Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Megfontoltan, okosan

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az I. kerület még tavaly októberben csúszott ki a Fidesz kezéből, amitől sokan azt várták, hogy azonnal megkezdődnek a perek, amelyekben a NER legfontosabb embereit is bíróság elé viheti az újonnan kinevezett V. Naszályi Márta. Nos, október óta – legalábbis a közvélemény számára – nem sok minden történt az első kerületben. A Bayer Zsolthoz hasonló rezsim kitartottak továbbra is önkormányzati lakásokban tengetik életüket, miközben az emberek többsége kénytelen százezreket kifizetni azért, hogy Budapesten maradhasson, ha már egyszer ott kapott állást, vagy netalántán oda született. Be kell vallanom, engem is kiemelten érdekelt, hogy vajon történik-e bármi is Orbán Viktor kerületében – oda költözött ez a drága ember hivatalilag -, vagy a választások előtti ígérgetés örökre az is marad.

Tegnap megjelent egy interjú, amit a 444 készített a polgármesterrel, aki sokak számára ugyan nem mondott eleget, én mégis úgy hiszem, egy jó irányról tett tanúbizonyságot. Nem csak azért, mert vádaskodás helyett megfontoltan, okosan csinálja, amit csinál, hanem azért, mert megmutatja, hogy nincs itt semmiféle leszámolás, sem Fidesz-ellenes törvénykezés, mindössze arról van szó, hogy ezentúl a törvényeket kénytelen lesz mindenki betartani az első kerületben. Ha ez nem tetszik a Bayer Zsolt-féléknek, akik szinte ingyen laknak a Várban, akkor szedhetik a sátorfájukat, és elköltözhetnek egy olyan kerületekbe, ahol valamelyik kormánypárti polgármester hozza a döntéseket.

Az interjú több részlete is érdekes és fontos, ezért jó szívvel ajánlom azt elolvasásra. A kérdések ugyan nem túl merészek, a válaszokból mégis kiderül egy-két fontos dolog, amelyekre eddig nem igazán kaptak választ a szavazók. Azokra a kérdésekre, melyek szerint a kerületben a szabályokat megszegőket méltó módon büntetik-e, nem adott egyértelmű választ az új polgármester, ám ennek megvan az oka. Ameddig ugyanis nem állnak készen arra, hogy nyilvánosságra hozzák a szóban forgó ügyeket, addig nem szeretnék, ha ezek kitudódnának, hiszen ez előnyére válhatna azoknak, akik vélhetően nagyon is érdekeltek ezekben. Semmi értelme nem lenne annak, ha bizonyítékok hiányában beleállnának a vádaskodásba, amiből aztán muníciót kovácsolhatna az úgynevezett nemzeti, polgári oldal.

A büntetőügyeket akkor kell megindítani, amikor rendelkezésre áll minden bizonyíték. Ezzel úgy látszik – szerencsére – V. Naszályi Márta is tisztában van:

444: A megválasztása után azt mondta, van néhány olyan ügy, melyeknél jogsértést sejt, és ha a gyanúja beigazolódik, azokkal kiemelten foglalkozik majd. Ezekről kiderült már valami? 

V. Naszályi: Nem szeretnék elébe menni a kommunikációs stratégiánknak. Abban a pillanatban, hogy ezek az ügyek tisztába vannak téve, tehát elindítottunk mondjuk egy feljelentést, egy bírósági szakaszt, vagy megtettük az egyéb szükséges jogi intézkedéseket, abban a pillanatban a sajtóhoz fordulunk. 

444: Tehát akkor vannak ilyen ügyek, estek ki csontvázak a szekrényből.

V. Naszályi: Abszolút. Nem olyan sokára ezeket a nyilvánosság elé is tárjuk. Sok szempontból teljes átalakítást kellett végeznünk. Ügyvédi szerződéseket mondtunk fel, új szerződéseket kellett kötni, egy egész jogi stáb vizsgálja a korábban kötött szerződéseket. 

Okosan, megfontoltan lehet csak az ilyesmit véghezvinni, különben hülyét csinálna magából az önkormányzat. Karácsony Gergelytől is véres leszámolásokat vártak sokan, ehelyett okosan, megfontoltan végzi a munkáját, a budapesti lakosokat folyamatosan tájékoztatva a közérdeklődésre számot tartó ügyekben. Lehet persze, hogy nem mindenkit elégít ki ez a fajta gondolkodásmód és eljárás, azonban jelen helyzetben máshogy nem megoldható. Akkor, amikor az ügyészség Orbán kezében van, valamint egyetlen éjszaka alatt tudnak úgy törvényt módosítani, hogy az addigi törvénytelenség másnapra már törvényes legyen, ott hibának nincs helye. Így is borzasztó nehéz lesz bárkit is az igazságszolgáltatás elé vinni, amivel jobb, ha a választópolgárok is tisztában vannak.

Annak semmi értelme nincs – még ha jól is hangzana elsőre –, hogy mindent, amihez a Fidesz-maffiának köze van, azonnal leállítsanak, eltöröljenek, vagy visszavonjanak. A bosszú ugyanis nem old meg semmit, az viszont igen, ha átvizsgálnak minden esetet és rendelkezést, majd racionális, józan megoldásokat szavaznak meg a közgyűlésben. Ettől függetlenül persze a felelősségrevonás elkerülhetetlen, amit én egyébként – reményeim szerint helyesen – ki is olvasok V. Naszályi Márta szavaiból. Lehet, hogy nem fogalmaz elég ellentmondást nem tűrően, viszont szerintem így is érthető, amit mond. Az első kerület, a Fidesz egyik fellegvára meg fog változni. Nem egyik pillanatról a másikra, hiszen közhelyes, vagy sem, de jó munkához idő kell. Viszont ha megvalósul az, amit az új polgármester legitim célként tűzött ki, akkor búcsút lehet mondani az ingyen parkolásnak, a túlzsúfolt utcáknak, valamint az áron alul bérelt önkormányzati lakásoknak.

Az pedig, hogy ilyen átgondoltan történnek a változások, a Fidesz számára a legkevésbé sem jó. Nincs mibe belekötni – keresnek majd persze valamit, afelől nincs kétségem –, és azzal sem lehet vagdalkozni, hogy a mocsok kommunisták megtámadták a nemzeti oldalt. V. Naszályi Márta, Karácsony Gergelyhez hasonlóan irányt mutat az ellenzéknek, amely irányt követve meg lehet mutatni az embereknek, hogy talán van még esély egy békés rendszerváltásra, egy vér nélküli forradalomra. Ez persze nem csak az ellenzéktől függ, hanem attól is, hogy Orbán képes-e még arra, hogy békésen adja át hatalmát, vagy pedig ahhoz való ragaszkodásában bármire képes. Én utóbbira tippelek, de azért valahol bízom benne, hogy tévedek.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.