Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

Ordítok Blog


A csótányok előmásznak a repedésekből

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Veszélyhelyzet van, ez mindenféle kiterjesztett jogkört jelent a kormány számára. Az országos érdek felülírja a magánérdeket és hasonló okosságok, ami rendben is van, legalábbis bizonyos esetekben rendben van. De a büdös tetves életbe, még nincsen igazán nagy baj és máris az az elsődleges, hogyan lehet visszaélni az új lehetőségekkel.

Szentendrén van egy mentőállomás. Néhány napja hívta fel a figyelmünket egy olvasónk arra, hogy a mentőállomás kérésére az ottani közösség – magánemberek – gyűjtést indítottak egy úgynevezett ózongenerátor megvásárlása érdekében. Ez az eszköz a mentőautók fertőtlenítéséhez szükséges, a jelenlegi járványhelyzetben nem is nagyon kell magyarázni, miért vált sürgetővé a dolog. Azt mondjuk már napokkal ezelőtt sem értettem, hogy miért nincs ilyen ALAPBÓL MINDEN mentőállomáson, azt gondoltam, helyi probléma. A civilek pillanatok alatt összedobták a szükséges 100 ezer forint körüli összeget (tehát nem eszelősen nagy beruházás egy ilyen eszköz beszerzése), megrendelték, megkapták. Minden rendben.

Csakhogy.

Ma megint jelentkezett az olvasónk. Mutatta, mi történt és basszus, nem hiszek a szememnek! Tényleg nem.

SOS SEGÍTSÉG KÉNE!
tudjátok, közösségi gyűjtésből vettünk a helyi mentőállomásnak egy ózongenerátort, hogy fertőtleníteni tudjuk a 3 mentőautót! Ma reggel hívtak a mentőállomásról, hogy az OMSZ el akarja venni tőlük, és a budapesti központba szállítani! 

Hogy mi a büdös franc van? Az egy dolog, hogy jogilag megtehetik, elvehetik. De az Országos Mentőszolgálat Központjában nincs ilyen készülék? Eddig sem volt? Vagy volt, de kevés? Most sem vettek? Kibaszott SZÁZEZER forint az ára, nem százmilliárd! Egy kurva templomkilincs árából meg lehet venni. Ha a szentendreiek tudtak néhány nap alatt szerezni, az OMSZ is tud. Ez nem maszk, hogy nincs, elfogyott.

Mekkora kibaszott pofátlanság kell ehhez? Most nem csak arról beszélek – de arról is! -, hogy egy közösség által vásárolt eszközre úgy csap le az OMSZ, mint pulyka a friss takonyra és viszi, mert teheti. Kásler, Orbán és a többi mit csinál ilyenkor? Nincs az államkasszában 100 ezer forint? Nem futja rá? Elvenni könnyebb? Hogy merészelik? A szentendreiek azért adták össze rá a pénzt, hogy a helyi mentőállomásnak legyen. Ha az OMSZ szól, ha kér, garantálom, egy óra alatt meglett volna a pénz akárhány ilyen készülékre. De nem kér, mert akkor a Fidesz azt gondolja, lázad? Nem kér, kussol és ahol talál megfelelő eszközt, azt fogja és viszi?

A belem jön ki, esküszöm. Erre kellett a rendkívüli felhatalmazás?

És ez nem a történet vége, csupán az eleje. Látva a közösség felháborodását, változott a történet. Az a helyi erő a mentőállomásról, aki jelezte, hogy el akarják vinni az eszközt és aki egy országos lapnak is nyilatkozott ebben a témában, visszavonta a nyilatkozatát. Ezzel szemben az önkormányzat második embere kiadott egy nyilatkozatot, miszerint az OMSZ budapesti központja csak kölcsönkérte a gépet a hétvégére, de hétfőn visszakapja Szentendre. Lehet megnyugodni, lehet oszlásnak indulni.

Néhány kérdés valahogy a levegőben maradt, márpedig nagyon fontos kérdések ezek. Az első: miért nincsenek a mentőállomások eleve ellátva ilyen fertőtlenítő eszközzel? Hiszen nem csak most ismerkedik az emberiség a járvány vagy éppen a vírus fogalmával. Ha az a mentő tavaly, három hónapja, akármikor mondjuk egy influenzás beteget szállított, majd másnap egy legyengült szervezetű embert – szívbeteget, rákbeteget, művese-kezelésre szorulót – akkor az a lereccsent immunrendszerű ember vidáman megfertőződhetett az influenzával? Hiszen ő abba is bele tud halni minden nehézség nélkül. Erről nem a mentősök tehetnek, abban is biztos vagyok, hogy mindent megtesznek a baj megelőzése érdekében, takarítják és fertőtlenítik a járműveket. De komolyan nem elsődleges állami feladat, hogy MINDENT megkapjanak, ami a munkájukhoz szükséges? A minden alatt értem a védőfelszerelést, ruházatot és annak tisztítását, szükséges eszközöket, fertőtlenítőszereket és ezt a bizonyos ózongenerátort, ami ezek szerint nagyobb biztonsággal képes elpusztítani a vírust, logikusan azért, mert az el nem érhető helyeken is fertőtlenít.

