Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Főtt béka

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hogy tényleg volt–e ilyen kísérlet, vagy csak rémtörténet, azt nem tudom, mindenesetre állítólag a béka, ha forró vízzel teli fazékba dobják, kiugrik, ha viszont langyos vizecskés fazékba ültetik, akkor alá is gyújthatnak; mire megérzi, hogy ebből baj lesz, már nem tud kikecmeregni.

Jópár évvel ezelőtt olvastam, hogy a kormány azt tervezi, hogy kék plakátokon fogja országszerte hirdetni a jobbanteljesítést. Ugyan, lóf@szt, gondoltam magamban szalonképesen, ez tiszta pártállami propaganda, abból is a nevetséges fajta, ilyet a huszonegyedik században Európa közepén biztos nem enged meg magának egy kormány, ha nem akarja, hogy körberöhögjék.

Jobbanteljesít, növekszikaminimálbér, növekszikanyugdíj, nemvehetikelamunkánkat, tudtaehogybrüsszel, tudtaehogysorosgyörgy… Langyos víz. Megszoktuk.

Nagynéha véletlenül nyilvánosságra került egy-egy statisztika a létminimum alatt élőkről (félmillió, millió, kétmillió, hárommillió, négynél tartunk…), sajnáljuk, de tényleg. Jobb napjainkon utalunk egy karitatív szervezetnek, vagy kiguberáljuk az aprót a pénztárca aljáról a kéregetőnek, de persze az is lehet, hogy nem hiszünk a statisztikáknak, mert mi nem élünk a létminimum alatt, hiszen választások előtt még krumplit, tüzifát is kapunk, hajrámagyarország, langyos víz, megszoktuk.

Egy időre eltűnnek a városok utcáiról a hajléktalanok, na végre, ez a kormány csinál is valamit, bizonyára több lett a hajléktalanszálló, kevesebb az elszegényedő, utcára kerülő ember. Csak hát a néha még mindig makacsul tényszerű hírekben élőben is látjuk a kilakoltatásokat, öregember, sokgyerekes család, önkormányzati ingatlanok üresen, devizahiteles ingatlant viszi a bank, gyerekek intézetbe, papa-mama utcára, hála az égnek mi még ki tudjuk köhögni a lakbért vagy a törlesztőt, jobbanteljesít, langyos víz, megszoktuk.

A gazdaság hasít, a külföldi befektetők hazánkat választják a gyáraik telephelyéül, munkahelyteremtés, olyan kedvezőek itt a körülmények, egymillió munkahely, egy hét alatt rend lesz. A te többdiplomás gyereked is külföldre ment takarítani egy jobb élet reményében? Érthetetlen! A szomszédé is, a körzeti orvosé is, sőt a körzeti orvos is, hát miért nem veszik ezek tudomásul, hogy itthon kell helyt állni, miért nem hálásak, hogy az ország egyre jobban teljesít, igenis jobbanteljesít, langyos víz, megszoktuk.

Itt jó, itt megvédenek, itt gondoskodnak rólunk, itt nem bánthat se piréz, se migráncs, minket nem vehet meg a Sorosgyörgy és a Brüsszel, rajtunk nem uralkodhat senki, csak akit mimagyarok magunknak választunk. Mit számít, hogy a munkánkból nem élünk meg, hogy a gyerekünk hazafias testnevelést tanul a megye egyetlen még egyházi kézre nem adott középiskolájában tudományos tények helyett, akkor is jobbanteljesít, langyos víz, megszoktuk.

Itt olyat nem lehet, azt egészen biztosan nem lehet, a katonák csak a vírus miatt járkálnak az utcákon egyre nagyobb létszámban, az intézmények élére csak a vírus miatt kerültek rendvédelmi tisztek szakemberek helyett, a rendeleti kormányzást csak a vírus miatt kellett korlátlan ideig bevezetni, a tájékoztatás szabadságát csak a vírus miatt kellett korlátozni, a langyos víz qrvaforró lett hirtelen, úristen, ezt nem lehet kibírni. Most már hiába a vergődés, a kétségbeesett kuruttyolás. A békacomb Európa kulturáltabb csücskeiben is ínyencfalatnak számít, itt is lesz, akinek egy kis kaviárral, ezüstvillával ízleni fogunk…

És persze ínséges időben a békafarhátról sem feledkeznek majd meg.

Goitein Vera

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.