Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az önfényezésen kívül van még valami a tarsolyban?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Beérni látszanak a felsőoktatás nemzetközi beágyazottságának erősítését, a kutatás-fejlesztési és innovációs rendszer hatékonyságának növelését célzó kormányzati erőfeszítések – hangsúlyozta pénteken az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára a héten megjelent Quacquarelli Symonds nemzetközi felmérés 2020-as szakterületi rangsorait értékelve. – Magyar Nemzet

Bódis József kissé eltévedhetett, hiszen lehet, hogy a külön szakmákra lebontott listán épp valóban történt is valamiféle javulás, általánosságba véve mégis tovább folytatódik a magyar felsőoktatás hanyatlása. Év-év után érünk el egyre borzasztóbb eredményeket és csúszunk le a legfontosabb listákról. Ma már sokszor az is siker, ha a világ 1000 egyeteme közé bekerül 1-2 magyar is, miközben pár évvel ezelőttig a legtöbb jelentős hazai egyetem ott volt. Azonban azzal, hogy nem csak a felsőoktatást, de már az általános iskolai és gimnáziumi oktatást is teljességgel tönkreteszi a kormány, elkerülhetetlenné vált az is, hogy a kevesebb hasznosítható tudást magukkal vivő diákok még rosszabb teljesítményre lesznek csak képesek, az alulfizetett tanárokkal és oktatókkal teli, államilag befolyásolt egyetemeken.

Mióta az a nagyszerű ötlete támadt a kormányzatnak, hogy az egyetemek helyett inkább a szakképzésbe terelik a fiatalokat, ezek a számok is csak romlani látszanak. Mert ugyan valóban szükség van szakképzett ácsokra, hegesztőkre és villanyszerelőkre is, ugyanúgy szükség van diplomás szakemberekre is. A CEU amerikai diplomát kiadó szakának Bécsbe üldözése igen sokat rontott a hazai egyetemek besorolásán, hiszen a „Soros” egyetem rendre a legjobbak között végzett. De a romló PISA tesztek és a szinte teljes társadalom és szakemberek által is egyaránt elítélt új NAT sem kongatta meg a vészharangokat kormányszinten, sőt.

Mint ahogy az Bódis József nyilatkozatából is jól látszik, szerintük beérni látszanak a kormányzati erőfeszítések. Hogy mit mond a szakma, a diákok és oktatók, egyetemi professzorok és tudósok, az nem számít. Van nekik ugyanis professzor doktor Kásler Miklósuk és egyéb zseniális elméik, akik nem látnak semmiféle problémát a tönkretett magyar oktatásban, sőt, azt sikerként értékelik. Bár ez lenne a valóság és nem az, hogy egyre több fiatal hagyja el ezt az országot, annak élhetetlensége miatt. Itt már nem is a fizetésekre érdemes csak gondolni – hiszen azok a gazdasági fellendülés miatt valóban sok helyen emelkedtek – hanem arra a környezetre ahol kénytelenek élni ma a magyar fiatalok. És a nem annyira fiatalok is.

Mert lehet, hogy a kormány megpróbálja őket mindenféle csokkal és babaváró támogatással hazacsábítani, csak hát ez nem működik. Nem működik, mert a rezsiutalványhoz hasonlóan ez időszakos megoldás, nem pedig egy rendszerszerű, jól átgondolt változtatás. Miért is jönne haza az a Németországban, Angliában, vagy Hollandiában élő fiatal, aki évek alatt kiépítette egzisztenciáját külföldön, jól érzi magát egy olyan országban, amely megbecsüli és már a családját is oda tervezi? A magyar kormány a még régiós átlagnál is alacsonyabb fizetés ajánlatával, a rothadó oktatási és egészségügyi rendszerével, a rossz családpolitikájával nem fogja hazacsábítani ezeket az embereket.

A már külföldön élők valóban tájékozódnak is a valóságról, ők nem az M1 hazugságain nőttek fel és nem töltöttek ki vélhetően egyetlen nemzeti konzultációt sem. Tisztában vannak a valósággal és már csak ezért sem értem, hogy ez a fenti kijelentés mégis kinek szólt? Mert lehet, hogy a kormánytagok és a Fidesz szavazók elhiszik a hazugságaikat, csak hát nem ők azok elsősorban, akik épp egyetemet választanak a tanulmányaik folytatására. A fiatalokat egy 22 éves, tapasztalat nélküli, már nyíltan hazudni képes személy próbálja meg megérteni és tolmácsolni a kormány felé. De ha esetleg a fiatalok üzenete nem jutna el Rácz Zsófián keresztül, akkor most üzenném a kormánynak, hogy a fiatalok nem hülyék, legyenek szívesek mást hülyére venni. Addig is sok sikert kívánok az önfényezéshez, kár, hogy attól még nem lesz Magyarország jobb hely.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.