Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


A hívás

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nem tudom magam elé képzelni ezt a jelenetet. Pedig nagyon igyekszem, de nem sikerül. Amúgy vizuális típus vagyok, nem okoz nehézséget egy-egy esemény képzeletbeli megjelenítése, de ebbe beletört a bicskám, talán azért, mert – ahogy mondani szokták- nem életszerű.

Jött a hír, hogy a miniszterelnök hétfőn este telefonon beszélt Donald Trumppal. Vajon mi vette rá, hogy felhívja? Történt valami a nagyvilágban, ami indokolttá tette, hogy haladéktalanul kapcsolatba lépjen az amerikai elnökkel a magyar miniszterelnök? Talán a koronavírus-járványban várható áttörés magyar kutatóknak köszönhetően? Vagy a klímaválság megoldására született magyar módszer? Egyik sem valószínű, bár az is lehetséges, hogy csupán stratégiai okok miatt titkolják el a részleteket, de amíg így van, kénytelenek vagyunk beérni a Havasi Bertalan-féle magyarázattal, mi szerint „Beszélgetésük során aktuális külpolitikai kérdéseket érintettek, melyek közül kiemelték az illegális migráció elleni küzdelem és a határvédelem fontosságát. Szóba került a Közel-Kelet helyzete is – ismertette Havasi Bertalan”

Ez eléggé szegényes tájékoztató. Ha viszont igaz és valóban csak ezért hívta fel Trumpot, eléggé kínos, hogy unásig csépelt témákkal csöngetett bele Donald barátja estéjébe. Ha bárki mást, egy tízmilliomodik senkit felhívna egy másik bárki csak azért, hogy megbeszélje vele, sütött-e ma a nap például, minden bizonnyal visszakérdezne a hívott fél, hogy van-e valami más mondandója is, és amúgy rendben van-e az egészsége, mert normális ember nem lép kapcsolatba senkivel pusztán azért, hogy kiemelje mondjuk az illegális migráció elleni küzdelem és a határvédelem fontosságát, főleg akkor, ha ebben a kérdésben egyetértenek.

A csattanó viszont az, amivel a Havasi-féle tájékoztató végződik: Donald Trump arra kérte Orbán Viktort, hogy tolmácsolja „nagyrabecsülését a sikeres és nagyszerű magyar népnek”. Ez boldoggá tesz, ugyanakkor felvet néhány kérdést. Angela Merkel a berlini megbeszélés végén ezt nem tette meg? Nem üzent nekünk semmit?

Remélem, Orbán Viktor is üzent valamit az amerikai népnek, legalább annyit, hogy csókoltatja őket.

Pável Melinda

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.