Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Már tegnap is késő lett volna lemondani

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Müller Cecília közölte: az elmúlt 24 órában további 18 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. A csoportos megbetegedések száma növekszik, ezek rövid időn belül tömegessé válhatnak, ezért mindent meg kell tenni a járvány lassításáért, hogy „elhúzzuk a járványgörbét” – emelte ki. Hozzátette: egy légúti, cseppfertőződéssel terjedő járványt nem lehet akadályozni, de a terjedését lehet lassítani, ha mindenki betartja a meghozott óvintézkedéseket: nem megy közösségbe és lehetőség szerint otthon marad. –MTI

Mi a jó büdös francról beszél Müller Cecília, de komolyan? Mi az, hogy mindent meg kell tenni a járvány lassításáért? Ki az úristennek mondja ezt, de komolyan? Nem ő a tiszti főorvosa ennek az országnak? Az ő feladata lenne az, hogy megszervezze a szükséges feladatokat, ha pedig ez nem megy neki, akkor le is mondhat, hátha van a helyére valaki olyan, aki egyébként még a szakmájához is ért. Mert Müller láthatóan nem csak marhaságokat beszél nap-nap után, de válaszolni sem hajlandó a feltett kérdésekre. Na nem azért, mert nem lenne egyébként válasza – bár néha efelől is kétségeim vannak -, hanem mert mást kapott ki parancsba. A mai napig titkolják a fertőzöttek földrajzi eloszlását, arra hivatkozva, hogy annak nincs az égvilágon semmi jelentősége. Ezt addig mondogatták, ameddig országos méretűvé nem növekedett a járvány.

Mostmár valóban nincs értelme közölni a területi eloszlásokat, ehhez már késő. Hamarosan elérkezünk ahhoz a szakaszhoz, ahol az esetszámok meg fognak duplázódni. Nem találgatok, elég csak megnézni Olaszország vagy Spanyolország esetét, ahol már több ezer halott van és a kiváló egészségügyi ellátás ellenére sem tudják lassítani a vírus terjedését. Mindkét országban rendelkeznek több ezer szakemberrel, felszerelésből ugyan egyes területeken hiány van, de többségében rendelkeznek vele, mint ahogy vannak sürgősségi ágyak is bőséggel. Nos, Magyarországon ez az infrastruktúra hiányzik. És lehet, hogy hetekkel az olasz és spanyol helyzet mögött van az ország, de ez nem jelenti azt, hogy egy centivel is jobbak lennének a kilátások.

Itt és Olaszországban is kijárási tilalom van érvényben. Igen, vannak akik ezt megszegik, de sokan betartják, ezért ha még nem is látni az esetek számának csökkenését, előbb-utóbb ez is el fog következni. Ezzel szemben otthon ehhez az kellene, hogy életbe lépjen a kijárási tilalom, de ennek semmi jele ezidáig. Jól bizonyítottan két megoldás létezik a járvány lassítására: vagy karantén bevezetése vagy embertelen mennyiségű teszt elvégzése és a járvány pontos lekövetése, esetleg a kettő ötvözete. Nos, Magyarországon az elvégzett tesztek mennyisége olyan nevetségesen alacsony, hogy ez az opció azonnal kizárásra kerül, tehát csak és kizárólag a karantén bevezetése van, mint lehetőség. Semmilyen más bizonyított módszer nem működik. Elég csak megnézni Iránt, ott több tízezer halottról szólnak a legoptimistább becslések is, és még nem látni a járvány végét.

Müller meghozott óvintézkedésekről beszél, de kérdem én, mik is ezek? Hogy nem járnak iskolába a gyermekek? Nagyszerű, csak hogy ettől függetlenül az emberek ugyanúgy bejárnak dolgozni és az utcákat is a mai napig járják, mivel nem léptettek életbe kötelező kijárási tilalmat. Attól, hogy megkérjük szép szóval az állampolgárokat arra, hogy legyenek már szívesek és maradjanak otthon, még nem fog mindenkire hatni. Elég pár tízezer makacs idióta, akik magukat legyőzhetetlennek képzelve terjesztik tovább a vírust.

A BBC bemutatta egy fiatal pár videóját, hogyan is nézett ki az utóbbi pár hónap Wuhan városában, ahonnan kiindult ez a járvány. Bemutatták, hogy milyen intézkedéseket léptettek életbe ahhoz, hogy pár nappal ezelőttig elérjék azt, hogy ne legyen több új, nem külföldről érkező fertőzött. Az ott látottak sokkolóak voltak, nem a meghozott intézkedések miatt, hanem azért, mert ha ez szükséges ahhoz, hogy megállítsuk, de legalábbis lelassítsuk a vírus terjedését, akkor még súlyos hónapok elé nézünk. Az ugyanis, amit a Kínai Kommunista Párt véghezvitt az országban, nem megismételhető egyetlen demokratikus államban sem. Az a technológia számunkra elérhetetlen, arról már nem is beszélve, hogy nem állnak rendelkezésre olyan mérhetetlen anyagi javak sem, mint Kínában.

Dél-Korea és Németország is megmutatta azonban, hogy nem szükséges diktatúra ahhoz, hogy lassítsák a járványt, ezt azonban mások eddig nem tudták lemásolni. Egy olyan kormányra van szükség a hasonló módon megszervezett intézkedések végrehajtásához, amely tudja, hogy mit csinál. Csak és kizárólag elismert szakemberekkel és temérdek pénzzel lehet felvenni a harcot ez ellen a láthatatlan ellenség ellen. Magyarországon ez egyszerűen nem adott, ezért tényleg egyre jobban tartok attól, hogy mi lesz az országgal 1-2 hét múlva, amikor a vírus kicsúszik az irányítás alól. Szinte csak olyan forgatókönyvek léteznek már – a késlekedés és a szakmai hozzánemértés miatt – amelyek egyike sem elfogadható. Müller Cecíliának már tegnap is késő lett volna lemondania.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.