Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A vírus még nem, a pánik viszont már pusztít

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Megjelent Magyarországon is a koronavírus. Állítólag legalábbis, hiszen tegnap olyan sajtótéjékoztatót sikerült tartania a kormánynak az üggyel kapcsolatban, hogy több kérdés merült fel, mint amennyire választ kaptunk. Az egy dolog, hogy Orbán Viktor úgy gondolta, Facebook oldala a legtökéletesebb platform arra, hogy közölje a magyar néppel, hozzánk is megérkezett a vírus. Mégis csak fontos az elérés ugye, növekedjen csak a lájkolók száma, hiszen a legfontosabb bejelentések egyébként is itt kerülnek beharangozásra. Mint hogy Orbán Viktor megvédi a hazát, sőt egész Európát a ránk törő migráns hadaktól vagy hogy épp győzelemre állunk Brüsszellel szemben. Egyszóval minden, ami számít, Orbán Facebook oldalán elolvasható.

Na de visszatérve erre a nagyon fontos hírre – valóban az, azonban túlmisztifikálni sem kellene, nem a bubópestis jelent meg -, már tényleg csak erre volt szüksége a magyar társadalomnak ahhoz, hogy tovább terjedjen az amúgy is nevetségessé váló pánik. Az Index – még ha írt is szerkesztőségi cikket, ezzel „védve” magát – továbbra is 0-24 foglalkozik úgy a koronavírussal, mintha az emberek élete függne attól, hogy megtudják, kell(nem kell)-e szájmaszkot húzni a házi kedvencünkre, vagy sem. Noha a vírus valóban fontos, ezért az arról való tájékoztatás is az, az már nem annyira, hogy ebből álljon a teljes hírfolyam.

Lehet, hogy nem a pánikkeltés a cél egyik nagyobb portálnál sem, azonban amikor már saját olvasóik is azt mondják, nevetséges az, amit az elmúlt napokban műveltek, akkor valami csak nincs rendjén. De hogy a pánikkeltésnek mik az eredményei? Lerabolt üzletek, teljesen fölösleges, óvintézkedésnek hitt túlreagálásai a vírusnak, vagy egyenesen egy gyermek kizárása az oktatásból. Ez utóbbi persze magyarázatra szorul, de lássuk a Népszava cikkének egyik idézetét a témával kapcsolatban:

Már épp azon töprengtem, hogy a március elejére szóló visszaúti repülőjegyünket meghosszabbítom – lévén Hongkongban a korábban a március 1-ig kitűzött iskolai kényszerszünetet szintén eltolták időközben április 20-ra –, amikor e-mail jött az iskola igazgatónőjétől, hogy március 2-án hétfőn már ne menjenek a gyerekek, mert a szülői aggodalmak miatt kizárták őket az oktatásból. – meséli.

A történet szereplője egy egri anyuka, aki pár hétre hazaérkezett és ha már itt volt, gondolta beíratja gyermekeit a helyi általános iskolába, ameddig ugyanis távol vannak jelenlegi hazájuktól, Hongkongtól, addig se maradjanak ki a gyerekek az oktatásból. Nos, a helyiek máshogy ítélték meg a történetet. Sem a gyermekek, sem az anyuka nem fertőződött meg koronavírussal, egyetlen bűnük, hogy Hongkongból érkeztek. Ez már bőven elegendő volt ahhoz, hogy a bepánikolt szülők az igazgatóhoz forduljanak, majd lényegében kierőszakolják azt, hogy a gyermekek ne járhassanak a magyar gyerekekkel együtt órára.

És igen, a cikkben szerepel az is, hogy az ellenlábas családban az apuka korábban szívátültetésen esett át, s azóta sokkal erősebbek a félelmei mindenféle fertőzéssel szemben. Csak hát ez még mindig nem magyarázat a történetre, hiszen a vírusfertőzésnek a gyanúja sem merült fel. Ezzel az erővel zárassák be az egész iskolát, hiszen épp influenza járvány van, amelynek egyébiránt sokkal több halálos áldozata van, mint eddig a koronavírusnak volt. A halálozási aránya jóval alacsonyabb, viszont annak esélye, hogy az ember elkapja azt, jóval magasabb.

A félelem okát egyedül az szolgáltatta ezeknél a szülőknél, hogy a gyermekek Ázsiából érkeztek. Nem számított semmi, ez pont elég volt. Hasonló ez egyébként a pár évvel ezelőtti történethez, ahol majdnem meglincselték a szerencsétlen polgármestert azért, mert oltalmazotti státusszal rendelkező menekülteket szeretett volna elszállásolni az általa fenntartott panzióban. Ha az emberek eléggé pánikolnak, akár teljesen irracionális tettekre is képesek, hiszen úgy érzik, ezzel megvédik magukat és családtagjaikat. A valóság persze nem ez, hanem az, hogy ok nélkül szálltak szembe olyan emberekkel, akik egyetlen bűne az volt, hogy máshonnan érkeztek, esetleg más volt a bőrszínük.

A médiának jelen esetben ugyanakkora bűne a pánikkeltés, mint a migrációs hullámot követően volt a kormány bűne. Az eredmény ugyanis lényegében ugyanaz, ok nélküli feszültségkeltés, amelynek következményeként hátrányos megkülönböztetés ér egyes egyéneket. Első körben – ez azóta is így van – azok kerültek hátrányos helyzetbe, akik kínainak néztek ki. Teljesen mindegy, hogy lehet még egyébként életükben nem jártak Kínában, vagy amúgy vietnamiak, ez nem volt felmentés. Egyik pillanatról a másikra váltak állítólagos vírushordozókká, akik veszélybe sodorják a társadalmat.

De, hogy egyébként nem csak én látom úgy, hogy a felesleges pánikkeltés egy igen súlyos szintet ért el, zárásként idetenném az időközben Hongkongba távozó anyuka véleményét azzal kapcsolatban, hogy mit látott idehaza az elmúlt napokban:

amíg itthon volt, sokat tanult abból, mennyire megváltoztatja az embereket a tömegpszichózis, a rengeteg álhír és félinformáció, mennyire törékeny a nyugalom, s miként lesz úrrá a félelem és az önzés az együttérzésen.

Első körben azt kellene megérteni, hogy a pánik sokkal veszélyesebb a valódi vírusnál. Ha ez megvan, akkor az ecet és a pacalkonzerv felhalmozása helyett inkább mossunk kezet sűrűbben, valamint az ócska maszkok ok nélküli használata helyett inkább tartsunk távolságot, ha maszkot használunk, az a szakemberek által ajánlott FFP2-es legyen, a vékony papírmaszk semmire nem jó. Az interneten egyébként lehet találkozni értelmes, hasznos információkkal is a vírus kapcsán, de ezeket ne a hazai lapok többségénél, hanem a WHO, vagy a CDC oldalán keressük.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.