Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Megkezdődött a kivéreztetés?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Úgy tűnik, a kormány megkezdte a főváros kivéreztetését. Ugyan azt állította Orbán Viktor korábban, hogy minden megállapodás érvényben marad, amit Tarlós Istvánnal kötött a kormány, csodával határos módon mégis úgy fest, ez annyira nem volt igaz. Na jó. A hazugság egyáltalán nem meglepő, hiszen számítani lehetett valami hasonlóra. Annak ellenére is, hogy sokan hitték, Orbán nem mer egy nyílt harcot felvállalni a budapestiek többsége által megválasztott főpolgármesterrel és hivalatával szemben. Mondjuk nem nyílt harcól van itt szó, hanem sunyi áskálódásról, amellyel vélhetően azt kívánják elérni, hogy rossz színben tüntessék fel Karácsonyt. Ígérget, a fejlődés mégis elmarad, mondhatják majd a Fidesz szavazói. Igen ám, csak ennek oka nem Karácsony alkalmatlansága, hanem a kormány döntése, miszerint lassan, de biztosan elzárják a pénzcsapot.

Már korábban, készülve egy esetleges ellenzéki polgármester megválasztására, azon dolgoztak, hogy a város pénzügyi függetlenségét megszüntessék. Lassan elvették azokat a fontos hatásköröket a fővárostól, amelyekkel növelni tudta volna a költségvetését, ezzel kiszolgáltatva azt a mindenkori hatalom kényének, kedvének. Budapest finanszírozását – vagyis azt, hogy egyáltalán működjön a város – már egy jó ideje hitelekből oldották meg, azonban ez a fideszes Tarlós uralkodása alatt nem volt probléma, hiszen Orbánék nem gördítettek akadályokat az akkori főpolgármester elé. Ha pénz kellett, engedélyezték a hiteleket, mintha minden a legnagyobb rendben volna. Persze Tarlós sem tehetett meg mindent, voltak olyan ügyek, amelyekben Orbán ellenkező állásponton volt, ezért azok soha nem valósulhattak meg. Többségében azonban egyetértés volt a főváros vezetése és a kormány között.

Karácsony megválasztásával azonban minden megváltozott. Ugyan próbál Orbán úgy tenni, mintha minden a legnagyobb rendben lenne, ez egyértelműen nem igaz. Óriási pofon volt ugyanis számára az, hogy még ha sejthető is volt Karácsony győzelme, nem számítottak ilyen mértékű vereségre. De nem elég, hogy a főpolgármester nem fideszes, még a kerületek többségét is ellenzéki polgármesterek nyerték meg. Az ezt követő „ámokfutást” már ismerjük, ami egyes mérések szerint több tízezer Fidesz-szavazó elpártolását hozta. Ezzel persze még nem lefutott a történet, hiszen választások csak 2022-ben lesznek, azonban a kormánypárt megrettenhetett. Az ellenzék – még ha lassan is – de erősödik, ez pedig immár valós veszélyt jelent a NER-re.

Tegnap a következő hír érkezett, a Népszava írta meg:

A kormány tavaly júliusban a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa javaslata alapján úgy döntött, hogy támogatja a fővárosi közösségi közlekedés autóbusz-járműparkjának cseréjét. A programra 3,2 milliárd forintot biztosított és felhívta a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy kössön támogatási szerződést a projekt „tényleges megvalósítójával”, a BKV Zrt.-vel. Gulyás Gergely azonban mind a mai napig nem tett eleget ennek, sőt a BKV sürgető levelére sem válaszolt. Busz nélkül azonban a hármas metró felújítása sem folytatódhat.

Ez az alapprobléma, amely végső soron azt jelenti, hogy új buszok helyett ismételten használtakat lesz kénytelen vásárolni a főváros, ami a a lap szerint az évek múltával legalább ugyanannyiba fog kerülni, mintha teljesen új, modern buszokat vásároltak volna. Ezzel is alkalmatlan főpolgármesterként lehet bemutatni Karácsonyt, ezért a döntés annyira nem is meglepő. Figyelembe kell venni azt a tényt is, hogy Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a sietve a következőt írta Twitter-bejegyzésében:

A kormány állja a szavát, a BKV megkapja a 3,2 milliárdos támogatást új buszokra. És a 3-as metró felújítására vállalt 80 milliárd pluszpénzt is. Az ellenkező állítás kamu. Mintha valaki mindenáron konfliktust akarna,pedig jó az együttműködés.

Igen ám, csak ez már most is késő lenne:

A BKV éppen ezért 35-40 busz vásárlását tervezte a kormány által tavaly ígért támogatásból. Mivel a pénz nem érkezett meg a határozatban rögzített január végi határidőre, a cég a járműgyártók szállítási határidőinek ismeretében úgy véli, hogy erre már nincs is idő őszig. A pótláshoz szükséges buszokat máshonnan kell előteremteni.

Ez csak egy azon lépések közül, amelyekkel lehetetlen helyzetbe hozzák Karácsony Gergelyt. Ugyanis akarhat ő sok mindent, ha Orbán egyszerűen máshogy gondolja ezt. Egyáltalán nem érdeke a Fidesznek az, hogy Karácsony sikeresen vezesse a fővárost, ezért a törvények és rendelkezések szisztematikus átírásaival próbálja meg őt csöndben eltiporni. Az embereket ugyanis az nem érdekli, hogy mi az oka annak, ha egy beígért beruházásra egyszerűen nincs elegendő pénzt, őket csak is az érdekli, hogy az megvalósul, vagy nem valósul meg. Ha szép lassan kivéreztetik a fővárost, megmutathatják, hogy a Fidesz nélkül semmire sem megy ez az ország. A pénzek fölött ugyanis a kormányzó párt dönt, ezért gond nélkül megtehetik, hogy egyszerűen büntetésből nem biztosítanak elegendő pénzt, vagy nem időben folyósítják a beígért összegeket, ahhoz, hogy az egyes beruházások megvalósíthatóak legyenek.

A Fidesz valószínűleg azt reméli, hogy a 2022-es választásokat gond nélkül megnyerik, majd megpróbálják elérni, hogy Karácsony lemondjon a fővárosról, amelynek kézenfekvő eszköze Budapest kivéreztetése. Persze nem ez a kormány kommunikációja, hanem az, hogy ők minden lehetséges eszközt megadnak azért, hogy a főváros tovább fejlődhessen. Azt persze nem állítom, hogy igazam lesz, hiszen ez mindössze egy lehetőség a sok közül arra, hogy idő előtt elmozdíthassák Karácsony Gergelyt a főváros éléről. Azonban az utóbbi időben a Fidesz hibát, hibára halmozott, ezért nem lepne meg az sem, ha egy ilyen átlátszó tervet eszeltek volna ki a főváros visszavételére. Ez a terv azonban visszafelé is elsülhet, ami tovább mélyítené a gödröt a Fidesz alatt. Budapest lakói elég egyértelműen kijelentették, nem kérnek a maffiakormányzásból, a kérdés már csak az, hogy ez az üzenet eljut-e valaha Orbán Viktor agyáig.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.