Április 27,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szuperhősök kerestetnek – ez nem vicc, a Ripostból tudom. Ott olvastam  a Megelőztük Amerikát! Kész a magyar vérplazmaszérum a koronavírus ellen című cikkben, hogy az új szérummal akár már a jövő héten megkezdhetik a gyógyítást. Van nekünk egy vérszérum-terápiákat fejlesztő cégünk, és ők több egyetemi kutatócsoporttal együttműködve rukkoltak elő a megoldással. Először a legsúlyosabb állapotú betegek fogják kapni, utána jöhetnek a többiek, mindössze elegendő véradóra van szükség. Ráadásul nem hagyományos véradókról van szó, mert csak a vérplazmájukra lenne szükség, azt pedig még gyakrabban is le lehet venni egy-egy embertől, mint a vért. Várják mindazok jelentkezését, akik átestek a koronavírus-fertőzésen, illetve nem tudnak róla, hogy fertőzöttek lennének, de volt ilyen beteg a környezetükben és karanténban is voltak emiatt.

Nem vagyok orvos, pláne járványügyi szakértő, de azt hallom kezdettől fogva innen-onnan, hogy  pillanatnyilag a jóreménységen kívül semmink nincs a koronavírus ellen, ezt mindenkinek saját magának kell leküzdeni, ami vagy sikerül neki, vagy nem. A legtöbb, amit tehetünk, hogy az amúgy is labilis egészségi állapotú embereket igyekszünk megóvni a fertőzéstől, illetve, ha ennek ellenére megbetegszenek, a kórházakban próbálják támogatni őket a gyógyulásban. Világszerte ez a gyakorlat, illetve próbálkoznak még itt-ott a más betegségek esetében bevált gyógyszerekkel, de ezek leginkább kétségbeesett kísérletek, mert hogyha valami gyógyította az ebolát vagy a maláriát, hátha a koronavírus esetében is csodát tesz. Hogy ezek a próbálkozások mennyire eredményesek, nem tudni, vannak, akik felépülnek és vannak, akik nem, de azt még senki se merte kimondani, hogy az ő ötlete a biztos megoldás. 

Ez a vérszérumos ötlet ígéretes, van is benne logika, mert aki már legyőzte a kórt, annak a vérében ott az ellenanyag, ha tehát ezt bejuttatják a beteg ember vérébe, olyan támogatást kaphat az immunrendszere, amellyel akár le is győzheti a betegséget. Igazából csak most fogják kipróbálni, és ez eléggé hátborzongató, ha úgy nézzük, hogy lényegében egyből emberkísérleteket folytatnak majd, viszont a másik oldala, hogy olyan súlyos betegeken alkalmazzák először, akiknek ártani nem lehet, nyilván beleegyeznek, én is belegyeznék féllábbal a sírban, hiszen egy ilyen kísérlet alanyaként legrosszabb esetben az történhet, hogy úgy járok, ahogy enélkül is jártam volna. 

Most érdeklődéssel várom a fejleményeket, ez a hír is eltűnik majd a többi szenzáció után, vagy valóban valami áttörő, világra szóló siker lesz belőle. Ha elfogadjuk ezt a megoldást és alkalmazni is fogjuk, akkor ezt érdemes továbbgondolni. Honnan szedünk olyan sok gyógyult beteget? Lehet, hogy meg fogják fordítani a folyamatot, eddig az elzárkózás volt a jelszó, most viszont az lesz a cél, hogy minél több egészséges fiatalt fertőzzenek meg, hogy elegendő vérplazma álljon rendelkezésre? Talán víruspartykat fognak szervezni, ahol kötelező lesz a fertőzötteknek részt venni? 

A kormányzati szándékokról sokat elárul az, hogy a programot az Operatív Törzs támogatja, olyannyira, hogy az ország bármely pontjáról várják a jelentkező donorokat, akiknek a szállításáról az Operatív Törzs gondoskodik majd. 

Pável Melinda 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.