Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Mit mondjak? Valahol igaza van

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Tolmácsot szeretnék kérni. Köszönöm. Próbálok fideszül kommunikálni, de nem sikerül. Nem értem a nyelvet. Lehet, hogy velem van a baj, akkor bocsánat, de ez a „BIG PLAN” nekem nem jött át. Vártam a nagy bejelentést, erre valami zagyva, szakemberek szerint is értelmezhetetlen hadova volt a miniszterek elnökének produkciója. Szerintem egyelőre ugyanott vagyunk, ahol eddig, csak most már nem is értjük. A lényeg, hogy ő viszont érti.

Az biztos, hogy a pártmédiában már ötpercenként lemegy a Magyarország kormánya mindenkit kihúz a szarból reklámblokk, igaz, hogy abban leginkább vegytiszta hazugságokat és önfényező hülyeségeket lehet hallani. Nagyon nincs rendben valami, mert valahogy az az érzése az embernek, mintha csak a szavakat cserélték volna ki, de még a narrátor is ugyanabban a stílusban ad elő, mint a Magyarország jobban teljesít című néphülyítésben. Azt nem értem, hogy ilyenkor kit akarnak meggyőzni? Ezt a pénzt, amit fizetett hirdetésben lenyomnak, nem kéne inkább a válságkezelésre fordítani? Megint kitapétázták a fél országot a kijárási korlátozással egy valag pénzért. Mindenki tudja, hogy otthon kell maradni, ha más nem, akkor Győrffy Pál gondoskodik róla az online térben. Müller Cecíliáról nem is beszélve.

Egyébként is minek a plakáton hirdetni, ha az a lényeg, hogy ne menj ki? Ez körülbeül az a szint, mint amikor magyarul írták ki a szír menekülteknek, hogy ne jöjjenek Magyarországra. Az ember esze megáll, mert igen: van arcuk ebből is kampányt csinálni. Nincs még egy ilyen ország, ahol ezt a szerencsétlenséget politikai célokra használnák fel. Ahol a miniszterelnök úgy parádézik, mint egy B-kategóriás katasztrófafilm főhőse, aki tudja előre, hogy mi lesz a film vége, mi akik nézzük meg csak tekergetjük a fejünket, hogy vajon mi fog a következő percben történni.

A minap meglátogatta a doktorúr az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetet. Ez is megér egy pár mondatot, kezdve a „nyugodtan mérjen meg minket” dumával. Megint nagyon jópofa akart lenni, mint mindig, de nézett volna, ha egy szobamérlegre állítják rá, vagy esetleg a daliás magasságát méregették volna, nem a hőmérsékletét. Mindenesetre mire kiesett a VW Transporter ajtaján, már várta két rendőrnő (kórházparancsnok + logisztikus), és jelentettek is neki. Tényleg ő lett itt minden (nem mintha eddig nem ő lett volna)? Most már papírja van az egyes szám első személy használatára? Kineveztette magát dandártábornokkormányzóparancsnoknak?

Tehát besétál az omladozó, levert csempés, hibás liftes objektumba és ellenőrzi a helyszínt. Én személy szerint már azt vártam, hogy betrappol a kórterembe, megtartja a reggeli vizitet, megvizsgálja a betegeket, átnézi a kórlapjukat, felírja az orvosságot és megmondja a profnak, hogy mi legyen a kezelés menete. Hiszen mindenhez ért, akkor meg? De azért a propaganda kedvéért inkább megkérdezte az orvost, hogy látja a helyzetet, amire az illető úgy válaszolt, hogy „valamikor nekünk is lehet szerencsénk, magyaroknak”. Mármint a betegeknek, hogy túlélik egy ilyen lerobbant intézményben a betegséget? Vagy azt, hogy kikerüli a Kárpát-medencét a járvány? Vagy mi a bánatban lehet szerencsénk? Itt az a baj, hogy ezek az emberek tényleg azt hiszik, hogy ez szerencse kérdése. Nem, nem az. Ez egyebek mellett lopás kérdése, mert a pénz amit kórházakra és egészségügyre kellett volna költeni, azt ellopták. Törvényesen. Mások mellett az ember lopta el, aki szuperbiztonságos maszkban osztja az észt egy 50 éves bútorokkal berendezett orvosi szobában, egy olyan orvosnak, akinek azt kellett volna megkérdeznie a miniszterek elnökétől, hogy miért kell ilyen körülmények között lenniük a betegeknek egy olyan országban, ahol állítólag az egész világon egyedülálló gazdasági növekedés ment végbe az elmúlt 11 évben?

De mivel ez is olyan spontán videó volt, mint az összes többi, érthető, hogy ilyen váratlanul kínos dolgokat még véletlenül sem lehet kérdezni Rákosi… ööö… elnézést… Orbán elvtárstól. A következő snittben láthatjuk azt az osztályt, ahova ha engem (vagy valamelyik családtagomat) be akarnának fektetni, biztos, hogy inkább saját felelőségemre kifeküdnék a szabad ég alá, nehogy elkapjak valami fertőzést. A filmecskében is jól látható kórtermek – viseltes állapotban, omladozó vakolattal, minimum 20 éve ki nem festett állapotukban – csodálhatóak meg. Aztán a doktor úr beosont volna a lélegeztetőgép részlegre is, de onnan már kizavarták a nagy honvédőt, mert azért utcai ruhában ne rohangáljon már be az intenzívre. Majd jön a slusszpoén a végére: zsebre dugott kézzel nézi végig, ahogy egy beteget bevisznek a mentők, akinek stílusosan a „sok szerencsét” biztatást tudja odavakkantani a mi Viktorunk. Mit mondjak? Valahol igaza van, mert ha túléli ebben az intézményben, abban nagyban szerepe lesz a szerencsének is. Másfelől meg ekkora tuskóságot is csak Orbán tud nagy nyilvánosság előtt előadni, mint ez itt.

Van az a vicc, amiben a haldokló beteg megkéri az orvost, hogy mondjon valami biztatót, mire az orvos azt mondja: hajrá Marika néni! Akkor azt hiszem, ezzel mindent elmondtam drágaszép vezérünk veleszületett tahóságáról. Nincs is több mondandóm. Legyen szerencsénk,  imádkozzunk vagy 50 istenhez reggel, délben, este, mert itt másban már nem nagyon lehet bízni. Megpróbálok én is valami biztatót mondani a végére: hajrá Magyarország, hajrá Mmagyarok!

Vogronics A.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.