Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az önzés, a kapzsiság nyomorult vermében vagyunk

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az Index elment Dunaújvárosba, hogy megtudja mit gondolnak az időközi országgyűlési választásról a helyiek. A már régóta baloldali város polgárainak válaszaiból sokat ki lehetne emelni a migránsozás és a kommunistázás mellett, de most mégis egyetlen elemét emelném ki, amely szerintem sajnos tökéletesen megmutatja a magyar néplélek borzalmas állapotát:

Helyi lakos: Én már megéltem a 76-77-edik évemet, én ebbe nem tudok beleszólni. Én mindig jólétben éltem, már úgy mondva, a kormánynak a jólétébe’ éltem. Én szerettem a polgármestert, és szeretem ezt a polgármestert is.

Index: Akkor elégedett a polgármesterrel?

Helyi lakos: Nem tudom, mert nem adott semmit, szívem. Ez az egyetlen egy: nem adott még semmit se.  

A videón jól látható az is, hogy hogyan változott meg az idős asszony arca, amikor ezek a szavak elhagyták a száját. Aki látta a Gyűrűk Urát, az biztosan emlékszik Gollam reakciójára, amikor valaki megpróbálta elvenni a birtokába került gyűrűt. Az a hihetetlen harag és gyűlölet, ami sugárzott Gollam tekintetéből, számomra valamelyest megelevenedett az Index videójában is. Mielőtt bárki félreérti: ezzel nem az idős asszony kinézetét, külső jellemvonásait szeretném minősíteni, egyszerűen a reakció, amelynek szemtanúja voltam, rögtön a mérhetetlen kapzsiságot, az önzést juttatta eszembe. Hiszen mi mást várnak az emberek egy új polgármestertől, képviselőtől, politikustól? Egyetlen dolog izgatja őket: hogy mit kapnak ezért cserébe. Hogy jobb lesz a városnak, esetleg megújulnak az utak, rendbe teszik az iskolát vagy óvodát, az nem érdekes, az Mari néninek – nevezzük most így – nem fontos, hiszen az ő életét nem befolyásolja.

Mari néninek akkor jó a jelenlegi polgármester, ha ünnepnapokon kap Erzsébet-utalványt, ha kap támogatást, egy zacskó pogácsát, esetleg egy kis tűzifát vagy színházjegyet. Mari nénit teljesen hidegen hagyja az őt körülvevő világ, őt csak és kizárólag saját maga érdekli. A helyzet akkor válik súlyossá, ha Mari nénihez hasonlóan még emberek százezrei, milliói gondolkodnak hasonlóan. Ha őket csak és kizárólag a saját jólétük, a saját életük érdekli, az pedig, hogy másokkal mi lesz, huszadrangú. Egyáltalán nem véletlen az, hogy itt tartunk, hiszen jól látható az önzés ebben az országban. Az, hogy a legtöbb ember nem áll ki a másikért, ezzel szemben a saját pecsenyéjét sütögeti. Ha ez nem így lenne, akkor valószínűleg a NER nem is létezne, hiszen már rég kifogyott volna a potenciális választókból. A Fidelitas is erre épül. Arra, hogy mindig lesz elég gerinctelen ember ebben az országban, akik fiatal létükre is képesek úgy viselkedni, mint a kommunista idők leggusztustalanabb ügynökei.

A Fidelitas annak a bizonyítéka, hogy a fiatalság egy része már most képes lehet arra, hogy újratermelje a hatalomért bármire képes tányérnyalók legújabb generációját. Ez a nekem mindent mentalitás egyszerűen kinyírja az országot. Nem véletlen, hogy a rendszerváltás soha nem ment igazán végbe. Hiszen 2010-ben ráléptünk arra az ösvényre, amelynek végén a régi rendszer képe tűnik fel, egy modernebb, azonban autokratikusabb köntösben. Az emberek egy része szerintem kimondottan erre vágyott. Vágyott arra, hogy alamizsnáért cserébe, végre újra támogathat egy elnyomó hatalmat, amely kijelöli a gondolkodási, miheztartási irányokat. Számukra nem fontos az, hogy az ő jólétükért egy olyan kormány felelős, amely eszetlen rombolást vitt véghez az elmúlt években, hogy gyermekeik, unokáik jövőjét tette tönkre. Őket mindez nem érdekli.

Az egyetlen reményt, a videó végén szereplő idős asszony adja, aki úgy tűnik, jobban megérti a jelenlegi politikai helyzetet, mint a fiatalok és középkorúak egy igen nagy része.

Index: Dékásként milyen egy jobbikosra szavazni?

Helyi lakos: Nehéz, de meg kell csinálni. Vagy van egy cél, ami az Orbán leváltása és a rendszer eltüntetése, vagy nincs. Akkor válogatunk, fintorgunk. Így pedig össze kell fogni, ha tetszik, ha nem, de ez az egy út van. Ezt kellene fölfognia az embereknek.

Az, hogy az emberek végül felfogják-e, amit ez az idős asszony remél, az ma este derül ki. Dunaújváros egy igen fontos település a Fidesz számára, amely a függetlenség álcája mögé bújtatta helyi jelöltjét, akit a teljes ellenzék által támogatott Kálló Gergellyel szemben indít. Az ismételt fideszes vereség újabb arcvesztés lenne a párt számára, bár abban biztos vagyok, hogy ha esetleg ez történik, úgy tennének, mintha nem is lett volna választás Fejér megyében, nemhogy nekik közül lett volna hozzá vagy az alulmaradt jelölthöz. Azt pedig talán említeni sem kell, hogy az esetleges függetlenfideszes győzelem mennyire egyértelmű pofon lenne az ellenzéki összefogás számára. Hamarosan kiderül, melyik válik valósággá.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.