Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


A holnap világa

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A hírek folyamatosan közlik, hogy Kínából, ahonnan nemrég még külföldi újságírókat utasítottak ki, mert mélyebben foglalkoztak a koronavírus terjedésével, érkezik a fő segítség Európába. A Kínából érkező maszkok, orvosok és egyéb segédeszközök rámutatnak arra, hogy ebben a koronavírus okozta válságban is mennyire érvényesülnek a globális, alá-fölérendeltség hatalmi szabályai. Mert az nem titok, Kína hanyagsága, információmegtagadási stratégiája, tekintélyelvűsége valamint a cenzúrázott, hamis és csekély értékű propagandája okozta ezt a világméretű járványt. Most ezt sok ország kénytelen elfelejteni, köztük hazánk is, így nem marad más, mint egy hálás mosoly mellett fotót készíteni a hozzánk érkező csomagokról. De úgy tűnik, az Egészségügyi Világszervezet is érzékeli a saját helyét és szerepét, mert kijelentette, a koronavírust rasszizmus „kínai vírusnak” nevezni és igyekszik elejét venni egy Kína-ellenes közhangulat kialakulásának. Vagy például az is kijózanítólag rávilágít az erőegyensúly pontos helyzetére, hogy a vírus korai szakaszában senki sem, még Magyarország sem akart megállapodni a Kínából érkezők utazási tilalmáról, de még felvetni sem a kérdést. Rámutatva ezzel, hazánk is túlzott mértékben támaszkodik a kínai ellátási láncokra és a gazdasági önállóság hangsúlyozása nem egyéb, mint milliárdokért reklámozott retorikai fogás.

Az Európai Uniót, amikor azzal volt, van elfoglalva, hogy a Brexit után megtalálja a globális szerepét, pszichológiailag teljesen felkészületlenül érte a koronavírus okozta katasztrófa. Ma már rémisztően látható, drámai változások, mély egzisztenciális válságok fognak kialakulni a nemzetek között és az eddigi „szolidaritás” teljesen összeomlik. Ebben a helyzetben vannak olyan politikusok, akik megveszve a hatalomért, ezt örömmel használják ki, olyan politika, szövetségek kialakítására, amelyek a vírus utáni időszakban már esetleg vállalhatatlanok és értéktelenek lesznek. Mert most olyan helyzet alakult ki, hogy az életünk védelméért cserébe bármit hajlandóak vagyunk feladni, még azokat a jogokat és szabadságokat is, amelyek ellen normál időben küzdenénk.

Mindenesetre az könnyen érzékelhető, a nemzetközi politikában új szabályok jöhetnek létre. Európának nem csak gazdasági kérdésekben kell navigálnia magát, hanem az USA demokratikus kapitalizmusa és Kína államvezérelt modellje közötti ideológiai összecsapásban is. Abban a tudatban, miszerint Európában a közvetlen külföldi befektetések fő forrása Kína lett. Valamint azért is küzdenie kell, hogy Európában ne sérüljenek a gazdasági és politikai szabadságjogok és sikerüljön visszaszorítania az egyre növekvő populizmust, ami súlyos bénulást okozhat az Európai Unió további túlélésében.  

A koronavírus árnyékában a hosszú távú bizalom kezd elpárologni. Továbbá lassan kezd kirajzolódni a vírus előtti és utáni korszak határvonala. Most, amikor minden koronavírussal érintett ország igyekszik elkerülni a gazdasági fertőzést, a politikai instabilitást, az alternatív gazdasági modellek iránti érdeklődés gyorsan növekedhet. Ez a felelősségteljes gazdálkodás jövőjét jelentheti, nagyobb emberi interakciót és empátiát igénybe véve, átgondolva a jövő kockázatait. 

Kalmár Benedek      

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.