Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Perspektíva

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Érdekes idők következnek. Az elmúlt években, de a felhatalmazási törvény megszavazása óta különösen látványos, hogy szárnyra kaptak a hívek, a házmesterek odahagyták szokásos teendőiket és megkezdték az igazán érdemi munkát. A szolidabbak csak óvatosan figyelmeztették azokat, akik megítélésük szerint veszedelmes írásokat tettek közzé, hogy ebből bizony bajuk lehet, de sokkal többen vannak az igazi vérbíró-jelöltek, akik fenyegetőznek, hogy elmentették az írást – legyen az cikk vagy egyszerű komment –, és haladéktalanul feljelentést fognak tenni a rendőrségnél, a TEK-nél, az ENSZ-nél az ügyben. Ja, ott nem, mert ilyen nagyszerű világ csak nálunk van. Esetleg Észak-Koreában meg Türkmenisztánban dívnak még hasonló jogok.

A feljelentők – gondolom – többnyire a saját nevüket is adják a beadványaikhoz, ez természetesen nem azt bizonyítja, hogy általában vállalják a felelősséget bármilyen tettükért, de most és itt ez gyümölcsöző. Nem biztos, hogy létezik bármiféle tarifája a feljelentésnek, de részint abban reménykednek, hogy felkerülnek valami titkos listára, ahová az igazán hűségesek kerülnek, másrészt az az elégtétel sem elhanyagolható, hogy végre, ha nem is véglegesen, de egy időre leszámolhatnak a számukra már elviselhetetlen ellenzékiekkel. Ha csupáncsak aprócska kellemetlenséget okozhatnak, már az is öröm. Sasszemmel figyelik a közösségi oldalakat, ki mit ír, mit oszt meg, mit ír kommentben, ugyanígy az online sajtót, mert az ottani cikkek hozzászólói sem bírnak magukkal.

Szívesen megnézném, hogyan birkóznak meg a feladattal azok, akiknek a feladata ezeknek a felettébb hasznos információknak a feldolgozása. Nem lehet könnyű dolguk, de hát ez legyen az ő bajuk, mi foglalkozzunk inkább a sajátunkkal. Érdekelne, hová szándékoznak tenni azt a sok rabot, akiket az új törvénynek köszönhetően ítélnek majd el, de a börtönök így is túlzsúfoltak – persze lehetséges, hogy az úgynevezett konténerkórház valójában inkább konténerbörtön, ott több száz szabad férőhely lesz, nem lehet az véletlen, hogy amúgy is egy meglévő börtön területén épül.

Most vált igazán találóvá a mondás, mely szerint mindenkinek van egy téglája a börtönben. A többséget a lehetőség nem villanyozza fel, mások számára ugyanakkor perspektívákat nyit, felajánlhatják szabadságukat valamiféle ellenszolgáltatásért cserébe azoknak, akik nem szeretnék kipróbálni az ilyen jellegű elzártságot, mint afféle bérrabok felvállalnák az ominózus cselekedetet és leülnék érte a büntetést. Lehetőség ez például hajléktalanok számára, évekre biztos menedék, koszt, kvártély, orvosi ellátás, néha még tévét nézni is lehet, tehát van egy fajta csábítása a helyzetnek. Sok kisnyugdíjas is fontolóra vehetné a dolgot, bizonyára jobban járna néhány évnyi szabadságvesztéssel, hiszen a jelenlegi szabadsága bármilyen rabságnál rosszabb.

Tömeges eljárásokra nem hinném, hogy sor kerül, de hogy példát fognak statuálni, az egészen biztos. Néhány közismert ember meghurcolása és megbélyegzése pontosan elegendő lesz ahhoz, hogy a többi megrettenjen és nyugton maradjon. Aki fél, hát féljen – bár szerintem valóságos oka erre nincs senkinek. Nem azért, mert nem fogják alkalmazni a törvényüket, ha már van nekik, hanem mert ez is olyan, mint a koronavírus: bárkire veszélyes lehet, tehát akár félünk, akár nem, érintetté válhatunk mi magunk is, akkor meg úgyse bújhatunk el előle. Legalább bátorságunk legyen, ha már egyebünk nem maradt.

Pável Melinda

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.