Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A múlt lerombolásáról

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A vasárnap.hu – amely a NAT mellett az elmúlt napokban igencsak sűrűn hallatja a hangját – úgy érezte, meg kell védenie egyik korábban, a portáljuk számára nyilatkozó piarista tanárt, Jelenits Istvánt. Ehhez persze megvan minden jogunk és kritikát is megfogalmazhatnak az Indexszel szemben – senki sem tévedhetetlen – azonban amikor Jelenitset élő legendának, nagybetűs Embernek és szellemi világítótoronynak nevezik, akkor az ember számára kezd gyanússá válni a történet. Ma már nehéz objektivitást elvárni bármelyik újságtól is – ilyen újságírás talán ma már nem is nagyon létezik – de azért az ilyenfajta jelzők minimum erősek egy olyan emberre, aki a következőket állította pár nappal ezelőtt:

a kormány olyan mértékben segítette anyagi támogatásával is az egyházi és azon belül a piarista iskolák újranyitását, egyházi kézbe kerülését, „hogy már csak emiatt is úgy gondolom: nem a mi tanáraink dolga, hogy egy gond, egy probléma felhánytorgatásával kezdeményező módon megtámadják a kormányzatot

Ez a kijelentés bárki esetében védhetetlen, pláne egy szellemi világítótoronynak nevezett Ember részéről. Itt ugyanis lényegében nem állított mást Jelenits, mint hogy ugyan oldják már meg a problémáikat zárt ajtók mögött, hiszen a kormányzat annyi pénzt adott már eddig is nekik, hogy egyszerűen nem illendő a nyilvánosság előtt kritizálni őket. Ezt nem kell félremagyarázni, hiszen ami itt áll, az úgy hiszem mindenki számára egyértelmű. Ha nem is a hallgatást kért a pénzért cserébe, de azt igen, hogy ne kezdeményezzenek „feleslegesen” harcot a kormányzattal szemben. Lehet ő bármekkora szaktekintély, aki ilyet állít, arra igen nehéz felnézni.

A vasárnap.hu egy egész cikken keresztül magasztalja és sorolja fel Jelenits érdemeit, a kérdés viszont már csak az, hogy ettől mégis mit remélnek? A fenti sorok nem álhír részét képezik, ezt a honlap állítása szerint a piarista tanár egyértelműen nyilatkozta, tehát ez az ő véleménye. Persze ehhez – ismételten jelzem – meg is van minden joga, csak hát ezek után ne várja azt el senki, hogy bárki is komolyan vegye az ügyben alkotott véleményét. Aki ugyanis a pénzért kvázi hallgatást vár el – még ha ismétlem, a cikk szerint nem is ezt állította Jelenits – az inkább hagyjon fel bármiféle tanítással hiszen úgy tűnik, az erkölcsösség nem az erőssége.

Az, hogy több hazai portál is idézte és joggal megszólta a férfi véleményét az ügy kapcsán, nem támadás a személye ellen, hanem véleménynyilvánítás. Mint ahogy neki is megvolt a véleménye azokról a tanárokról, akik kritikát mertek megfogalmazni a botrányosnak nevezett új NAT-ról, úgy mások is így tettek az ő kijelentése nyomán. Véleményem szerint is botrányos kijelentés volt, ezért legyen akárhány kitüntetése is Jelenitsnek, ezzel elásta magát. De nem csak hogy elásta magát, hanem tökéletesen rámutatott, hogy miért vetik meg annyian a hazai egyházak többségét azok, akiknek a pénzéből ezek a mai napig működnek. Nem a vallással van a probléma, hanem azokkal az egyházakkal és ott dolgozókkal, akik magukat Isten felkentjeinek gondolva vezetnek ezreket, milliókat.

A vasárnap.hu szerint tudományos művein, értekezésein, cikkein, előadásain keresztül mindent megtett, hogy hozzájáruljon egy krisztusibb ország felépítéséhez. Még ha ez így is volt, akkor is elérte, hogy ezt egyetlen gondolatával lerombolja. Az ugyanis nem egy krisztusibb ország, ahol pénzért hallgatást várnak el. Az erkölcstelenség és gerinctelenség nem krisztusi tulajdonság, ezért én továbbra is azon a véleményen vagyok, hogy eltekintve Jelenits múltbeli tevékenységétől, jelenkori megszólalása alapján ítélem meg. A NAT a legtöbb szakmabeli tanár és oktató véleménye alapján is kritikán aluli, ezért valahogy képtelen vagyok elhinni, hogy a hirtelen előásott „neves emberek” nem valamiféle politikai hasznot remélnek megszólalásaiktól. De javítsanak ki, ha tévedek.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.