Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Budapest, a demokrácia szigete

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Miután ezen a platformon kommunikál elsősorban a városlakókkal, Karácsony Gergely Facebookon mutatta be csapata tagjait, akik azon fognak dolgozni, hogy egy jobb és élhetőbb várossá tegyék Budapestet. A bemutatott 9 szakemberből többen is civilek, ami önmagában is szakít a már megszokott hagyományokkal, miszerint a legfontosabb feladatokat és döntéseket kizárólag politikusokra szokás bízni. Karácsony olyan embereket választott maga mellé, akik korábban már bizonyítottak szakterületükön, ezért kinevezésük csak azért meglepő, mert nem ehhez vagyunk szokva. Hanem ahhoz, hogy sokszor tehetségtelen, ám jó kapcsolatokkal rendelkező figurák kapják meg a legfontosabb munkákat. Az, amit Karácsony eddig tett a főváros élén, néha már azt az érzést kelti az emberben, hogy valóban léteznek még európai politikusok is Magyarországon. Karácsony nem csak ígérget, hanem valóban megpróbál változtatni a dolgokon és folyamatosan azon van, hogy külföldi kollégáival egyeztetve, jó irányba terelje a fővárost.

A videóból kiderül, hogy fiatalabb és idősebb szakemberekkel egyaránt dolgozni fog, ami fontos egyensúlyt teremthet a főváros vezetésében. Ezek az emberek egymástól tanulva tehetik jobbá a fővárost, amely már egyébként is mint egy sziget van jelen Magyarországon. Budapest nem reprezentálja Magyarországot, hiszen az egyszeri turista odatévedve azt hiheti, hogy az ország egésze olyan, mint a főváros, miközben ez sajnos nem így van. Nyilván Budapestnek is megvannak a maga lepukkant, mocskos részei, de a nyomor és kilátástalanság szinte sehol sem olyannyira kézzelfogható, mint vidéken. Azzal, hogy Budapest élhetőbb várossá válik, talán példaként tud szolgálni azon megyeszékhelyek számára is, amelyek eddig elképzelhetetlennek gondolták azt, hogy változtatni tudjanak a már régen kialakult berendezkedésen.

Karácsony Gergely egyeztet azon európai városok polgármestereivel is, akikkel úgy gondolja, hogy egy nyelvet beszélnek. Legutóbb Facebookon közölt fotóján épp Prága, valamint Varsó főpolgármesterével egyeztetett, akik mindketten az övéhez hasonló pozícióban vannak. Országaik populista kormányai ellenére az ellenzék színeiben vagy független jelöltként tudtak nyerni, ezzel nehéz helyzetben találva magukat. Vélhetően az ilyen egyeztetéseken a nehézségeiket is megosztva adnak tanácsot egymásnak, hogy melyek azok a módszerek, amelyekkel jobbá tehetik városukat. Karácsony nem tesz úgy, mintha minden kérdésre tudná a választ, ezért valódi szakemberekből létrehozott egy olyan csapatot, amely első ránézésre igen meggyőzőnek tűnik.

Persze az, hogy valóban beválnak-e a feladatra kiválasztottak, csak a jövőben fog kiderülni, mindenesetre úgy vélem, hogy hozzám hasonlóan sokan üdvözlik a változást, a vérfrissítést. A fővárosnak – de az egész országnak is – elsősorban szakemberekre van szüksége fontos pozíciókban, nem pedig párthű káderekre. Addig azonban, ameddig Orbán szava dönt minden fontos kérdésben ebben az országban, addig lényegtelen is, hogy ki az ÁSZ, a Legfőbb Ügyészség vagy az NVI vezetője. Oda bárkit beültethetnek, az eredmény ugyanaz lesz. A főváros azonban visszakerült az emberek kezébe, ezért valódi jelentősége van annak, hogy az ottani pozíciókba kiket ültetnek. Végre lesz értelme figyelemmel kísérni ezen emberek munkáját, amely az elmúlt éveket figyelembe véve egy üdítő látvány lesz.

Egyszerűen elfelejtettük milyen az, ha valaki az emberekért, nem pedig azok ellenében dolgozik. Hozzászoktunk ahhoz, hogy nevezzenek ki bármilyen új minisztert vagy államtitkárt, a helyzet nem változott, hiszen végső soron Orbán hozza meg az ő döntéseiket. Ők csak bábokként funkcionálnak, akik szájába Orbán adja a szavakat. Szakmai döntéseket ők nem hozhatnak, amivel persze tisztában is vannak, ezért sajnálni a legkevésbé sem lehet őket. Aki ma ilyen pozícióra jelentkezik, az egyúttal elfogadja azt, hogy a gerincét a műszak előtt leadja a ruhatárban. Kinevezésükkel lemondanak a véleményükről, am ma már egy fontos politikus munkaköri leírása is egyben. Karácsony és frissen kinevezett szakpolitikusai ezzel mennek szembe. A már megszokott, illiberális demokráciát „megcsúfolva”, egy demokratikus szigetet hoznak létre a fővárosban, ami további gondokat okozhat majd Orbánnak a jövőben. A kérdés csak az, hogy forrásmegvonásokkal még képes lehet-e elgáncsolni Karácsonyékat, vagy ahhoz már túl késő.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.