Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mire alapozzák a számokat, az el nem végzett tesztekre?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ugyan Magyarországon alig tesztel a kormány, mégis egészen biztos abban, hogy a járványgörbe lapos, mi több, régóta 1 alatt van az úgynevezett reprodukciós ráta. Ez azt jelenti, hogy egy fertőzött átlagban kevesebb mint egy embernek adja át a vírust. Ezt az operett-törzs tegnapi beszámolójában hallhattuk, ami igen sok kérdést felvet. Müller Cecília és csapata mégis honnan a büdös francból tudja, hogy mennyi a magyarországi reprodukciós ráta? Fogalmunk nincs arról, hogy hányan kapták már el a betegséget idehaza, ezért még csak megtippelni sem lehet ezt a számot. Egy ilyen kijelentés borzasztóan felelőtlen, hiszen azt a látszatot kelti, hogy minden a legnagyobb rendben van, miközben ezzel szemben a valóság nem kizárt, hogy teljesen más. A kormányzat jól látható taktikája az, hogy elhitessék a közvéleménnyel, a kezükben tartanak mindent és olyan, vagy hasonló, mint a nyugati országokban, Magyarországon egészen biztosan nem fordulhat elő.

Pont ezt a tévképzetet alapozza meg az is, hogy folyamatosan arról beszélnek, a koronavírus kizárólag idős, súlyos beteg emberek halálát okozza. Tegnap példa volt arra, hogy egy fiatal, 37 éves nő halálát okozta a vírus, de itt is letudták annyival, hogy kijelentették, a nő extrém elhízással küzdött. Ez azonban amellett, hogy minimum személyiségi jogokat sért, még nevetséges is, hiszen a súlyos elhízás ugyan komoly betegségeket okozhat, önmagában mégsem halálos. Ugyanez a helyzet a már rutinszerűen súlyos betegségként feltüntetett magas vérnyomással is, amely szintén nem halálos önmagában, gyógyszerekkel szinten tartható, kezelhető. Hogy nem segít a járvány leküzdésében az teljesen biztos, viszont az is, hogy a beteg halálát nem ez, hanem a koronavírus okozta, ezért teljesen felesleges feltüntetni mindenki legkisebb betegségét is a tyúkszemtől az ízületi fájdalmakig.

A koronavírusban elhunytak száma egészen biztosan jóval magasabb annál, mint amennyit a hivatalos számok mutatnak, ez vélhetően még a kormány számára sem titok. Már csak ezért is érdemes lenne belegondolni abba, hogy az általuk közölt adatokra nem sok értelme van alapozni. Ha több százezer elvégzett tesztnél járnánk, akkor legalább valamilyen fogalmunk lehetne a járvány terjedéséről és az áldozatok valódi számáról, de ezek nélkül ez teljesen kizárt. De ez nem akadályozza meg Orbánt abban, hogy lassan újraindítsa az országot, hiszen neki működő gazdaságra van szüksége ahhoz, hogy hatalmát megtarthassa. Ha ehhez az kell, hogy szándékosan alábecsülik a veszélyt, akkor megteszik ezt gond nélkül. Amiről nem tud a közvélemény, az nincs is.

Olaszországban, Spanyolországban, vagy épp Svájcban azért gondolkoznak egyre inkább azon a kormányok, hogy újraindítsák a gazdaságaikat, mert a járvány új fertőzötteinek, valamint halálos áldozatainak száma csökken. Itt több millió elvégzett tesztről beszélhetünk. Elég csak megnézni az egymillió lakosra vetített tesztszámot, ami Olaszországban 28 ezer, Spanyolországban 20 ezer, Svájcban pedig szintén 28 ezer, miközben idehaza 6,5 ezer. Itt nem számít, hogy kisebb, vagy nagyobb országról van-e szó, ezért még ha akarna, se vitatkozhatna ezzel az adattal sem Müller, sem pedig Kásler. Magyarországon keveset tesztelnek. Pont. De ez nem is volt titok, hiszen az első perctől kezdve az a kormány álláspontja, hogy lényegében értelmetlen tesztelni az embereket, ezért ebbe túl nagy energiát nem is fektettek.

Rendben, ez a kormány álláspontja, viszont akkor ne alapozzanak olyan számokra, amelyek nem türközik a valóságot. Persze érthető, ha azt szeretnék, hogy az emberek azt gondolják, minden intézkedés egy jól átgondolt terv része és pontosan tudják az illetékes szervek, mit csinálnak. Csakhogy ehhez az kellene, hogy átláthatóvá tegyék az intézkedéseiket, valamint betekintést engedjenek az adatokba. Ez azonban egészen biztosan nem fog előfordulni, hiszen akkor kiderülnének a hibák is, és nem csak arról szólnának a hírek, hogy Szijjártó éppen hány maszkot, lélegeztetőgépet és kesztyűt hozott, hanem akár arról is, hogy hányan fertőződtek meg a valóságban, és hány halálos áldozata volt eddig a járványnak. Lehet hinni a mesékben, de ha a valóság egyszer megtalál, akkor annak csúnya vége lesz.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.