Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Vajon felébredünk?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A koronavírusnak beláthatatlan egészségügyi és gazdasági hatásai lesznek, azonban van egy aspektusa, amely meglepő módon pozitív, ez pedig nem más mint az, hogy megmutatja számunkra, milyen az, ha nem az autók és gyárak ezrei által szennyezett, mocskos levegőt kell beszívnunk minden nap. Megmutatja, hogy milyen az, ha folyóink kitisztulnak, ha az eddig nem látott dombok és hegyek újra előtűnnek a szmogfelhő mögül. Újra szembesülhetünk azzal világszerte, hogy a Föld képes megtisztítani saját magát, ha erre időt és lehetőséget biztosítunk. Az égről leparancsolt repülők, a bezárt gyárak, az utakról szinte eltűnő autók egy olyan világba csöppentettek minket vissza, amelyet az én generációm soha nem látott. Az emberek eltűnése sokkoló, az viszont – még ha jelen állás szerint gazdaságilag borzasztó következményei is lesznek – csodás látvány, hogy újra friss a levegő.

Velence csatornáiban újra látni a halakat és növényeket, ami nem a szennyezés visszaszorításának eredménye persze, hanem az iszap leülepedése, amelyet az eltűnő turisták okoztak, ettől függetlenül olyan látvány, amelyet évtizedek óta nem tapasztalhattunk meg. A Covid-19 járvány 2001. szeptember 11-hez hasonló módon fogja véleményem szerint megváltoztatni a világot. Már semmi sem lesz ugyanaz, mint volt a vírus megjelenése előtt. A karanténban töltött hetek, hónapok elegendő időt fognak adni arra, hogy mindannyian átgondoljuk életünket és megváltoztassuk prioritásainkat. A kérdés már csak az, hogy a különböző kormányok is átgondolják-e majd a történteket. Rájönnek-e végre arra, hogy egy ország egészségügyi és szociális ellátásánál semmi sem lehet fontosabb, talán csak a tiszta levegő. A fegyverkiadások és a katonaság méretének növelése helyett inkább meg kellene fizetni az orvosokat és nővéreket, a legmodernebb berendezéseket kellene beszerezni.

Át kellene gondolni azt is, hogy milyen hatása volt a környezetszennyezésnek a koronavírus halálos áldozataira nézve. A minél jelentősebb GDP növekedés érdekében egyre több állam tesz meg mindent, de tényleg mindent. Kiszipolyozzuk a Földet, szennyezzük a tengereinket és folyóinkat, tönkretesszük a levegőt, amelyet kénytelenek vagyunk belélegezni. Wuhan városa egy olyan metropolisz, amely nem pont a friss levegőjéről híres, ez igaz az Észak-olaszországi régióra is, ahol eddig a koronavírus a leginkább pusztított. Ez a régió Európa egyik, ha nem legszennyezettebb levegőjű területe, amely felvet egy sor kérdést. Ha frissebb lenne a levegő, ezzel az ott élők egészsége is jobb lenne, talán nem lenne ennyi halálos áldozat? Ha az északi régió nem tett volna meg mindent a gazdasága növekedéséért, talán most nem kellett volna ennyi nagypapának és nagymamának meghalnia?

Forrás: ESA

Az, hogy a világ lakosságának változtatnia kell, ha túl akar élni ezen a bolygón, már a vírus elszabadulása előtt is teljesen egyértelmű volt. A környezetvédelem fontossága egyre jelentősebb lett, még ha a populista kormányok megpróbáltak ez ellen minden létező módszerrel, harcolni, akkor is. A frissen felnövő generáció egy élhető jövőt szeretne magának, egy olyan jövőt, ahol a levegő belélegzése nem okoz rákot pár évtized alatt és ahol a folyók vize nem szennyezett mindenféle méreggel. Egy olyan jövőt, ahol az óceánok nem szeméttel, hanem halakkal vannak teli. A gazdasági növekedés érdekében egy olyan irányba indultunk el mindannyian, amivel saját létezésünket sodortuk veszélybe. A Földet elpusztítani nem tudjuk, ezt már sokan, sok helyen elmondták, magunkat viszont el tudjuk pusztítani.

A mostani koronavírus pedig egy ébresztő lehet mindenki számára, aki a gazdagságot hajszolta, aki azt hitte, hogy az újabb gyárak felépítése, a lebetonozott, autók számára épített új városrészek az ő érdekeiket fogják szolgálni. Nincs az a pénzösszeg, amelyen egészséget lehet vásárolni, ezt a mostani helyzet is jól mutatja. Bergamo és térsége Európa egyik legjobb egészségügyi rendszerével rendelkezik – a gyárak miatt a gazdaság virágzik – mégis száz számra halnak meg az emberek. A pénz itt már mit sem ér. A kérdés már csak az, hogy ezt belátják-e végre a világ vezetői, vagy a járványt követően visszatérnek ahhoz a felfogáshoz, amely annak kitörése előtt is jellemezte a világot. Mondandómat ezért azzal a pár sorral zárnám le, amely szerintem tökéletesen összefoglalja a helyzetet:

Majd ha az ember kivágja az utolsó fát, megmérgezi az utolsó folyó vizét, kifogja az utolsó halat is, akkor rádöbben, hogy a pénzt nem lehet megenni.  

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.