Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mindegy, milyen áron?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nem túl meglepő módon Budapest ellenzéki polgármesterei – de nem kizárt, hogy ehhez majd más városok ellenzéki polgármesterei is csatlakozni fognak – tiltakoznak a kormány járványügyi akciótervének egyik pontja ellen, amely értelmében a kormány elvonja az önkormányzatok gépjárműadóból befolyó bevételét. Ez önmagában is súlyos érvágás lenne, de ha hozzávesszük azt a tényt, hogy épp egy járvány kellős közepén vagyunk, amikor is minden forintra szüksége van az önkormányzatoknak arra, hogy ellássák lakóikat, akkor különösen érthetetlen a kormány döntése. Plusz azt is érdemes megjegyezni, hogy az élet lényegében leállt a fővárosban is, ezért a bevételek brutális mértékben megcsappantak. De hogy akkor mégis miért pont innen kíván elvenni a kormányzat?

Még egy hete sincs annak, hogy Semjén Zsolt az éj leple alatt beadta salátatörvényét, amelynek értelmében többek között elvették volna a polgármesterek döntési jogait. Kádereket ültettek volna a fejük fölé, akiknek 5 nap állt volna rendelkezésre ahhoz, hogy egy döntést meghozzanak. Amint értesült a közvélemény a kormány tervéről, azonnal össztűz alá kerültek és meglepő módon még a külföldi országok kormányai és egyéb uniós vezetők is nemtetszésüket fejezték ki. Hogy mi volt végül is a tényleges oka annak, hogy pár órával később a törvénymódosítást jóformán kidobták a kukába és egyszerűen lemondtak róla, az talán sosem fog kiderülni. Mindenesetre a polgármesterek jogkörét nem csorbították meg. Mármint a jelenleginél jobban.

Na de Orbánt nem olyan fából faragták, hogy egyetlen pofonnal meg lehessen állítani. Vélhetően a mostani akcióterv ezen része is pont ennek tudható be, hiszen ha nagyon akarná, akkor egyéb, kevésbé fontos helyekről jóval több pénzt is összeszedhetne. Itt nem 100 milliárdokról van szó, viszont ezekkel az önkormányzatonkénti pár tíz vagy száz milliókkal pont ott rúghatnak bele a helyi lakosokba, ahol a leginkább fáj. Csak a Ferencvárosban ez az adónem, amelytől teljes egészében meg kívánják fosztani az önkormányzatot, 202 millió forint volt tavaly. Ezzel önmagában még nem sokra megy Orbán, viszont ha ezt elveszi Ferencvárostól, ott már gondokat okozhat, főleg úgy, hogy emellé még jön az is, hogy jóval kevesebb egyéb adó érkezik be, hiszen az emberek egy igen jó része elveszítette a munkáját vagy kényszerszabadságon van. A teljes vendéglátóipar leállt, ami szintén több száz millió forint kiesés.

A bankok és a multik „megsarcolása” érthető és úgy vélem, jogos lépés is. Előbbiek okozták a 2008-as válságot, amelyet követően őket segítették ki az egyes államok, nem pedig az általuk tönkretett embereket. Az egy olyan igazságtalanság volt, amelynek több százezer – ha nem is halálos – áldozata volt. Itt az ideje annak, hogy a bankok is kivegyék a részüket a gazdasági problémák orvoslásából. A multik ugyan nem okoztak semmiféle gazdasági válságot, azonban a kormány éveken keresztül jóformán pénzért idecsábította őket, ami mellett mentesültek egy sor olyan adónemtől, amelyet egy kisvállalkozónak például meg kell fizetnie. A közteherviselés nem hiszem, hogy ne lehetne elvárható, pláne nem egy ilyen súlyos helyzet kapcsán.

A kérdés már csak az, hogy ebbe a sorba, hogy kerültek be az önkormányzatok, ha csak nem úgy, hogy Orbán bosszút kíván állni? Ha a hatalmukat nem tudja teljes mértékben elvenni, akkor is meg akarja kötni a kezüket valahogyan. A kicsinyes bosszúnak azonban súlyos következményei lehetnek. Itt nem gazdasági következményekről, hanem emberéletekről beszélek. Mert amint a 14 budapesti polgármester nyílt leveléből is kivehető, a helyzet már most is siralmas, hát még ha megfosztják őket egy fontos bevételi forrásuktól. Ha segíteni eddig sem igazán segítettek – emlékezzünk csak arra, hogy ki adott 1 millió eurót Budapestnek? – akkor legalább ne rombolnának. De ez Orbánnak egyszerűen nem megy, ő azt akarja, hogy minden, de tényleg minden csak róla szóljon. Ő legyen az ország hős megmentője, ő legyen az, aki segít a városok és falvak lakóinak, ne pedig holmi Karácsonyok vagy Baranyi Krisztinák.

Orbán döntése – amelyet vélhetően nem fog visszavonni, hiszen a hazai felháborodás nem elegendő semmire – súlyos következményekkel fog járni, ami akkor is igaz, ha erről a híveknek vélhetően majd fogalmuk sem lesz. Mert ha nem lesz maszk vagy teszt a fővárosban, azt ugyan foghatják Karácsonyra a fanatikus Fidesz hívek, de ha ennek oka a pénzhiány lesz, az bizony valaki teljesen másnak a hibája. Ha az amúgy is szűkös önkormányzati költségvetéseket még tovább szűkítik, komoly bajba fognak kerülni olyan városok és városrészek, ahol minden perc késlekedés és minden hiányzó forint emberéleteket jelenthet. Valóban megéri, Viktor?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.