Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Akkor tulajdonképpen Borkai Zsolt liberális?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Pesti Srácokon egy „zseniális” írás jelent meg, húsvét van, nem a politikai sárdagasztás ideje felütéssel. Ezt gondolva az ember persze rögtön azt hinné, hogy akkor most a propagandamédia egyik jeles képviselője majd szépen megemlékezik húsvét vasárnapról és pár passzust idézve a bibliából szól hívő barátaihoz. Nos erről szó nincs, Vésey Kovács László olyan eszmefuttatást vezetett végig, ami bőven méltó a húsvéthoz. Ennyi baromságot egy helyen talán még soha nem olvastam össze, pedig néha eltévedek az Origóra is. De lássunk egy-két gondolatot ettől a nagyszerű, konzervatív, mélyen hívő embertől:

A jobboldal és a baloldal harca nem ostoba kocsmai bunyó, és egyszerű hatalmi harcnál is több: világképek és életmódok küzdelme. Aki ostoba, öncélú csihi-puhinak hiszi, és nincs tisztában vele, hogy miért vívja, az önmagával, saját eszköztárával sem lehet tisztában, és vereségre van ítélve. Azért érzi magát a jobboldal ebben a harcban sokszor hatástalannak és eszköztelennek, mert teljesen önazonos, liberális baloldaliak vannak a túloldalon. Amíg a mi oldalunkon is népszerű és gyakori az általuk piedesztálra emelt élveteg, egomán életmód, addig nem tudjuk magabiztosan ütni őket.

Amíg nem állunk biztosan a saját talajunkon, addig a baloldal Gajda Péterei, Lackner Csabái, Horváth Csabái, Karácsony Gergelyei, sőt még Gréczy Zsoltjai is simán ki fogják hordani lábon azt, aminél kevesebbe is belebuknak a mi Borkai Zsoltjaink, mégha ezt végtelenül igazságtalannak is érezzük. Igen, a liberalizmus igazságtalan, ez van.

Az ő Borkai Zsoltjuk tehát ott sem volt, nem követett el semmit és az is szomorú, hogy emiatt kénytelen volt lemondani ez a szent ember. Az igazságtalanság felfoghatatlan. Komolyan ezt gondolja a konzervatív, keresztény oldal? Komolyan azt hiszik, hogy a Borkai Zsolt által elkövetett vélt, vagy valós bűncselekmények meg sem történtek? De ha még így is lenne – nincs így természetesen – ez is azt mutatja, hogy a liberalizmus igazságtalan. Már csak azt nem értem, hogy ennek mégis mi a búbánatos franc köze van a liberalizmushoz? A liberalizmus hibája az, hogy Borkai prostituáltakkal mulatott közpénzből egy jachton? Netalán az, hogy korrupciós ügyekbe keveredett? Minden a liberalizmus hibája? Esetleg Borkai maga is liberális, ezért követte el ezeket a bűnöket? Komolyan nem értem ezt az egészet.

De a cikk szerzője nem áll meg ott, hogy lényegében kijelenti, a liberalizmus felel mindenért, hanem eljut egészen addig, hogy a nacionalizmus és a fasizmus is a liberalizmus vívmánya. Aki nem hiszi, az olvassa el a következő sorokat:

Lehet hinni sok mindenben: felvilágosodásban, klasszikus liberalizmusban, nacionalizmusban, fasizmusban, heteroszexuális szabadosságban, akár még a humanizmusban is. Senkinek sem tilos a múltban élnie. Ezek a gondolatrendszerek a liberalizmus régmúltját képezik, épp ezért eljárt fölöttük az idő.

Létezik egyáltalán olyan, amiért nem az általuk liberalizmusnak nevezett világnézet a felelős? Illetve ezek után az is érdekelne, hogy akkor tulajdonképpen Orbán Viktor keresztény-konzervatív, vagy esetleg liberális? Mert nacionalista és fasiszta tulajdonságokat vonultat fel bőséggel, mégis őt tekintik a konzervatív oldalon az ő értékrendjük megtestesítőjének. Orbán az egyházak szerepét újra felértékelte, a vallást helyezte előtérbe, miközben minden cselekedete keresztény-ellenes. Lehet persze azt mondani, hogy ő így értelmezi a kereszténységet, csak akkor ezt valahogy máshogy kellene nevezni. Orbán anno előállt az illiberalizmus fogalmával, ami lényegében nacionalista fasizmus, modern köntösben. Ez nem egy védhető pozíció, mégis úgy tűnik, igen sokan kiállnak mellette és kötik az ebet a karóhoz, miszerint ez jeleníti meg a mai keresztény-konzervatív oldalt.

Sőt, abban is biztosak, hogy kénytelenek kultúrharcot vívni a baloldal ellen, hiszen ha ez nem történik meg, úgy vereséget fognak szenvedni. Orbán az utóbbi években megpróbálta nemzetivé tenni a színházi életet és úgy a kultúra egészét, csak ennek nem lett túl nagy sikere. Az embereknek igénye van a jóra, oldalaktól függetlenül. Ami nem jó, arra nem kíváncsiak, akár nemzeti mázba burkolják, akár nem. A kultúrharcot – ami soha nem is volt igazi harc – már az elején elbukták, hiszen valódi háborúnak fogták fel. Nem az volt a céljuk, hogy valami maradandót alkossanak, hanem az, hogy eltöröljék azt, ami jó, ami akár tetszik nekik, akár nem, többségében nem konzervatív gondolkodók által született. A kultúra egyszerűen nem így működik, de ezt úgy látszik képtelenek felfogni valamiért.

Ha mi is önazonosak lennénk, és keresztényként, hagyományhűen élnénk, ahogy hirdetjük, a saját biztos talajunkon állva suhogtathatnánk a korbácsot. Na, ekkor indulna az igazi ördögűzés, ekkor csattannának olyan ütések a kommunistákon, amilyeneket a jobboldali közvélemény annyira látni szeretne.

Itt be is fejezem a cikk mondanivalójának kiragadását, hiszen elérkeztünk oda, ahova szinte minding elérkezünk ilyen esetben. Minden baloldali – vagy épp csak a konzervatív értékeket nem követő – személy kommunista. Nincs szocialista felfogás, a liberalizmus sem létezik, ezek mind kommunisták. És azt is megtudhattuk, hogy a jobboldali közvélemény – a cikk szerzője szerint – lényegében vért szeretne látni. Azt akarja, hogy a konzervatív kultúra képviselői móresre tanítsák a mocskos kommunistákat. El akarják söpörni a múltat, mindazt, amivel nem értenek egyet. A kormány kultúrharca mindig is erről szólt, semmi másról. A múlt eltörlése a sajátjaik által, ez lenne az ő győzelmük.

Az, hogy ezt egy magát konzervatív, kereszténynek beállító ember pont húsvét idején mondta el, tökéletesen megmutatja milyen erkölcsökkel rendelkeznek a hozzá hasonló „gondolkodók”. Boldog húsvéti ünnepeket a kedves szerzőnek is!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.