gazdaság robogott, a hívei kitartottak mellett és az uniós pénzek is szinte korlátlanul érkeztek az országba. A NER kiépült, így nem volt gond szinte semmivel sem. Elfeledkeztek azonban arról, hogy él még közel 10 millió ember ebben az országban rajtuk kívül, akik szavazatát sokszor egyetlen változás is befolyásolhatja. Ha nem lesz mit enni hirtelen, akkor egyetlen hibás lesz: Orbán. Teljesen mindegy, hogy korábban mit adott, vagy nem adott, a pillanatnyi helyzet fogja befolyásolni a döntést.

Hadházy akciója nyilván egy csepp a tengerben, azonban arra bőven elég volt, hogy megmutassa, vannak olyanok, akik nem túl boldogok jelenleg. A helyzet viszont még lesz sokkal rosszabb is a jelenleginél, amikor egy tucat huszonéves rendőr már nem biztos, hogy elegendő lesz. Egy biztosnak tűnő rendszer is bukni tud egyetlen komolyabb változást követően, márpedig egy világjárvány pont ilyen. A kérdés már csak az, hogy mekkorára nőtt a búra alatti feszültség az elmúlt hetekben, és meddig nőhet még a következő hónapokban. Mert lehet, hogy Orbán annyi munkahelyet akar teremteni, amennyi a járvány miatt eltűnt, azonban ez nem akarat kérdése. Egyetlen hiba és már lehet, hogy nem csak a Clark Ádám téren, hanem közvetlenül a rezidenciája előtt fognak tüntetni az egyik pillanatról a másikra földönfutóvá vált tömegek.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.