A következő, talán még az első kérdésnél is vérforralóbb: az Országos Mentőszolgálatnak sincsen elegendő ilyen eszköze? Most jöhetne az, hogy dehát veszélyhelyzet van. Aha. Csakhogy még rohadtul messze vagyunk attól, hogy tömeges megbetegedésekről lehessen beszélni – és el fog jönni az az idő is -, de már most kevés az eszköz, holott a kormány ezzel foglalkozó Kásler Miklósának baromira lett volna ideje megkérdezni, mi kell a munkához és beszerezni a szükséges eszközöket. És egy ilyen fertőtlenítő eszköz nem kimondottan és kizárólag a koronavírus idején szükséges, hanem állandóan. Lehet, most több kell, mint normál esetben. 100 ezer forint darabja. A kormányzat vesz ötöt, tízet, ötvenet. Amikor a járvány lefutott, a feleslegessé vált készülékeket szét lehet osztani az ország mentőállomásai és egészségügyi intézményei között, ahol nem járványok idején, hanem mindig hasznát veszik. És ahol ezek szerint nincs. Ne bassza már meg, hogy Mága Zoltántól a stadionokon át a külhoni magyarok lakásvásárlásáig, a pártreklámoktól az egyházak zsebének töméséig mindenre vannak milliárdok, az OMSZ azonban egy kisváros lakóinak felajánlásaiból vásárolt eszközre kénytelen lecsapni. Mégpedig példás gyorsasággal, talán két nap alatt. Aztán, amikor a helyiek joggal felháborodnak ezen, hatalomék elhallgattatják az illetékeseket, hazudnak egy kurvanagyot, hogy az nem is úgy volt, csak kölcsönbe – holott ha kölcsönbe, akkor is tragédia és akkor is felelősséget kell vállalnia Káslernek is, Orbánnak is, mert veszélyeztetik a polgárokat -, végül bekövetkezik az, ami sokkal magyarosabb, jellemzőbb erre az országra, mint bármi más.

A csótányok előmásznak a repedésekből és megtámadják azt az embert, aki kezdeményezte a gyűjtést és aki – a közösségi oldal tanúsága szerint – hihetetlen önkéntes munkát végez a városért. Nem pénzért, a saját ideje, ereje terhére igyekszik tenni azért a közösségért. Hozzá fordult a helyi mentőállomás segítségért, ő szervezte meg az adománygyűjtést, a gép beszerzését, végül ő lett a rohadék önző geciláda, aki sajnálja mimagyaroktól, az ország szorgosan gyűlölködő népétől a baszatos ózongenerátort és van pofája harcolni azért, hogy a közösség által vásárolt eszközt ne einstandolja a központ. Ha van igazi hungarikum, akkor ez kurvaélet, hogy az. Nekitámadni annak, aki nem csak pofázik, hanem tesz is a közösségért, szétszaggatni, földbe taposni, tönkretenni. Feljelentették rémhír terjesztésért a szorgos patkányok. Mert szerintük rémhírt terjesztett azzal, hogy a közösséghez fordult, amikor el akarták venni a gépet.

Rémhírterjesztés. A fideszes csodafegyver, amiért Varga Judit, Orbán embere oly nagyon harcol. A behatárolatlan, tetszés szerint értelmezhető törvényt a posványmédia már összeszorított segglyukkal várja. Nem csak várja, már dolgoznak is. Már ma is jelentek meg feljelentő cikkek azért, mert helyi kórházak számára gyűjtést indított valaki. Nem gyalázkodott, nem vádaskodott, csak gyűjtést indított. Lázmérő, szappan, vécépapír. Olyasmik, amik garantáltan kellenek a legtöbb magyar kórházban. A kórház – ó, hogy a picsába ne – ki is adott egy közleményt, hogy nekik mindenük van fosásig. A szorgos seggnyalók azonban ráugrottak a dologra, rémhír, feljelentés, börtönbe vele, meg kell lincselni.

Minden látszat ellenére, ez most átmeneti helyzet. El fog múlni, ahogy a jelenlegi rezsim is el fog múlni. Amikor ez bekövetkezik, jó lenne, ha a mostani gyáva szarok, akik kurvára pontosan tudják, hogy igenis kellene a társadalmi összefogás sok esetben, de annyira féltik a valagukat, hogy szembefordulnak a társadalommal, majd akkor is emlékezzenek erre a karakánságra, amikor a mostaninál is nagyobb baj talál lenni – egyszer, bármikor, egy most nem tudható okból – kellene a segítség, de a társadalom úgy köpi pofán a segítségkérőt, ahogy az most teszi a társadalommal.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.