Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Ez is pont olyan, mint kampányidőszakban. Csak kissé hiányolom a krumplit és a rezsiutalványt

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Maradj veszteg, nyugger! A vesztegzár szigorúan el lett rendelve, nincs apelláta.

Na végre – pusmogtam magamban, legalább addig se cseszeget az asszony, hogy megint csöpög a vízcsap. És azzal a lendülettel célba is vettem a fotelt. A távkapcsoló kisebb reccsenéssel jelezte, hogy már előttem ott volt. De úgy látszik, nem sértődött meg, hibátlanul működik.

– Na nem, nem, hát az nem egészen így van – nyitott keményen az asszony -, ez most az ún. hómoffisz korszak, az olyan, mint egy rendes karantén, csak közben nem unatkozik az emberfia.

– Még szerencse, hogy nem az aranykorszak, mert abban már benne vagyunk vagy tíz éve. Nyakig.

– Találtam neked egy testreszabott elfoglaltságot – folytatta zavartalanul -, és már hozta is a porszívót, felmosót, valamint egyéb jelképes belépőket a tavaszi nagytakarítás rejtelmes világába. Készséggel megmutatta a ki- és bekapcsolót, fordulatszabályzót, mindent. Egyem a szívét.

– És figyusz, ez véletlenül nem fogja veszélyesen felkavarni esetleg a lakásban rejtőzködő, lopakodó vírusokat? – kanyarítottam át a kérdést a porszívó túloldalára. Mert én már csak olyan óvatos és körültekintő vagyok. Amikor munka van.

– Nem, nem, te csak ne okozz riadalmat, még népünk bölcs vezére is megmondta, hogy takarítással, fertőtlenítéssel megelőzhető, de akár meg is állítható a járvány, húzzál csak bele nyugisan.

– Tudod, népünk bölcs vezére még zacsiban ringatózott, amikor kisgyerekként én már a felmosóval csasztuskáztam a lakásban. De akkor még fertőtlenítő és gumikesztyű is volt a boltokban. Kösz, nem kérek a tanácsaiból, mert amit ez mond, annak még az ellenkezője se igaz.

Dezső szomszéd legalább ismeri a megoldást: vírusok ellen pedig vörösbor kólával! Na végre egy világot megváltó szaktanács. Értelmi szerzőjéről tudni kell, hogy még aktív korában gázóraleolvasó volt (az már szinte gázszerelő), ha valaki, hát ő biztosan tudja. OKJ-s képzése volt, az meg olyan, mint a kisdoktori, csak plagizálás nélkül.

– A vörösborban lévő vas leköti a vírust – kezdte a tudományos előadást -, nem kap oxigént, ezért elpusztul, majd a vizelettel távozik a szervezetből. Ezért sötét a vizelet, ha vörösbort iszol. Mert vírusirtó. Felfogtad?

– Hmm, lehet benne valami, Kaspersky jöhetne inasnak.

– Tudod – folytatta -, a mocskos vírusok miatt még a pénz is nagyot esett. Meg persze Brüsszelből is nyomják, mer’ báncsák a magyart.

– Ühüm – kapcsoltam át kekec üzemmódba -, csakhogy a mi nemzeti dohányunk már akkor berúgta a szénbányazsilipet, amikor az átkozott vírusról Vuhanban a piaci kofák is még csak suttogva beszéltek, koronáról pedig csak egyetlen ember mert álmodozni kis hazánkban.

– Mer’ nincs összetartás tudod, mer’ nagy széthúzás van a parlamentbe’, mer’ ezek a piszkok folyton keresztbe tesznek, mer’ a Soros megtömte pénzzel őket, hogy engedjék be az idegeneket, most meg az egész Unió beszart a járvány miatt, de mi nem rinyálunk, hanem felvesszük a harcot, mer’ most veszélyhelyzet van.

Bevallom, én se vagyok egy könnyű eset, ám Dezső szomszéddal egy pendülön húrni csak akkor lehet, ha már leküldte a harmadik bögre vöröset. Sose iszik pancsolt szarokat, hanem originál tablettást flakonnal, ahogy illik. Ettől aztán ereiben tősgyökeres kipcsak vér csörgedez, hát persze, hogy tisztán látja a világ dolgait.

A porszívó andalító búgása közben még  eltűnődtem egy kicsit azon, hogy ilyen vérzivataros időkben, talán mégiscsak kedves szomszédnak volt igaza: összetartás kellett volna. Na jó, de kivel és főleg mivel? Az ország vezetőinek meg se fordult a fejében legalább az alapvető egészségügyi kellékek beszerzése. Valahányszor az egészségügy siralmas állapota került terítékre, a kormány megannyiszor valami olyasmit válaszolt, amit Hadházy igen frappánsan megfogalmazott. Most akkor hirtelen fogjunk össze? Amikor beindult a nagy stadionépítési láz, valahogy nem volt szükség össznépi nemzeti összetartozásra. Legalább egy szerény nemzeti konzultáció erejéig. Amikor a fociklubokat ki kellett tömni pénzzel határon innen és túl, amikor felvásárolták a fél Balatont, a fél országot, médiabirodalmakat, luxusjachtot, repülőgépeket, szórták a pénzt idióta propagandára, valahogy nem igényelték a nemzeti összefogást.

Minden nyugger legyen szíves otthon maradni, mert ez most mindenkinek érdeke, elsősorban nekik. Kivéve persze, ha kormánypárti képviselő vagy belügyminiszter az illető, mert azok akár megfertőzve is lófrálhatnak. A többiek mocskos hazaárulók. Nagyon szépen kérnek. Olyan megható, ahogy ezt még dalba is foglalják. Most ismét fontosok lettünk. – Na helló röfik! Valaki leköszönt nekünk onnan fentről. Ez is pont olyan, mint kampányidőszakban. Csak kissé hiányolom a krumplit, rezsiutalványt, de biztosan az is lesz, ha majd teljes fordulaton pörögnek a hirtelen indított adományvonalak.

Esetleg Lőrincnek és társainak derogálna, ha kicsengetnének némi aprópénzt ilyenkor? Nem arról a pénzről beszélek, amit verejtékes munkával kerestek, mert olyat még senki nem látott. Hanem arról, ami 10 év alatt elvesztette közpénz jellegét. És akkor már rég megérkeztek volna a védőfelszerelések is. Hangsúlyoznám: nem most, hanem még decemberben-januárban, amikor először megkondultak a vészharangok.

De hát ahogy az öreg szabómester mondaná: utólag már szabhatjuk.

Elek

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.