Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Kásler a háttérben „dolgozik”

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az utóbbi napokban én magam is hiányoltam Áder János mellett Kásler Miklós jelenlétét, hiszen mégis csak egy világjárvány kellős közepén vagyunk, ő meg elvileg a nem létező egészségügyi minisztérium vezetője. Ennek ellenére eltűnt az utóbbi hetekben. Az összes fideszes senki nyilatkozott már a koronavírus-járványról, de Kásler az istennek sem akart előkerülni. Nem tájékoztatta az embereket és látható munkát sem nagyon végzett. Egészen pár nappal ezelőttig, amikor is elkezdte kirugdosni a kórházigazgatókat. Jelen állás szerint két szakembertől vált meg – a cikk írásakor volt ennyi, ez bármelyik percben emelkedhet – vélt, vagy valós indokokkal. Ez egy járvány kellős közepén kissé érthetetlen, hiszen ha valamikor, hát most fontos lenne, hogy a vezető kórházak élén olyan szakemberek legyenek, akik pontosan tisztában vannak az intézmény működésével és az ott dolgozókkal is jó viszonyt ápolnak.

De Kásler meglépte és Balog Zoltáni magasságokba emelte magát azzal, hogy vélhetően parancsra, de leváltotta előbb a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatóját, majd később az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) főigazgatóját is. Mindkét esetben elmondható, hogy az ott dolgozók nem értettek egyet a minisztérium döntésével és könnyes búcsút vettek egykori főnöküktől. Nem ismerem egyik igazgatót sem, ezért nem próbálok meg úgy tenni, mintha pontosan ismerném az ügy hátterét, azonban mindkét esetben gyanús az eltávolítás mikéntje. Előbbi esetben súlyos adminisztrációs hibáról nyilatkozott Kásler, utóbbinál pedig egy parancs nem teljesítéséről. Igen ám, csak a 444 információi szerint a történet ennél jóval egyszerűbb és érthetőbb. Nem állítom, hogy ez a valóság, de érdemes megjegyezni, mint lehetséges indok:

A kórház egyik munkatársa lapunkhoz eljuttatott üzenetében azt állítja, hogy nem igaz, hogy a főigazgató nem teljesítette a kormány utasítását, mert a kórház két pavilonjának kiürítését megkezdték, és ott máris vannak koronavírusos betegek. Szerinte az volt a problémája a kormánynak a főigazgatóval, hogy saját hatáskörben tesztelt más kórházakból áthozott betegeket, akik közül volt, aki fertőzöttnek bizonyult. Forrásunk szerint ugyanez volt a fő bűne a székesfehérvári kórházból kirúgott igazgatónak is, aki intézménye összes dolgozóját leteszteltette, szintén saját hatáskörben.

A tesztek körüli hiányosságok nem szolgáltatnak új információt, hiszen a kormány kommunikációjából is tökéletesen látszik, hogy azokat nem tartják fontosnak, hiszen nem gondolják úgy, hogy azok hasznosak lehetnek a járvánnyal szembeni harcban. Teljesen mindegy, hogy mit állít a szakma – legyen külföldi, vagy hazai – hiszen a kormánynak megvannak a saját szakemberei. Például Müller Cecília. Az egy másik kérdés, hogy milyen szakmai színvonalat képvisel a tiszti főorvos, vagy Kásler, mint az EMMI minisztere, a kormány megbízik bennük. Ha nem is a szakmai tudásukban, de abban, hogy kérdés nélkül teljesítik a kiadott parancsokat. Nehéz ugyanis nem azt feltételezni, hogy mindketten bábok, akik teljesítik Orbán parancsait még a járvány idején is.

Az OORI esete talán még a székesfehérvári kórház eseténél is érthetetlenebb, hiszen az egy rehabilitációs intézmény, méghozzá a legjobb az egész országban. A kérdés az, hogy miért van szükség egy ilyen intézmény elég komoly szintű kiürítésére akkor, amikor igazoltan mindössze 1458 beteg van az egész országban? Ezek a rehabilitációra váró betegek nem nagyon tudnak máshol még csak hasonló szintű kezelést sem igénybe venni, ezért felmerül a kérdés, hogy ők mégis hova menjenek? Továbbá mi lesz azokkal a – lényegében az utcára kitett – emberekkel, akik a kórházkiürítések áldozataivá váltak? Mert az tény, hogy szükség van olyan kórházakra, amelyek tudnak fogadni koronavírusos betegeket, de hogy szinte minden kórházat erre rendezzenek be, az nem túlzó egy kicsit? Pláne egy rehabilitációs intézetet, amely egyébként sincs felkészülve ilyen szintű esetek sorára. A lélegeztetőgépek mellé orvosok és nővérek is kellenek, akik képesek ezeket az eszközöket gond nélkül kezelni.

Továbbá az is kérdés, hogy a járvány kitörése ellenére is nincs- felelőssége egy igazgatónak az ott kezelt betegeiért? Bűn-e az, ha ragaszkodik ahhoz, hogy nem hajlandó egy rehabilitáció kellős közepén lévő beteget egyszerűen elzavarni az intézményéből? És bűn-e az – amennyiben a 444 értesülései pontosak – ha saját hatáskörben teszteli egy igazgató a saját munkatársait, valamint az oda érkezett betegeket koronavírusra? A költői kérdésre persze a kormányzat megadta a választ, de ettől függetlenül szerintem akkor is fontos ezeket feltenni. Azzal ugyanis, hogy több ezer, ha nem tízezer beteget tesznek lényegében utcára az ország különböző kórházaiból a járványhelyzetre való tekintettel, ezen emberek egészségét kockáztatják. Ebbe vajon belegondoltak? Ugyanis nem csak a koronavírus képes gyilkolni, de az ellátatlan cukorbetegség, szívritmuszavar és magas vérnyomás is. A kormány ezeknek embereknek is felelősséggel tartozik, ezt jó lenne nem elfelejteni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.