Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ez is megy az ország vejének zsebébe

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Vélhetően mindannyian tudtuk, legfeljebb nem sejtettük, hogy amint Orbán Viktort is elérte a zöld fordulat, azzel egy dolog biztossá vált: új lehetőség nyílt a NER számára, hogy a zöldenergiával kapcsolatos támogatásokat is lenyúlják. Nincs olyan fordulat Orbán életében, aminek ne lenne oka. Ilyen volt az ateistából meggyőződéses vallásossá válása, ami azt jelentette, hogy lényegében ezer milliárdokkal tömte ki a hazai egyházakat az adófizetők pénzéből. Ezzel idővel megvásárolta az egyházak bizalmát, amelyek cserébe támogatják a Fideszt. Liberálisként kezdte pályafutását a ’80-as évek végén, azóta pedig a liberalizmus egyik legnagyobb ellensége lett: rájött, hogy az elfojtott szélsőjobboldali indulatok felkorbácsolásának ugyanis nagyobb piaca van idehaza. Minden döntését jól átgondolta, és csak akkor váltott, amikor biztos volt abban, hogy politikai és pénzügyi haszna is lesz ebből.

Az Orbán-kormány éveken keresztül köpködte a zöldeket, majd később Greta Thunberget külön, hogy aztán idén eljusson oda, hogy itt az ideje felvenni a harcot a klímaváltozással. Eljött a zöld fordulat ideje. Az elmúlt években azonban még nem volt készen az a rendszer, amely maximalizálhatta volna a támogatások zsebre tételét. Ki kellett gondolni, meg kellett tervezni azt az üzleti kört, amely előnyösen használhatja ki az uniós támogatások zöld energiára eső részét. Eddig csak találgatások voltak azzal kapcsolatban, hogy kik is lehetnek a zöld fordulat nyertesei, de most a Válasz Online konkrétan is utánament a témának, és egy tényfeltáró cikk keretében mutatta be, hogy pontosan kik is a bezöldülésre, azon belül is napelemparkok telepítésére fordított támogatások kedvezményezettjei. A cikket mindenképpen ajánlom elolvasára, annak most csak egy részletét emelném ki, ami így is megragadja a lényeget:

Az eddigi összegeket egymás mögé téve kihirdetjük tehát a végeredményt. A Gyüre, Herend, Mezőberény, Keszü és Siklós településekre „bebútorozó” Sájer-kör 2018 februárja óta 3,9 milliárd és 149,5 millió forintnyi ingyenes kölcsönre szerződött a magyar állammal, továbbá – mint írtuk – a Carion-alapból származó 2,2 milliárd 70 százaléka is közpénz-jellegű forrás. Ami azt jelenti, hogy a klímavédelmi akcióterv megelőlegezéseként 5,6 milliárd forint már elindult az államtól Tiborcz bizalmasai felé.

Nem több a zöld fordulat tehát, mint az EU-s pénzek egy újabb lenyúlási formája, amely pénzek ezúttal is közvetetten Orbán vejéhez kerülnek. Aztán ha majd az EU vizsgálata ismételten megállapítja, hogy ezeket a pénzeket elcsalták, ezért nem utalják át a támogatásokat, akkor majd megint az lesz, hogy a magyar adófizetők járultak hozzá újabb közel 6 milliárd forinttal az Orbán-Tiborcz holdudvar boldogulásához. Persze szinte felesleges ezt magyarázni a híveknek, hiszen teljesen mindegy, mi a valóság, nekik akkor is Orbán marad a haza megmentője, a legzöldebb és legkeresztényebb vezető egész Európában. Teljesen mindegy, hogy uralma alatt szétrabolja ennek az országnak a jelentős részét, hogy a haverjai kezébe adja a fél országot – természeti kincsek, gyárak és erőművek, hotelek, szállodák –, ő marad a nemzeti hős.

2010-es kétharmados győzelmét követően Orbán mindenre rátette a kezét, amire csak lehetett. Uniós milliárdokat lopott el (törvényesen!), ugyanezt tette a magyar adófizetők pénzével is. Bármilyen fejlesztést, ami egyébként az ország lakóinak javát szolgálhatta volna, megoldottak okosba. Ötször, tízszer annyi pénzért hozták létre, miközben a valós ráfordítás még a minimálisnál is alacsonyabb volt. Ezért áznak be frissen felhúzott épületek, rohadnak szét metrószerelvények, és lesznek járhatatlanok az útjaink. Nagyon ritka az olyan állami beruházás, amely vagy időre elkészül, vagy az előzetesen becsült áron, netán annál olcsóbban. Olyan pedig, hogy mindkét állítás egyszerre igaz legyen, egyszerűen nincs. Az, hogy ezen felül még valóban igényes, 21. századi színvonalú is legyen az illető beruházás, már biztosan teljességgel elképzelhetetlen.

Ahelyett tehát, hogy végre örülhetnénk annak, hogy zöldberuházásokkal lassan átváltunk a szén- és atomenergiáról megújulóra, ismét szembesülnünk kell azzal, hogy ennek oka is lényegében ennyi: ez is ellopható. Mert lehet, hogy csökkenni fog a a környezetszennyezés ezáltal, csak mi lett volna, ha mondjuk az EU-s támogatásokat olyanok kapják meg, akik valóban minőségi munkára képesek, értenek hozzá, és nincs semmi közük Orbán Viktorhoz és családtagjaihoz? Mi lett volna, ha egyszer ebben a mocskos Orbán-érában végre valódi szakmai döntés születik, és nem politikai döntés mindannyiunk kárára? Már tényleg nincs az életnek egyetlen olyan dimenziója sem Magyarországon, amelyet nem akarna leuralni a maffia. Zöld fordulat, az.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.