Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Orbán szembesült a valósággal

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Úgy tűnik, Orbán Viktor egyre inkább kezd szembesülni a valósággal. Ez már csak azért is meglepő, mert a járvány kitörésének kezdetén még nem volt pániknak nyoma sem, arról nem is beszélve, hogy már idehaza is elkezdtek „szakemberek” arról beszélni, hogy ellaposodik a még ki sem alakult járványgörbe. Sokan látták már a kormány zseniális intézkedéseinek eredményét akkor, amikor a járvány még el sem terjedt országos szinten igazán. Rengeteg ideje volt a kormánynak arra, hogy beszerezze a kellő védőfelszereléseket, lélegeztetőgépeket, biztosítson elegendő szakembert és meghozza a legfontosabb döntéseket. Magyarország szerencsés volt, hiszen jóval több ideje volt, mint Európa nyugati részének arra, hogy minimalizálja a járvány áldozatainak számát.

Arról, ami Orbánnak megadatott Olaszország, Spanyolország vagy Franciaország kormánya csak álmodozhatott. Ezen országokban egyik pillanatról a másikra szabadult el a pokol, amely szembesítette a kormányokat a hibáikkal. A nem megfelelően vagy túl lassan meghozott döntések emberéletekbe kerültek, amelyekért a járvány lelassulását követően felelniük kell azoknak a szakembereknek, akik feladata az lett volna, hogy megfelelő intézkedésekkel lassítsák a járványt. Magyarország még nem szembesülhetett a járvány valódi arcával, hiszen jócskán le vagyunk maradva időben, ami azt a látszatot is kelthette, mintha idehaza minden a legnagyobb rendben lenne. Az emberek sokáig hihették azt, hogy mi megúsztuk, hiszen nem hullanak sorra az emberek, a kórházak sincsenek még teli levegőért kapkodó betegekkel.

Ez nem volt más, mint a vihar előtti csend, amelyen minden más európai ország is átment, és amelyet aztán gyors összeomlás követett. Azt nem mondom, hogy itthon is ez fog történni, hiszen Ausztria és Svájc is megmutatta, hogy kontrollálható a járvány, ha még időben cselekszenek a felelős szakemberek. Ott hamarosan elkezdenek csökkenni az esetszámok, és elmondhatják magukról, hogy a járvány első hullámát sikeresen leküzdötték. Magyarországon azonban továbbra is megvan annak az esélye, hogy berobban a vírus – a Pesti úti idősotthon bizonyíték erre –, hiszen mi még a felfutási időszakban vagyunk. A most meghozott döntések a legfontosabbak a járvány kimenetelét tekintve. Ha most követünk el hibákat, azt sokszorosan meg fogjuk szenvedni heteken belül. Ha most nem vesszük elég komolyan a rendelkezéseket, akkor heteken belül megfizetünk érte.

Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában – számomra meglepő módon – kimondta a valóságot. Kimondta azt, hogy még akár óriási gond is lehet, hiszen akár 7000-8000 lélegeztetőgépre is szükség lehet, miközben idehaza mintegy 2000 van mindösszesen. Mivel ennyivel rendelkezünk, vélhetően ennél sokkal több szakember sincs az országban, akik képesek lehetnek ennyi készülék kezelésére, ezért a hiányzó gépek mellé további szakemberekre is szükség van. Azonban mivel orvos- és nővérhiánnyal is küzdünk – ez igaz volt a járvány kirobbanása előtt is -, a helyzet elég gyorsan igen súlyossá válhat. Ha nem sikerül időben kiképezni elég szakembert, és a gépek beszerzése sem lesz akadálymentes, úgy a korábban beharangozott járványgörbe-laposítás álom marad.

Amikor nagy terhelés alatt leszünk, 7500-8000 intenzív ágy és lélegeztetőkészülék kellhet majd – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a közrádiónak adott interjúban. Normálisan 2000 ilyen készülék van az országban, „ezt kell felfuttatni, és személyzetet is biztosítani, akik tudják ezt kezelni”.

Tehát a feladat adott, és azzal is tisztában van ezek szerint, hogy mire lehet szükség. Ideje bőségesen volt arra, hogy cselekedjen illetve tanuljon a más országok kormányai által elkövetett hibákból. Megtehette volna azt is, hogy kiválaszt egy számára megfelelő taktikát a járvány ellaposítása érdekében, de ez úgy tűnik, nem történt meg. Új-Zéland a teljes karantén időben történő bevezetése mellett döntött, amivel elérték, hogy elkezdett komoly mértékben csökkeni az új megbetegedések száma. Svájcban és Ázsia keleti részén is tesztek tízezreivel azonosították be a fertőzötteket, amivel le tudták követni a vírus terjedését, ezzel kontrollálva azt. Németország több módszert használt egyidőben, amivel a számok alapján másokhoz képest jelentős sikerrel vette a járványt.

Orbán taktikájáról még semmi sem tudni, hiszen a veszélyhelyzet kihirdetése – ez jól látható az Egyesült Királyság példáján is – vélhetően nem elegendő. Teszteket jól láthatóan nem végeztek sem időben, sem kellő mértékben, ezért erről már lecsúsztunk. Már világos az is, hogy az idősotthonok lakóit sem sikerült megvédeni attól, hogy oda beszabaduljon a vírus. Ezek után nem igazán látszik, hogy mi Orbán taktikája, hiszen mint a példa is mutatja, egyik sikeres országot sem követte. Elmondása szerint Ausztriát figyeli, ez már a tesztek mennyisége miatt sem igaz. Védekezése leginkább ahhoz hasonló, ami az Egyesült Királyságban történik, csakhogy a szigetország kormánya borzasztóan elhibázta azt, aminek következményeként ezrek halnak meg, sokszor ellátatlanul. A brit egészségügyi rendszer képtelen tartani a lépést a megbetegedések számával, ezért ha Orbán ezt tetkinti követendő példának, úgy jó lenne ha nagyon gyorsan átgondolná, mit is cselekszik. A britek már elkéstek, kénytelenek szembesülni a hibájukkal, Magyarországon ez talán még kivédhető. Talán.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.