Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Pozitív példa

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szinte már megszokott az, hogy ha Magyarországon a segélyhívó rendszerrel vagy általában a rendőrséggel kapcsolatos hírről kell beszámolnunk, akkor az a legtöbb esetben valószínűleg negatív hír lesz. Ez nem azért van, mert csak negatív hírekről szeretünk beszámolni, hanem azért, mert ezen csoportok egyike sem feltétlenül arról híres, hogy nagyszerűen látná el feladatait. A hazai rendőrség nem egy alkalommal bizonyította már, hogy nem pont a talpraesettség vagy a szakmai hozzáértés az, ami elsőnek eszünkbe jut velük kapcsolatban. Mint ahogy politikai ügyekben is többszörösen bizonyították már, hogy nem annyira az egyszerű emberek „pártján” állnak, mint inkább az uralkodó párt parancsait követik. Bevezetése óta a segélyhívó rendszer sem működik túl acélosan, amire több magyarázat is létezik. Szakmai szervezetek tucatjai és ezen a szakterületen dolgozók is egyaránt figyelmeztettek arra, hogy a 112 bevezetése biztosan nem lesz problémamentes. Ennek ellenére bevezetésre került, amit idővel tragédiák is követtek.

Mint említettem, ezúttal nem erről lesz szó, hiszen semmi sem fekete vagy fehér, így ezen két szervezet működése sem az. A hazai sajtót körbejárta a hír, amely szerint egy török kamionos a 112-es számot hívta, ám mindössze annyit tudott mondani, hogy turkish problem, vagyis török probléma. A központban ülők azonban a további kérdésekre már nem kaptak választ, pedig próbálkoztak angolul és magyarul is, a betelefonáló viszont sajnos nem értett egyik nyelven sem.

A segélyközpontban ülők viszont nem adták fel, és tényleg mindent megpróbáltak azért, hogy kiderítsék, mi történt a férfival, miért van szüksége segítségre, és hol tartózkodik. Emberek tucatjait hívták fel, hátha valaki tud törökül, ám ez a próbálkozás túlságosan időigényesnek bizonyult. Ennek ellenére kiderítették a férfi hozzávetőleges tartózkodási helyét, azonban ez sem volt elég pozíciója pontos meghatározásához. Értesítették a helyi rendőrséget, akik szintén mindent megpróbáltak, hogy rátaláljanak a bajba jutott férfira. A történet igen szövevényes – azt itt teljes egészében is elolvashatják –, azonban a lényeg ez: a férfit időben megtalálták. Mint kiderült, valami rosszat evett – ez elsőre viccesnek hangzik, de egészen biztosan súlyos lehetett a probléma, ha mentőt hívott –, ezért jutott bajba.

A történet legfontosabb tanulsága szerintem az, hogy minden ellenkező előjelű állítással szemben mégis létezik összefogás és segíteni akarás ebben az országban. Annak ellenére is, hogy tényleg minden elképzelhető és elképzelhetetlen sztori megtörténik Magyarországon. A lesajnált, életképtelennek látszó társadalom, amely lehajtott fejjel mond igent a saját elnyomására, néha csodákra is képes. Hiszen ezúttal valószínűleg egy férfi életét mentették meg azzal, hogy nem adták fel annak ellenére sem, hogy sokáig azt sem tudták, mitévők legyenek. Ezek az emberek csak a munkájukat végezték, mégis részeseivé váltak egy kisebb hőstettnek. Lehet, hogy a szó talán erősnek tűnik, azonban a kamionos biztosan más állásponton van.

Forrás: Police.hu

Ő az életét köszönheti ennek a – police.hu fotója alapján – nagyrészt fiatalokból álló csapatnak, amely ha kicsit is, de javított a segélyhívó szolgálat nívóján. Jó lenne, ha gyakrabban számolhatnánk be ilyen hírekről, a fenének sem hiányzik az, hogy a mindennapi rombolással, tragédiák tucatjaival és a kilátástalansággal kelljen foglalkoznunk, de ha ezek a jellemzőbbek, akkor sajnos nincs mit tenni. Mi lennénk a legboldogabbak – és azt hiszem, ezzel nem vagyok egyedül –, ha nem Orbán országrombolásáról, a rendőrség és a katolikus egyház párthűségéről, vagy a mérhetetlen korrupcióról kellene beszámolnunk nap nap után.

Mindenkinek szüksége van arra, hogy valami pozitívat is olvasson a hírekben, különben belefásul a kilátástalanságba. Úgy hiszem, a fenti történet pont ilyen. Ha valakinek kitüntetés jár, akkor az a képen is látható csapat, amely példát mutatott minden ott dolgozó számára, és bebizonyította, hogy nem teljesen alaptalan reménykedni, hiszen nincs minden veszve. Ugyanez igaz egyébként az akcióban részt vevő rendőrökre is, akik több autóval is járták az utcákat, hogy megtalálják a férfit, noha fogalmuk sem volt, hogy igazából kit keressenek. Ezek valódi példamutató cselekedetek, amelyek valóban elismerésre méltóak. Még több ilyen hírt kérnénk, ha lehet.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.