Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Demokrácia. Hol?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Demokratikus a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény – jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter az ARD országos közszolgálati televíziónak.

A parlament bármikor visszavonhatja a kormánynak adott felhatalmazást, ami „egyedülálló Európában” – mondta a miniszter. 

(a fenti MTI hír hibás, Varga Judit az ORF csatornájának nyilatkozott Budapestről) Annyi minden egyedülálló ebben az országban, hogy az már nem is mindennapi. Kezdve az unortodox gazdaságpolitikával, az illiberális államon keresztül, egészen a felhatalmazási törvényünkig. Minden értelemben egyedülállóak vagyunk ezen a kontinensen, amivel talán egyet is értek, hiszen viszonylag kevés olyan EU-s ország van ma vagy volt valaha, amely lényegében kénytelen volt elfogadni azt, hogy az eddig is kétharmaddal az ország felett uralkodó kormányfő a koronavírus miatti vészhelyzetre való hivatkozással korlátlan ideig a saját kezébe adta a teljes hatalmat. Különleges törvényi rendelkezések persze máshol is életbe léptek a járvány miatt, de olyan nem nagyon akad, amely ne szólna egy bizonyos határidőre. Orbán azonban ezt is megcsinálta, a világ nyomorát kihasználva beteljesítette régi nagy álmát.

Hogy mit fog kezdeni ezzel a teljhatalommal, az lényegében tőle függ, hiszen törvényi korlátok már nem gátolják. Ha nem él vissza még a jelenleginél is jobban a hatalmával, akkor majd vélhetően érkeznek a „mi megmondtuk, hogy nem lesz itt semmiféle diktatúra”-féle mondandók, ha pedig valódi diktatúrát épít ki a megszerzett hatalmával, akkor lényegében mindegy is ki, mit gondol. Tegnaptól kezdve tehát Orbán ténylegesen is azt művel ebben az országban, amit csak akar, ami egyébként több uniós tisztségviselőt is felháborított, nem beszélve az amerikai politikai élet egyes szereplőiről. Az emberek nem vakok, még ha lényegében tehetetlenek is, pontosan látják, hogy mi történt hétfőn a magyar parlamentben.

Varga Judit is vélhetően azért érkezett meg az ARD stúdiójába, hogy ott megvédje a magyar kormány – pontosabban Orbán – álláspontját. Olyan ugyanis nincs ebben az egyedülálló országban, hogy valami ne legyen demokratikus. Minden demokratikus, amire Orbán Viktor azt mondja, hogy demokratikus. Ez ennyire egyszerű. Így lett a puha diktatúrából illiberális állam, hiszen nem létezik, hogy kimondják azt, amit mindenki már egyébként is tud. A felhatalmazási törvény nem demokratikus, de maga a parlament működése sem volt az már igen régóta. Kövér László házmester kedve szerint kommunistázik és kapcsolja le a képviselők mikrofonját, vagy tilt ki újságírókat, ha nem tetszik neki a viselkedésük.

Az Országgyűlésben az ellenzéknek semmiféle valódi szerepe nincs, maximum annyi, hogy egy-egy fotó erejéig megtöltsék az üres székeket. Nyomkodhatják a gombjaikat is persze, csak nincs sok értelme. Erre jó példa maga a felhatalmazási törvény megszavazása is, amelyhez első körben négyötöd kellett volna, majd második körben már kétharmad is elég volt. Mi értelme volt tehát az első körnek, ha mindenki tudta, hogy a második körben – történjék is bármi – a törvényt megszavazzák? Kirakat, színjáték az egész. Orbán és haverjai játszóterévé vált az egész, ahol a kormánypárti képviselők hülyének nézik és kiröhögik a saját polgáraikat. Az ellenzék véleményét – akik több millió szavazó véleményét képviselik – teljesen semmibe veszik.

Már csak ezért is nevetséges Varga Judit állítása, miszerint a parlament bármikor visszavonhatja a kormánynak adott felhatalmazás. A parlament maga Orbán Viktor, ez teljesen egyértelmű. Ha ő valamit nem akar, akkor az egyszerűen nem fog megtörténni. Mi történt a bevándorlás okozta válsághelyzettel, amelyet még 2015-ben hirdettek ki? Visszavonta már Orbán és kormánya? Dehogy vonta, annak ellenére sem, hogy egy árva menekültet sem látni már a határ környékén sem. Miért hisszük, hogy a járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetet nem a saját politikai haszonszerzésére akarja felhasználni? Miért esik bárki is bele abba a csapdába, hogy teljesen komolyan hiszi azt, hogy Orbánt bármennyire is érdekli a magyarok sorsa? Addig lesz vélhetően veszélyhelyzet ebben az országban, ameddig Orbánnak arra szüksége lesz. Ez ennyire egyszerű.

Tehát valóban elmondható, hogy Európában egyedülálló helyzetben vagyunk, mégis azt kívánom, hogy bár ne lennénk. Bár mi is egy átlagos, normális ország lennénk, emberi vezetővel és szaktudással rendelkező kormánnyal.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.