Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nemzeti világ csodája

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Angliaban az anya 9 honapig maradhat otthon szules utan. Erre az idore kap „maternity” fizetest, valamennyi, meghatarozott osszeg (nem a fizetestol fugg). Utana 3 honapig meghosszabbithatja de az mar nem fizetett. No vissza dolgozni, es onnantol nindenert fizetni kell! Childminder vagy kiscsoportos vigyazo helyek (nem olyan jo mint nalunk a bolcsi vagy az ovi), es kemeny penzek mindenhol. Az angol kolleganom el sem hiszik, hogy 3 evig valaki otthonmaradhat a gyermekevel! Le a kalappal nemely magyar lehetoseg elott!

Ezt a Facebookon kommentelte valaki a kormány valamelyik önfényező posztja alá. Családbarát magyar kormány, senki ennyire nem támogatja a gyerekvállalást, sehol ennyire nem jó gyereket szülni, csakafidesz. Ilyesmi. Az ékezetek hiányából valószínűsíthető, hogy olyan valaki szólt hozzá a dologhoz, aki nem Magyarországon él. Vagy azért, mert külföldön (gondolom Angliában) jobb életfeltételeket tud biztosítani magának vagy a családjának, vagy azért, mert az a munkája, hogy ott éljen. Mondjuk követségi dolgozó. Nekik alapból is feladatuk foggal-körömmel védeni a Fideszt, gondolom nem csak nyilvános eseményeken, hanem a közösségi oldalakon is.

Amit a hozzászólás tartalmaz, az egyébként nagyjából igaz, bár csak töredéke a valóságnak. Két, merőben eltérő rendszert hasonlít össze – ráadásul nem is összességében, hanem a neki tetsző részt kiragadva -, ami nagyon torz képet ad a magyar csodáról, a valósághoz pedig semmi köze nincsen. Más neveken és más rendszerben futnak a dolgok és egészen biztosan nem tudtam minden részletet hibátlanul összeszedni, de a lényeg reményeim szerint jól fog látszani és az is, hogy mennyire torz az a kép, amit a magyar kormány – valamint a kommentelő – fest a honi viszonyokról.

Először is: Angliában az anya addig marad otthon szülés után, ameddig csak akar. 39 héten át jár havi 594,72 font az államtól. Ez magyar pénzben a mostani árfolyamon nagyjából 241 000 forint. Ezen fölül mindenkinek jár fix támogatás – a magyar családi pótlékhoz hasonló – az első gyerek után havi 82,8 font, ez 33 600 forint. Minden további gyermek után havi 54,8 font (22 250 forint) gyermekenként. Azonban a családi pótlék adóköteles, amennyiben a gyermeket nevelő pár bármelyik tagjának éves jövedelme meghaladja az 50 000 fontot (ez nagyjából havi 1,7 millió forintnak felel meg). Az angol rendszer meglehetősen bonyolult és távolról sem azonos összeg jár mindenkinek. A jövedelmi viszonyok függvénye a gyerekek után járó adókedvezmény (igen, van ilyen is) és ezer más dolog. A cél egyértelműen az, hogy az alacsonyabb jövedelmű családok merjenek és tudjanak gyereket vállalni és azt a gyereket megfelelő szinten ellátni. Ettől persze nem tűnnek el a társadalmi különbségek. Vannak gazdagok és szegények, a kettő között is előfordul minden. Azonban a támogatási rendszer – szemben a magyarral – nem a gazdagokat preferálja és a szegényeket eltapossa, hanem azt mondja: a gazdagabb – évi 50 000 font jövedelem még Angliában is jónak számít, amiből biztonsággal és jó körülmények között meg lehet élni – adózzon a gyerek után járó állami juttatás után. Bizonyos juttatások és támogatások pedig nem is járnak egy bizonyos jövedelmi szint felett. Azonban azt érdemes tudni, hogy általában ciki állami támogatásra szorulni. Nem célja a pároknak a segélyekre építeni a jövőjüket (vannak persze kivételek, de ez inkább önkéntes döntés, mintsem a lehetőségek hiánya), de ha valamiért mégis úgy alakul – akár csak átmenetileg is – hogy csökken a bevételük, nem maradnak magukra. Gyerekkel főleg nem. Angliában helyből adómentes évi 12 500 font. Ez nagyjából havi 422 000 forintnak felel meg. Az efölötti jövedelem adózik.

Erre az adómentes jövedelemre épül minden egyéb. A szülési szabadság és a családi pótlék mellett kérhető jövedelempótlás – amennyiben a kereset nem éri el a létminimumot -, lakhatási támogatás akár a teljes lakbér és rezsi fedezésére is, adójóváírás a gyerekek után (akár munkajövedelem hiányában is), de lakásvásárlási támogatás (amennyire tudom, a lakás értékének akár 30 százalékát fizeti az állam, ha fennáll a jogosultság) és még a bölcsőde, óvoda vagy a gyerekgondozó költségét is téríti az állam, ha alacsony a szülő jövedelme. Ez akár havi 1200 font is lehet. Az ovi és a bölcsi valóban fizetős, ám heti 15 óra bölcsi ingyenesen jár 3-4 éves korban. Iskola 4 éves kortól van (tankötelezettség 5 éves kortól), az állami iskolák jól felszereltek (nyelvi labortól a digitális tábláig mindennel) és ingyenesek.

A csecsemőknek szükséges tápszereket az orvos írja fel és ingyenesen vagy minimális térítés ellenében jutnak hozzá a szülők. Az apának is jár plusz fizetett szabadság a gyerek után. Az egy hónapban kapható támogatások összege limitálva van és jövedelem alapján szelektál. De az elmondható, hogy ott nem kell éheznie egy gyereknek sem, ahol nem gondoskodnak megfelelően a gyerekről – miközben minden segítséget megkapnak – ott, a gyámügy beavatkozik.

Talán még ez is fontos: Angliában ha valaki ápolásra szoruló gyereket nevel – olyat, aki folyamatos felügyeletet igényel -, az munkaviszonynak számít. Havi 640 font körüli összeget kap, ez különféle juttatásokból tevődik össze (260 ezer forint), ezen felül lakhatási támogatás, adókedvezmény is megilleti – plusz a gyerek vagy gyerekek jogosultak segítő asszisztensre – nem ötven gyerekre egy ilyen jut, hanem minden gyereknek külön jár – fejlesztőpedagógusra, heti három nap egész napos elhelyezést, ellátást és fejlesztést biztosító, a gyerek betegségének megfelelő intézményi ellátásra jogosult. Természetesen ingyenesen. Így – a naponta járó szociális munkás és a heti három napos intézményi elhelyezés – a szülőnek lehetősége van arra, hogy regenerálódjon egy kicsit, kikapcsolódjon vagy éppen félnapos munkát vállaljon és legyen valamennyi saját élete.

Mindezt azért írtam le, hogy érzékelhető legyen: más országokban más rendszerben ugyan, de létezik olyan háló, amelyik támogatja a gyermekvállalást. Nem a magyar kormány találta fel a meleg vizet, egyáltalán nem világ csodája, nem példátlan és főleg nem kiemelkedő, nem is példaértékű a magyar rendszer. Csak a magyar kormány sokkal zajosabban döngeti a mellét. Ráadásul indokolatlanul.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.