Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ki igényli ezt?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nemzetpolitikai céllal, a magyarságtudat erősítése miatt közpénzből támogatják az Edda együttes amerikai turnéját. Már a hír önmagában is megbotránkoztató, hiszen egy zenekarról van szó, amely piaci alapon kellene, hogy megéljen. De Mága Zoltán óta tudjuk, hogy ha elég sűrűn dörgölőzik az ember Orbán Viktorhoz, akkor jó eséllyel megdobják őt egy kis közpénzzel. Az Edda esetében „mindössze” milliókról, nem pedig milliárdokról van szó, ami persze nem azt jelenti, hogy utóbbi nem elképzelhető a közeljövőben, hanem azt, hogy jelenpillanatban még csak egy nagyszerű barátság elején tartanak a felek. A Magyar Hang által megszerzett információ felháborító, noha meglepőnek sajnos már nem nevezehető.

A portál a történet mellé közölt egy koncertplakátot is, amelyen mint közreműködő szerepel a Magyar Katolikus Misszió is. Hogy az mégis milyen célból működik közre egy rock koncert megrendezésében azt nem igazán tudni. A támogatók között azonban nem szerepel a „magyar adófizetők” kifejezés, noha óriási köszönettel tartozik az együttes a magyaroknak. Na nem azért, mert egyébként több millió ember döntött úgy, hogy adóforintjai egy részét felajánlja Pataky Attilának és csapatának, hanem azért, mert tőlük vették el. Persze mint a cikkből kiderült, már nem először történt ez meg, hiszen korábban Kanadában turnéztak, és erősítették a magyarságtudatot, amit szintén a magyar adófizetők támogattak pár millió forinttal.

Hogy erre mégis miért van szükség? Miért támogat a kormány egy olyan együttest, amely konkrét bevételt fog generálni a külföldi koncertjeivel? Tudniillik a 24 millió forintos támogatás mellett – amelyből 2 millió forintot kapnak a kárpátaljai magyarok – a 11-14 ezer forintos jegyekből származó bevételek is az Eddához jutnak, ami végső soron gyümölcsöző az együttes számára. Azaz baromira megéri nekik. Itt egyáltalán nem, de legalábbis nem elsősorban az Edda létjogosultságát vonja kétségbe bárki, hanem azt nem érti, hogy miért támogatják bármelyik magyar együttes külföldi koncertjét közpénzből? Mégis milyen alapon hozták meg azt a döntést Orbánék, hogy egy ilyen koncert nemzetpolitikai okokból támogatandó? Egy koncert nem szolgálja a magyar nemzetet, pláne nem egy Edda koncert, amelynek énekese többször is bizonyította már, hogy igencsak gondban van a körülötte lévő valósággal. Üzenetei nem épp arról híresek, hogy tisztán érthetőek és értelmesek lennének.

Ha van igény egy ilyen koncertre Amerikában, akkor majd a helyi magyarság megyszervezi azt magának. Ha pedig nem megoldható egy ilyen esemény, akkor két lehetősége van ennek a nagyszerű zenekarnak: vagy saját költségen kijut egy Egyesült Államokba, és pusztán az élményért, csupa magyarságtudatból, önszorgalomból fellép az ott jelenlévők előtt, vagy pedig olyan magas jegyárakat határoznak meg, amelyből futja a kiutazásra. Ha egyiket sem kívánja megoldani a zenekar, úgy maradjon itthon és tegye boldoggá a hazai közönségét. De az, hogy adófizetők pénzén utazgatnak más kontinensekre, ahol hirdetik Orbán Viktor igéjét – ezt maga Pataky is megtette már jó néhány nyilatkozatában –, az gusztustalan és felháborító.

Az a zenekar él meg, amelyikre van igény. Nem állami pénzekből tartják fenn, hanem a saját rajongói, akik hajlandóak több ezer forintot kifizetni a jegyekért. Hogy az Eddának van-e létjogosultsága, vagy sem, azt döntsék el az emberek, a közönség, ne pedig a hazai politika. Mert ameddig valóban kiváló művészek önerőből járják az országot, hogy el tudják magukat tartani, addig ilyen politikai tányérnyalók több millió forint közpénzekkel gazdagodnak. Még azt sem állítom, hogy az Edda vagy Mága Zoltán ne lenne képes szimplán a piacról megélni, hiszen rendelkeznek elég rajongóval ahhoz, hogy eltartsák magukat. Akkor viszont mire fel ez a pénzszórás?

Együttesek tucatjai adták el magukat, hogy még több pénzre tehessenek szert. Az úgynevezett nemzeti oldalra állva üzenték a rajongóiknak is, hogy pénzért szinte bármire képesek. Van olyan, és ezzel különben nincs semmi probléma, hogy egy együttes tagjai jobb vagy baloldaliak. Azzal viszont már van probléma, ha ezért jutalmat várva állnak ki valamely oldali politika mellett. Aki erre képes előadóművészként, azzal szemben az embereknek – joggal –  nincs túl jó véleményük. Hogy ettől függetlenül ez nekik láthatóan megéri? Meg, de ez őket minősíti. Egy Bródy János, vagy Koncz Zsuzsa soha nem fogja úgy megosztani az embereket, mint az Edda vagy Ákos. Előbbiek nimbusza nem változott, míg utóbbiak szinte mindent leromboltak, amiért annak idején kiálltak.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.