Március 19,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

Kaleidoszkóp


Tisztelet és hála

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,141,887 forint, még hiányzik 1,858,113 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Olvasom a híreket. Szinte naponta érkezik tonnaszám a rengeteg védőfelszerelés és miegyéb az országba, a maszkokkal már minimum két stadiont meg lehetne tölteni, a lélegeztetőgépek is osztódással szaporodnak (akár a gazdaságot is rájuk lehetne már kötni, de azt persze nem kell, mert hasítunk, mint az állat, a kanyarban előzve), nemhiába a keccsölés: a fürkészés és portyázás meghozza a gyümölcsét. Kell is ez, persze, minél több, égető szükség van rá immár hetek óta (és előtte hónapok voltak a felkészülésre, csak akkor pont nem volt idő ilyesmivel foglalkozni). Most, hogy az álnok ellenzéket lesöpörték és megvan végre Orbán teljes felhatalmazása az egész Tejútrendszertől (az megvan, hogy a hívek közül sokan a TEJhatalmat követelték napok óta?), talán nekiállnak kiosztani a felszereléseket.

Mielőtt átmennék naivába és kisütne a szívemben a napsugár a sok jó hírtől, és a felismeréstől, hogy a kaspóba ültetett operatívja a törzsfejlődésnek már oly magas szintjére jutott, hogy a szellőztetéshez ablakot nyit, és ezt a módszert javasolja mindenkinek, aki friss levegőt szeretne szívni otthonában, szétnézek a közösségi hálón, hogy ott is olyan szépen nyílik-e a pitypang, és vajon mekkora a hurráoptimizmus a párhuzamos univerzumhoz képest. Rengeteg megosztást látok, segítségkérést és felajánlást egyaránt. Találomra megnéztem néhány kórház oldalát is, hogy mi a helyzet: az egészségügyi személyzet meghatottan hálálkodik az adományokért: dobozszámra érkeznek magánszemélyektől az otthon varrott maszkok, süti, szendvics, pizza, joghurt, van olyan kórház, amely önkénteseket toboroz, valamint irányítottan gyűjt adományokat egyeztetés alapján, mivel történnek visszaélések is.

Nagyon sokan csatlakoztak a „varrj maszkot ingyen” felhíváshoz (#varrjmaszkotingyen) anyagokkal, géppel, és egyre több vállalkozó kedvű magánszemély jelentkezik varrni. Napok óta érkeznek az adományok.

Dr. Czeglédy Csaba oldaláról: „Szombathelyen mindenki kap védőmaszkot az önkormányzattól. A helyi ruhagyárban varrják, önkéntesek csomagolják. Ma az én választókörzetemben, a Derkovits-városrészen vittük ki a maszkokat 2.500 háztartásba.”

Egy másik önkormányzatnál a kollégák és önkéntesek szabják, varrják, mossák és vasalják a szájmaszkokat, az önkormányzat munkatársai csomagolják.

Egy hozzászólásban olvasom egy mentőállomáson dolgozótól, hogy náluk azért van mosógép, mert a szakszervezeti pénzükből vették, de van olyan hely, ahol a mentődolgozók dobták össze az árát, és olyan is, ahol adományként kapták.

A patikában tudnak kézfertőtlenítőt készíteni, ha kapnak alapanyagot, de az is nehezen beszerezhető most.

Elindult egy főként 3D-nyomtatással foglalkozó cégekből és magánszemélyekből álló csoport is a Facebookon, hogy segítse az egészségügyben dolgozók munkáját védőfelszerelések gyártásával. Folyamatosan mérik fel az igényeket, az első adag „tesztcsomagot” már kiküldték kipróbálásra. Háziorvosok, kardiológiai osztály, nővérek, gyógyszertár, gyerekorvosi rendelő, fogorvosok, védőnői szolgálatok, SZTK – rengetegen jelentkeztek náluk. FFP 3 maszk, plexi, egyszer használatos ruhák, maszk, kesztyű, védőszemüveg, minden kellene.

Idézgetek:

  • „… minimális, inkább semmi felszerelés… plexi is jól jönne… maszk is, illetve egész testes védőruha, sebészi maszk, szűrőbetét”,
  • „terhesgondozás, csecsemőgondozás, oltások kapcsán nincsenek védőeszközeink. Arcvédő plexi lenne a legcélszerűbb. Országosan hiányzik az ellátásunk ezekkel az eszközökkel. Minden településen dolgozunk. Bármennyi segítség, mert arcvédő plexi egy sincs Kazincbarcika járásban, maszkunk 2-3 darab, szemüvegünk egyáltalán nincs”,
  • „… szűrjük a tüdőgyulladásos betegeket. Nincs semmi felszerelésünk.”,
  • „Az osztályukon 16 ember dolgozik egy nap. Maszkot 2 óránként cserélniük kell (kellene ha lenne, mint minden más!!!), kesztyűt folyamatosan, napi 100 pár kb, plexit, védőszemüveget, lábzsákot, egyszer használatos köpenyt már a gyanús eseteknél is! Úgyhogy így mennyiséget írni….nehéz”.

Tisztelet és hála minden egészségügyi dolgozónak, akik most erejüket megfeszítve, minden nehezítő körülmény dacára helyt állnak és lelkiismeretesen küzdenek! Végül megosztanék néhány gondolatot egy kedves ismerősöm bejegyzéséből, aki meghatottan hallgatta egyik este munka után a felzendülő tapsot és a Neked írom a dalt. Mert neki is szólt.

„Ezt élőben megtapasztalni rohadtul megindító és legfőképpen erőt adó!!! Erőt ad majd minden olyan második pillanatban, amikor levegőt akarunk kapni a maszk alatt (amit amúgy önköltségen vettünk…), ami szétnyomja az arcunkat és amit már rég ki kéne dobni, de jelenleg már nincs másik; amikor hallgatni kell a panaszkodást; amikor napi 100szor mondjuk el a betérőnek, hogy nincs kesztyű, se maszk, se kézfertőtlenítő (hiába van kiírva is); amikor hívnunk kell a mentőt a beteghez; amikor csitíjuk őket… (…) Rajtunk csattan minden média által generált elmebaj/tévhit… és a folyamatos hazugságok és adatok eltitkolása miatt sokan kurvára nem veszik még mindig komolyan ezt az egészet!!! Ha pedig felnyitjuk a szemeket, minket basznak le/büntetnek meg, hogy pánikkeltés… Nem az, hanem sajnos valós tények!.. És hogy inkább mosolyogjunk helyette… De nem is folytatom tovább. Fáradtak és kimerültek vagyunk mi is… minden nap egymásra nézünk a kollégákkal, hogy meddig még… Én is szeretnék végre a családommal lenni, a barátaimmal. Mindennél jobban!!! Továbbra is tapsoljatok/énekeljetek, mert biztos vagyok benne, hogy tartalék erőket tudtok mozgósítani mindenkinél, akiknek ezekben a napokban is dolgoznia kell!”

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!