Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Tökéletes ürügy

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Egy több ezer – de vélhetően több tízezer – fős menekült csoport indult meg Európa irányába, mivel a török diktátor, akarom mondani elnök így döntött. Ezek a menekültek több éven keresztül éltek a törökországi menekülttáborokban, amelyek fenntartását – de legalábbis egy igen jó részét – az EU állta. Erdogan azonban nem elégedett az átutal összeggel, ezért is fenyegette meg már több alkalommal is az EU vezetését, amely fenyegetést ezúttal be is váltott. Többségében afgán, pakisztáni és iráni menekültekről van szó, akik úgy érezték, eljött a lehetőség arra, hogy meginduljanak céljuk, Európa irányába. A balkáni útvonalon már egyébként is több tízezer menekült tartózkodik, ezért ha Görögországon túljutnak ezek az emberek, még akár komoly gondokkal is szembenézhet Európa.

Na nem azért, mert lerohannának bennünket a muszlim terroristák, – ez ugyanis a kormány szeretettel használt álhíre – hanem azért, mert a menekülttáborok és az ott dolgozók egyszerűen nincsenek felkészülve ennyi emberre. Az EU már eddig is több pénzt fordított határvédelemre és fegyverbeszerzésekre, mint amennyit egyébként biztosított a táborok jobbátételére, vagy az ott dolgozók fizetésére. Leszbosz szigetén eddig is szinte lehetetlen állapotok uralkodtak, amit a mostani menekülthullám csak tovább ronthat. Kérdés, hogy mit tesz majd az EU annak érdekében, hogy az ideérkezők ne okozzanak fennakadást, valamint hogy a helyzetük ne váljék lehetetlenné.

Magyarország kormánya azonban nem szakemberek számának megnövelésével, vagy a határmenti tranzitzóna befogadóképességének megnövelésével készül a menekülthullámra, hanem annak teljes lezárásával. Igen, jól olvasták. Ennek oka pedig nem más, mint a koronavírus. Minden eshetőségre fel kell ugyanis készülni Bakondi György szerint, aki bejelentette:

A koronavírus miatt határozatlan ideig felfüggesztik új személyek befogadását a tranzitzónába

De hogy mégis mi ennek a valódi oka? Lássuk:

Bakondi szerint a tranzitzóna lezárására azért van szükség, mert menekültek többsége afgán, pakisztáni és iráni – márpedig az utóbbi ország a koronavírus egyik góca.

Úgy fogalmazott: Az intézkedés annak a 321 embernek a védelmében történik, akik ott vannak.

Tapsot érdemel ez a nagyszerű ember, kérem szépen. Soha, egyetlen alkalommal sem vették figyelembe a tranzitzónában tartózkodók érdekeit, de most minden megváltozott. A testi épségük érdekében oda már mást nem engednek be. Aki ezt komolyan el is hiszi, az vagy teljesen hülye, vagy pénzért teszi. Teljesen egyértelmű, hogy Orbánékat semennyire sem érdekli a menekültek sorsa a tranzitzónában, egyszerűen arról van szó, hogy ezzel az ürüggyel meg lehet tagadni a határhoz érkező menekültek kérelmeit, még akkor is, ha ezek az iráni menekültek – ott ugyanis már több áldozata is volt a koronavírusnak – egyébként évek óta nem is jártak Iránban . Akár ki is írhatnák a határra; koronavírus miatt Magyarország zárva tart.

Nem kell magyarázkodni, Brüsszellel vitatkozni, a „Soros szervezetekkel” harcolni. Koronavírus van és kész, minden meg van oldva. Hogy ez majd mit jelent az esetlegesen a magyar határhoz érkező menekültek számára, azt egyelőre nem tudni. Mindenesetre nem hiszem, hogy bármi jóra érdemes számítani, hiszen már eddig is sikerült a semmivel pánikot kelteni, ha a kormánynak lesz megfelelő alapja is ehhez, az isten irgalmazzon nekünk. Mert lehet, hogy Orbán valóban elcseverészett diktátor haverjával, Erdogannal arról, hogy ugyan már ne engedje szélnek a menekülteket, de abba is érdemes belegondolni, hogy mindez Orbán malmára hajtja a vizet.

Nem véletlen, hogy a kormánypropaganda a mai napig többet foglalkozik a menekültkérdéssel, mint a koronavírus terjedésével. Még azt sem tartom kizártnak, hogy Orbán ne tudta volna előre, mi fog történni a közeljövőben. Tudatosan tartották a felszínen a menekültkérdést, annak ellenére is, hogy annak már jó ideje alig volt bármiféle hatása is Magyarországra. Orbán arra épített, hogy lesznek még olyan időszakok, amikor újabb menekülthullám indulhat meg Európa irányába – még ha a 2015-ös számokat meg sem közelítik majd – ami tökéletes lehet számára a közeledő választások megnyeréséhez.

Eddig szinte minden Orbán kezére játszik, ezért jelen állás szerint már csak abban bízhatunk, hogy az emberek képesek meglátni a valóságot a kormány hazugságai mögött. Azt pedig felejtsük el nagyon gyorsan, hogy akár Bakondi, akár Orbán valaha is törődött volna a tranzitzónában tartott menekültekkel. Ürügy ez, semmi több.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.