Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Szuverenitás, az

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Újabb adócsökkentés van kilátásban, amivel ismételten a külföldi multiknak kedveznének. Orbán gazdasági csodája eddig is ezekre a külföldi óriásvállalatokra épült, ezért ezen továbbra sem szeretne változtatni. A munkanélküliek száma rekord alacsony szinten van, a bérek emelkednek és elmondása szerint csak az nem dolgozik, aki nem akar. Ez persze nem igaz, de a Fidesz híveinek ezt felesleges megmagyarázni, hiszen őket csak az érdekli és csak azt fogadják el igazságként, ami Orbán Viktor száját elhagyta. Nincs értelme fennakadni olyan apróságokon, mint hogy a vidéki kistelepüléseken és falvakban továbbra sincs munka, minden dolgozni akaró ember kénytelen a legközelebbi városba ingázni, vagy odaköltözni, még ha a megemelkedett ingatlanárak miatt alig marad is valami a fizetéséből. Mert lehet, hogy a bérek is emelkednek, azonban az infláció, valamint a legalapvetőbb szolgáltatások – például a lakhatás – és élelmiszerek ára is olyan mértékben emelkedik, ami végső soron semmissé teszi a béremelkedést.

De ez nem számít, hiszen a csonttornyaikban ülő politikusok megszavazzák a saját béremelésüket, az autó és lakhatási támogatásukat, az önkormányzati lakást, vagy a legújabb telefont és laptopot. Mindent a magyar adófizetők állnak, miközben nekik csak az a lényeg, hogy a GDP növekedés folyamatos legyen, még ha ez nem is reprezentálja teljes mértékben a valós gazdasági növekedést. Pillanatnyilag ugyan valóban bővül a gazdaság, azonban nem mindegy, hogy ennek mi az oka. A német „segítségről” már sokat beszéltünk mi magunk is, ezért erre most nem térnék ki ismételten. Azonban az, amit Parragh László újonnan felvetett, tovább rombolhatná a gazdaság függetlenségét. Mert ugyan folyamatosan szuverén Magyarországról beszélnek, meg arról, hogy külföldi országok ne pofázzanak bele a mi ügyeinkbe, de lényegében kiárusították az országot a külföldi multiknak.

Szerinte észre kell venni azt a világjelenséget, amely szerint egyes nagyvállalatok – a koronavírustól függetlenül – visszahozzák termelésüket Kínából Európába. Az így cselekvő cégek elsősorban már nem Dél-Európában néznek körül, hanem Közép-Euró­pában. – Egy multinacionális vállalatnak mindegy, hogy Csehországban, Lengyelországban, Szlovákiában vagy hazánkban telepszik meg, amit vizsgál, az a befektetési környezet. Ezért fontos éppen most az iparűzési adó átalakítása – magyarázta Parragh László. Szerinte ennél – az egyébként az önkormányzatokat megillető – adónál is olyan rendelkezésekre van szükség, amelyek csábítók lehetnek a nagyvállalatoknak. – Magyar Nemzet

Magyarán a kínai cégeket kívánja a kormány kicsiny hazánkba csábítani, ami ugyan lehet, hogy munkahelyeket teremtene – bár már most is annyi gyártósori pozíciót hoztak létre, hogy indiai és nepáli vendégmunkásokkal tudták csak feltölteni azokat – csak ismételten függővé tenné a gazdaságot a külföldi döntésektől. Ezek a cégek ugyanis csak addig maradnak az országban – és adnak állást százezreknek -, ameddig az nekik megéri. Ameddig elég olcsó a munkaerő, és ameddig kapnak elég állami támogatást, addig maradnak, a kérdés már csak az, hogy ez meddig lesz így? Mint azt korábban is megemlítettem egy cikkemben, a diktatúra a legtöbb esetben táptalaja a stabil gazdaságnak. A multik szeretik, ha a politikai berendezkedés nem változik, hiszen a folyamatos működés alapja a stabilitás.

Orbán hatalma azonban előbb-utóbb véget fog érni. Mi lesz akkor ezekkel a munkahelyekkel? Mi lesz több százezer ember megélhetésével, akik úgy hitték évtizedekre biztosított a munkájuk? Azzal, hogy immár kínai cégek is sorban érkezhetnek Magyarországra, tovább romlik a gazdaság függetlensége, amely a jövőben szinte biztosan gondokat fog okozni. Az még csak fel sem merül ezekben a nagyszerű miniszterekben, hogy mondjuk a magyar innovációt támogassák, azokat, akiknek érdekük, hogy Magyarországon maradhassanak. Ahelyett, hogy magyar gazdákon segítenének – hiszen a magyar mezőgazdaság meghatározó volt a NER kialakulása előtt -, vagy magyar ötleteket támogatnának a leginkább, inkább az egyszerűbb megoldást választják: a már működő rendszer idehozatalát.

Ha van bárhol is helye a nemzetieskedésnek, a hazai támogatásának, az pont a gazdaság, hiszen az mindannyiunk előnyére válik, ha az állam olyanokat segít leginkább, akik biztosan maradni szeretnének az országban. Magyar családokon és teljes közösségeken segíthetnének. Teljes falvakat és akár régiókat is fellendíthetnének, ha nem egy odatelepített gyárban látnák a jövőt, amely bármelyik pillanatban bezárhat. A magyar kormány nem kíván tanulni mások és a saját hibáiból, hiszen tudja, hogy a pillanatnyi vagyonszerzés fontosabb annál, mintsem hogy egy élhető országot hagyjanak hátra. A jövő generációja őket nem érdekli, csak az, hogy minél gyorsabban, minél több pénzt tehessenek zsebre.

És igen, nagy valószínűséggel – ha sikerül idecsábítani pár kínai gyárat – a GDP ismét emelkedni fog – már ha sikerül munkásokat előteremteni –, és vélhetően a bérek is növekedni fognak. Csakhogy ezzel még kiszolgáltatottabbá válik az ország a külföldi tőkével szemben, amire ugyan magasról tesznek Orbánék, viszont az egész ország fogja ennek kárát látni. Lehet, hogy őket nem érdekli, viszont a szakemberek nyilatkozhatnának valamit a kérdésben, hiszen az egyszerű szavazó csak annyit fog látni, hogy emelkedik a GDP, új munkahelyek születnek, minden szép és jó, aztán majd évek múlva, ha ezek a nagyszerű gyárak úgy döntenek, hogy továbbállnak, mert máshol még olcsóbb a termelés, akkor majd nagy lesz a felháborodás. Nem kellene a nyereségvágyért kockára tenni az ország jövőjét, de persze ehhez az kellene, hogy valódi szakemberek vezessék ezt az országot, nem pedig egy tudatlanok csoportjából álló, Orbán Viktor által irányított bábhadsereg.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.