Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Meg lehet sértődni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az SAS, vagyis a Skandináv Légitársaság nemrégiben bemutatta legújabb reklámvideóját, amely olyan szintű haragot váltott ki világszerte, hogy nem sokkal posztolás után több portálról is levették. Ezek később visszakerültek, azonban a harag nem múlt el. Pont ezen oknál fogva videóik alatt a Youtube-on kommentelni nem lehet. A cég dániai irodájánál bombariadó volt, amely jól mutatja, hogy az emberek nem veszik jó néven, ha valaki olyasmit fogalmaz meg, ami talán nem megszokott. Először lássuk magát a videót:

Provokatív? Az. Természetesen vannak dolgok, amelyek Skandináviából erednek, és amelyekre büszke lehet minden skandináv. A videóval azonban pont azt szerette volna bemutatni az SAS, hogy sokat köszönhetünk a bevándorlóknak, akik ötleteket hozva országainkba – ez esetben a skandináv országokról van szó – szebbé, gazdagabbá tették azt. Pont a szélsőjobb világszintű megerősödésének idején fontos az, hogy tudatosítsuk az emberekben, nincs egyetlen olyan ország sem a világon, amelynek kultúráját ne befolyásolták volna más országok kultúrái vagy más országokból érkező bevándorlók. Nemzeti büszkeségeink tucatjai érkeztek külföldről, vagy pattantak ki olyanok fejéből, akik nem nálunk látták meg a napvilágot. Na de ezzel mi a probléma? Szerintem az égvilágon semmi, és pont ez a videó üzenete.

A gyűlölet és xenofóbia helyett inkább meg kellene becsülni azokat, akik országunkba érkezve valami újat szeretnének létrehozni. Hogy nem mindenki ezért érkezik? Ez való igaz, mint ahogy nem minden Magyarországon született honfitársunk sem fog hozzátenni a közös jóhoz. A Föld minden pontján léteznek jó és rossz emberek, vallástól, politikai hovatartozástól, bőrszíntől és egyéb ismérvektől függetlenül. A SAS videója sikeresen provokálta a nemzeti oldalt, akik egészen az Egyesült Államokig felháborodtak a hirdetésen, hiszen úgy érzik nemzeti büszkeségükbe tiportak bele, még ha nekik ehhez persze semmi közük sincs. Magyarországra is eljutott a videó híre, ezért a nemzeti-konzervatív oldal is reagált erre, a Magyar Nemzet hasábjain.

Ugyanis a reklám azt hangsúlyozza, hogy olyan nincs, hogy svéd, ahogy nincs dán vagy norvég sem, mi mindannyian utazók vagyunk. Azaz semmi értelme azért utazni a stockholmi metrón, hogy valaki svéd legyen. Ahogy a tizenéves kislányok mondják, az életkor csak egy szám. Vagy ahogy az SAS sugallja, a nemzetiség csak egy adminisztrációs kód, amelynek semmi jelentősége.

De, van jelentősége, és ezt nem a légitársaság kommunikációs osztálya fogja eldönteni. Nem utazók vagyunk. Nem lehet zárójelbe tenni a múltat, az ezredéveket, a kultúra alakulását, az ételek megszületését és fejlődését. Nem magyar földön termett a paprika először, de mi magyarrá tettük. Nem mi főztünk először sört, de szerves része a magyar kultúrának. A kunok nem magyar eredetűek, de magyarrá váltak, és nem utazók ezen a világon. Ha elfogadjuk az SAS érvelését, akkor a haza teljesen virtuálissá válik, kiüresedik, és semmi értelme védeni a határokat vagy törvényeket hozni.

Világvége, teljes nemzethalál! A SAS vélhetően Soros György utasítására el akarja törölni a kultúrákat, a nemzetek ezer éves múltját, sőt Magyarországot is. Ez tarthatatlan. Azt mondjuk nem értem, hogy a cikk írója hol találkozott olyan állítással a videóban, hogy nincs olyan, hogy svéd, dán vagy norvég, csak olyan van, hogy utazó. Ilyet ugyanis a film egyetlen percig sem állított, egyszerűen elgondolkodtatta az embereket, akik mindenről azt hiszik, hogy az az ő találmányuk, miközben annak több köze van a történelmüket befolyásoló más népekhez, mint azt gondolnák. A Magyar Nemzet azt állítja nem lehet zárójelbe tenni a múltat, az ezredéveket, a kultúra alakulását, az ételek megszületését és fejlődését. És én ebben tökéletesen egyet is értek velük, azonban a kultúra alakulásához hozzátartoznak az egykor a mi országunkat választó bevándorlók is.

Aki nem akarja letagadni a múltját, az kénytelen belátni, hogy a bevándorlók jelenléte ugyanúgy alakítja a történelmünket, mint ahogy az ősmagyar Árpád vezér vagy István király. A magyar ételek jelentős része a Magyarországon élő különböző kultúráknak is köszönhető, mint ahogy feltalálóink, gondolkodóink és Nobel-díjasaink nagyrésze is. Zsidók és szászok ezrei írták bele nevüket a magyar történelemkönyvekbe, mint ahogy receptek tucatjai érkeztek a törököktől, franciáktól, osztrákoktól vagy a szláv népektől. Magyarország egy kulturális olvasztótégely volt az elmúlt évszázadokban, ami nem is meglepő, hiszen Európa kellős közepén helyezkedik el.

A SAS üzenete nem más, mint hogy legyünk büszkék az örökségünkre, amelyhez sokszor az országunkba érkező bevándorlók is hozzájárulnak. Az „idegenek” nem ellenségeink, hanem barátaink, akik színesebbé tehetik kultúránkat és mindennapjainkat. Itt nem kultúránk eltörléséről van szó – egyébként ezt elképzelni sem tudom, hogy egyáltalán hogyan lehetséges -, vagy a nemzetiségek megszüntetéséről, hanem arról, hogy ne rémüljünk meg attól, ha valaki más hagyományokkal rendelkezik, hiszen a más nem feltétlenül rossz. Mióta az ember létezik, vándorol. A magyar nép sem a Kárpát-medencébe született, hanem a világ keletebbi feléről indult el, ameddig aztán le nem telepedett a mai területén. Fel lehet persze háborodni azon, ha valaki azt mondja, a töltött káposzta vagy a madártej nem magyar, csak hát nehéz lesz ellenérvekkel vitába szállni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.