Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem, a világvége még nem jött el, ezért nem is kellene így tenni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Miközben a tegnapi napon végső soron kiderült, hogy a Fidesz már egy bírósági döntésre is tesz és parlamenti többségét kihasználva teszi azt semmissé, az ország legolvasotabb híroldala valami teljesen mással volt elfoglalva. Az Indexnél már napok óta világvégét tartanak, amelynek oka a koronavírus. A kór Olaszosrszágba érkezése pörgette fel olyan szinten az eseményeket, hogy jelen állás szerint – nem sokkal kedden éjfél után – a teljes főoldal ezzel kapcsolatos hírekkel volt teli. Pokolról, valamint a vírus egyre komolyabb közeledéséről beszélnek. Úgy tesznek – ezzel persze nincsenek egyedül, csak mégis fontosnak érzem kiemelni azt, hogy az ország lefontosabb hírportálja ezzel van a leginkánbb elfoglalva –, mintha minimum az ebola közelítene felénk.

A koronavírust persze nem szabad félvállról venni, az valóban terjed, azonban nem kellene világvégét kiáltani, miközben az európai kontinensen e sorok írásáig összesen 11-en haltak meg a betegség szövődményeitől – mind Olaszországban és mind idős korú, sokszor beteg emberek voltak – ami valljuk be, azért nem egy túlzottan magas szám. Többen halnak meg sima influenzában, közlekedési balesetben, sőt talán még a saját fürdőszobájukban elcsúszva is. A vírus terjed, ez nem kétséges, csak hát jó lenne, ha az emberek képesek lennének ezt a jelenséget a helyén kezelni. A kormányok és különböző egészségügyi szervezetek közölhetnék az általános tudnivalókat és azt, hogy mit is érdemes tenni. A pánik biztosan nem egy ilyen cselekvés, hiszen az senkin sem segít.

Annak eredményeit előbb Ukrajnában, majd pedig Romániában is láthattuk. Az emberi tudatlanság és pánik súlyos dolgokat képes okozni, már az is csoda, hogy eddig még senkit nem vertek agyon azért, mert azt hitték, fertőzött. A járványnak világszinten 3 százalék körüli a halálozási aránya, ami magasabb, mint az általános influenzáé, de azért nem kellene ilyen szinten megrémülni tőle. Érdemes elővigyázatosnak lenni, és jobban odafigyelni magunkra, valamint környezetünkre, de ezen felül sok más dolgot nagyon nem tudunk tenni. Követni persze lehet az eseményeket, azonban amit a hazai lapok – de kiemelten az Index – művel, már nevetséges. Ehhez elég megnézni, hova vezetett a kormány gerjesztette migránspánik.

A magyar társadalom bizonyítottan tökéletes táptalaja a rettegésnek. Lehetne például azzal is foglalkozni, hogy mégis hogyan jutottunk el oda 2020 februárjában, hogy  Orbán egyszemélyben tett lényegében semmissé bírósági döntéseket. Először az elítéltek számára megítélt kártalanítások kifizetését állíttatta le – a Parlament csak a díszletet adta a produkcióhoz -, majd hamarosan minden bizonnyal ugyanez fog történni a gyöngyöspatai romák ügyében is. Ez csak találgatás, de nem kizárható, hogy ez egy teszt Orbán részéről, amely megmutatja számára, hogy meddig mehet el. Ha ügyesen kommunikálja, talán sikeresen „engedélyezteti” a magyar emberekkel azt, hogy saját hatáskörben döntsön a legtöbb kérdésben.

Most az elítéltek, majd a gyöngyöspatai romák, később pedig talán majd a cigányság egésze, vagy a hátrányos helyzetű családok. Orbán már sokszor meggyőződhetett arról, hogy a magyarok még tapsolnak is ahhoz, ha saját jogaikat tiporják sárba. Mert azt ne higgyük, hogy nem volt sok száz és ezer olyan komment, amely kirobbanó örömmel fogadta a Parlament keddi döntését. Ezek az emberek nem értik, hogy ők is bármikor sorra kerülhetnek, hiszen bele sem gondolnak. Csak és kizárólag saját érdekeik fontosak, a káröröm pedig mindig jól esik. Rohadjon meg a másik, pláne addig, ameddig engem ez nem érint. De majd ha engem is érint, akkor jól fel fogok háborodni, pedig lehet, hogy már nem lesz senki, aki segítsen.

A koronavírus fontos, de jó lenne ha a hazai lapok nem hagynák, hogy olyan témává váljon, amely tökéletesen meglovagolható a Fidesz számára. Mert ugyan próbálkoztak a határmenti ürgelyukak migráns-alagútként való ábrázolásával és fenyegetésként való terjesztésével, de az nem aratott túl nagy sikert. Voltak „hatalmas” migráns támadások is a határ mentén, de azokat sem igazán hitte el a magyar társadalom egésze. Azok haszna nem feltétlenül volt elegendő Orbán számára. A mostani pánikkeltéssel azonban tökéletesen el lehet terelni a figyelmet a fontos dolgokról. Nem hiszem, hogy bámelyik hazai lap – itt most nem a propagandáról beszélek persze – szándékosan tenné, hogy ezzel a Fidesz malmára hajtsa a vizet, azonban felelős újságjrókként és szerkesztőkként észrevehetnék, mi a probléma. Ezzel nem azt mondom, hogy ne informálják a társadalmat a vírus terjedéséről, de azt igen, hogy átgondolhatnák annak valódi súlyát, és mérlegelhetnék döntéseiket. Ma még szerencsére nincs se pokol, se világvége a kontinensen, ezért nem is kellene úgy tenni, és azt sugallni, mintha az lenne.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.