Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Orbán parancsa teljesült

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ne írd alá János ismét megtette, amit megkövetelt Orbán Viktor és minden gond nélkül szignózta azt a törvényt, ami alapján június 15-ig felfüggeszti a kormány azoknak a bírósági ítéleteknek a végrehajtását, amelyek kártérítés kifizetésére kötelezik a magyar államot a nemzetközi egyezményekkel ellentétes börtönviszonyok miatt. Az, hogy ez a törvény is gond nélkül életbe léphet, nem meglepő, hiszen a társadalmat Orbánék ismét sikeresen a fogvatartottak ellen tudták hergelni és az ügyet lényegében a gyöngyöspatai ítélettel összemosva, sikeresen eladták a szavazóknak. Még olyanok is örültek Orbán húzásának, akik – merem állítani, hogy – egyébként nem Fidesz szavazók. A cigányságba, valamit az elítéltekbe úgy tűnik, még mindig jó érzés páros lábbal belerúgni.

Hogy amit egyébként a Fidesz művel, a demokrácia alapjaival teljesen ellentétes, az nem érdekes. Ez eddig sem zavarta őket. A kétharmados felhatalmazással konkrétan azt tesznek, amit csak akarnak. Lerabolják az országot, oligarcha-rendszert építenek ki, amellett, hogy az ország jövőjét teszik tönkre egy jó időre. Ugyan a felháborodás összességében egyre nagyobb Orbán túlhatalmával szemben, a „börtönbiznisz” és a gyöngyöspatai romáknak megítélt kártalanítás kifizetésének megakadályozása vélhetően társadalmilag elfogadott. Nem látunk hatalmas tüntetéseket – noha volt egy-két kisebb megmozdulás -, ahol az emberek elmondják véleményüket azzal kapcsolatban, hogy másokat hátrányosan érintő döntéseket hoz a kormány

A legnagyobb baj az egészben mégis az, hogy az emberek úgy bólogatnak valamihez, hogy fel sem fogják annak lényegét. Ez már régen nem az elítéltekről vagy a romákról szól, ez arról szól, hogy valamilyen kommunikációs csellel be lehet-e adni az embereknek azt, hogy a saját érdekükben fosztják meg őket jogaiktól. És amint a példa mutatja, ez bizony lehetséges. Azzal ugyanis, hogy Áder gond nélkül aláírta a törvényt – még csak normakontrollt sem kért – a kormány felhatalmazást kapott arra, hogy jogerős bírósági ítéletet függesszen fel. Ezek után tehát egy bírósági ítéletnek csak akkor van lényegi hatása, ha azt a kormány nem támadja meg, majd írja felül egy törvénymódosítással.

Polt Péter miatt egyébként eddig sem jutottak el olyan ügyek még csak a bíróságokig sem, amelyek gondot okozhattak volna a Fidesznek, de ezután arra is lehetősége lesz Orbánéknak, hogy ha esetleg valaki hibázna, később javítsák azt. Pedig már az Alkotmánybíróság is az ő kezükben van, de ez mégsem volt elég. Többet akartak, a lengyel mintát alapul véve mindent birtokolni akarnak. Nem elég az ÁSZ, az Alkotmánybíróság, a főügyészi hivatal és a Kúria fideszesítése, minden intézményt a magukénak akarnak tudni. A kérdés már csak az, hogy ezek után van-e még határ? És ha van, hol húzzák meg a határvonalat?

Erre a válasz szerintem az, hogy ott a határ, ahol mi azt mondjuk. Ha nem tapsikolnánk örömünkben ahhoz, hogy a fogvatartottakat és a gyöngyöspatai romákat hülyére vegyék, akkor talán el lehetne indulni valamerre. Ha végre felfognánk, hogy minden döntésnek van következménye – ami végső soron mindannyiunk életét befolyásolja – akkor megkezdődhetne a demokrácia újjáépítése. Addig azonban, ameddig a társadalom rá sem eszmél arra, hogy a saját jogai megnyirbálásához tapsol, addig nehéz pozitívnak maradni. Áder aláírása egy kis rövidhírként jelent meg a legtöbb portálon, eldugva a napi koronavírus és a menekültválság hírei között.

A fél világon átsöprő és szinte mindenhol pánikot okozó vírusnak talán lehet pozitív hatása is, mégpedig az, hogy eltereli a figyelmet Orbán legújabb nemzeti konzultációjáról, amellyel hivatalosan is meg kívánja szerezni a társadalom többségének támogatását. Azonban ennek eltörlésére kérte a kormányt a DK és meglepne, ha más pártok nem csatlakoznának hasonló módon a kezdeményezéshez idővel. Ha viszont nem lesz konzultáció, akkor nehéz lesz a társadalmi támogatottsággal példálózni, még ha véleményem szerint ezzel épp rendelkezik is Orbán. Ez persze még nem jelent semmit, hisz a törvények életbe fognak lépni, a bíróságok függetlenségének leépítése pedig el fog érkezni következő fázisához. 2022 még messze van, olyan messze, hogy addig még bármi történhet ebben az országban.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.