Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


A füves részen innen és túl

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A napokban olvashattunk arról a megrázó esetről, amelyben gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt emelt vádat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség egy 43 éves nő ellen, akinek ötéves gyermeke lakástűzben vesztette életét.

A rossz anyagi körülmények közt élő négygyerekes, egyedülálló nő és velük élő édesanyja a gázért feltöltő kártyával fizettek, ám 2019 február végén elfogyott a kártyáról a pénz. A tragédia idején csak a vádlott, a nagymama és legkisebb gyermeke tartózkodtak otthon, a másik három gyermek az apánál töltötte a hétvégét. A nő úgy próbált meleget biztosítani, hogy „az édesanyjával közösen használt szobában egy gofrisütővel fűtött, míg a fia szobájába éjszakára egy elektromos kenyérsütőgépet vitt be, amelyet a gyermek ágyától mindössze öt centiméterre, a laminált padlóra tett. Hajnalban az ágytakaró rácsúszott a kenyérsütőre, ettől tűz keletkezett. A tűz átterjedt az ágyneműre, a matracra és a bútorzatra, melynek következtében a szoba teljesen lángba borult,” – írja a közlemény. A nő felébredt a tűzre, megpróbálta menteni a gyermekét, de a nagy füst miatt már nem tudott bejutni a szobába. A lángok elől az anyjával együtt kimenekült a lakásból. A kisfiú felébredt a tűzre, megpróbált menekülni az ablak irányába, de a szobából már nem jutott ki. Szénmonoxid mérgezés és égési sérülések következtében a helyszínen életét vesztette. Az ügyészség az anyával szemben felfüggesztett fogházbüntetést indítványozott.

Egy tegnap birtokomba jutott kép arról tanúskodik, hogy az FTC utánpótlás pályáján megvilágítják éjszakánként a füvet, hogy gyorsabban nőjön. Ez csaknem egy hónapja így van.

Nem tudom, hogy mennyi áramot fogyaszthatnak azok a speciális reflektorok, amikről első ránézésre azt hittem, hogy Pataky Attiláért jöttek el az ufók (természetesen állami finanszírozásból), de az biztos, hogy lényegesen többet, mint amennyivel az a család élete végéig fűthette volna az otthonát. Otthonát… Még a szót leírni is képmutató ebben az esetben. Hogy lehetne otthonnak nevezni egy falakkal és tetővel határolt területet, ahol a gyereked vagy megfagy, vagy megég?

Hány ilyen ház van ma hazánkban? Haza… Még a szót leírni is képmutató. Hogy lehet hazának nevezni azt az országot, ahol tömegek élnek mélyszegénységben, fagynak meg fűtetlen otthonaikban? Ahol egy gofrisütő jelenti az alternatívát. Persze csak addig, amíg az előfizetős villanyórán van pénz. Utána már az sem.

Ahol a szegények gyerekei büdösek. Arra persze senki nem gondol, hogy ez azért van, mert nem tudnak olyan gyakran mosni, mivel a fűtetlen lakásaikban nem szárad meg a ruha. Nem ritkán a gyerekek abban a ruhában alszanak, amiben napközben is voltak, majd reggel ugyanabban indulnak el újra. A büdös gyerekek mellé pedig nem tesszük be a pedánsan tiszta gyerekeinket az iskolába. A büdös gyerek külön tanul, a többi büdös gyerek között. Délután hazamennek a fűtetlen otthonaikba, ahol vagy van világítás, vagy nincs. Vagy meg tudnak fürdeni, vagy nem. Vagy esznek, vagy nem. Egy biztos, nem az lesz a legfontosabb dolog számukra, hogy a tankönyveiket elővegyék. Mindegy, a büdös gyerekek zárkózzanak fel! Parancsra. Legyen szakmájuk, diplomájuk, legyenek a társadalom hasznos tagjai. Szavazzanak felelősen, nem ám feltöltött gázkártyáért vagy krumpliért.

Azt az elenyészően kevés elhivatott embert és civil szervezetet pedig, akik segítenek a felzárkóztatásban, azokat nem, hogy nem segíti az állam, hanem megbélyegzi, gáncsolja ahol csak tudja.

Mindeközben milliárdokat költenek el (sok egyéb mellett) a miniszterelnök betegesen rögzült hobbijára. Egy látványsportra, amely élvezhetetlen, így nem is nézi szinte senki (182 néző volt az Újpest-Puskás Akadémia NBI-es bajnoki meccsén a 11 200 fős zalaegerszegi stadionban hétvégén). Mégis kell. Kell, ha senkit nem érdekel is! Hiába a tapasztalat, hogy a túlfizetett futballisták tudása nem nő egyenes arányban a stadionokkal és a mesterségesen növesztett fűvel. Akkor is kell, ha sokminden másra kellene az a rengeteg, értelmetlenül elherdált pénz. Kell és kész! Kell, mint a pénztárnál toporzékoló gyereknek a csokoládé. Kell, mert egy eszelős, rögeszmés elme így dönt.

Megteheti, mert senki nincs, aki azt mondja, eddig és ne tovább! Megteheti, mert a társadalom szemet huny. Kit érdekel mi van a büdösökkel a másik kerületben, főleg egy másik megyében? Nálunk nő a fű éjjel is. Mi elvagyunk itt a füves részen.

Legyünk, csak közben ismerjük fel, hogy ennek a kisfiúnak a halála a mi lelkünkön is szárad. Mindenkién, aki megalkuszik, aki eltűr, aki kiszolgál, aki nem tesz semmit azokért az emberekért, akik magukért nem tudnak kiállni.

Bolla Rita