Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Kinek az érdeke?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nemrégiben a déli határnál kitört migránspánikról számolt be a hazai sajtó, amelyet követően több menekültet is elítélt a bíróság. A pánikot az okozta, hogy Röszkénél az Origo – lényegében tehát a kormánypropaganda – információi szerint migránsok erőszakos, szervezett csoportja próbált meg betörni Magyarországra. Már akkor is gyanúsak voltak a felvételek, azonban az újságíróknak ideje sem volt arra, hogy kiderítsék mégis mi történt azon a délutánon, hiszen a hatóságok gyorsított eljárás keretében több embert is elítéltek. Azonban amikor már azt hitte volna az ember, hogy lenyugszanak a kedélyek és utána lehet menni a történetnek, érkezett az újabb hír, miszerint „migránskaraván” érkezett a határhoz. A magát köztévének hazudó kormánypropaganda a menekültekkel ijesztgette a lakosságot, ezzel is bizonyítva, hogy továbbra is óriási szükség van a határkerítésre.

Mint ahogy azt már korábban is elmondtuk, a balkáni útvonalon valóban több tízezren zsúfolódtak össze, ezért a helyzet valóban nem rózsás, de ahelyett, hogy valódi megoldást kínálnának az egyes államok, inkább pánikkeltéssel és erőszakkal próbálják meg távozásra bírni az ott lévőket. A magyar kormánynak azonban szüksége van a menekültekre, nélkülük ugyanis nehezen tudnának velük rémisztgetni. Ha nem ők, hát kik jelenthetnének veszélyt a kultúránkra, a szuverenitásunkra, a kereszténységünkre? Orbánnak úgy hiányzottak az ilyen pánikkeltő hírek, mint egy falat kenyér, ezért nem lenne meglepő az, ha mindkét esetben előre eltervezett akciókról beszélhetnénk. Nem azt állítom, hogy ez így is volt, de mindenképpen érdekes, hogy a kormánynak épp kapóra jött mind a két korábbi eset.

A Népszavát is érdekelte ez a verzió, ezért hát ellátogatott a déli határra, hogy megkeresse azokat, akik részt vettek a napokkal ezelőtti „migránskaravánban”. Amit pedig ott hallottak, az csak azok számára volt meglepő, akik teljesen komolyan gondolják azt, hogy az egyes államoknak semmiféle ráhatásuk nincs a feléjük érkező menekültekre. Persze az újságnak nyilatkozók történeteit nem szabad kételkedés nélkül elhinni, hiszen azok csak az egyik oldal véleményét képviselik, azonban mégis érdemes ezzel foglalkozni.

Egyikük, egy huszonéves damaszkuszi nő, aki Aminaként mutatkozott be. Az éjszakai események után lassan, fáradtan zsúfolta pár mondatba életét: szabadúszó fotós volt egykor, és gyerekeivel menekült el a háborúba fordult hazájából, Szíriából. Hogy beszélgetni kezdtünk, többen is körénk gyűltek. – Miért indultak el csütörtökön a magyar határ felé? Nem tudták, hogy ott nem lehet átjutni – kérdeztük a férfiakat, asszonyokat.

 Amina és társai azt mondták, azért mentek csütörtök délután a határátkelőhöz, mert az előző napokban üzenetek kezdtek terjedni az általuk használt egyik mobiltelefonos alkalmazáson, a WhatsAppon arról, hogy a magyarok rövidesen megnyitják a határt. Azonban mint ráébredtek, az egész beugratás volt: a magyar határ nem nyílt meg. A menekültek azt mondták, amikor csütörtökön elérték a magyar határt abbamaradtak a rejtélyes WhatsApp-üzenetek, és az indulásra, demonstrációra buzdító Facebook-csoportok is megszűntek. – Népszava

A taktika nem egyedi, még csak nem is meglepő. Úgy is remekül lehetett a menekültekkel riogatni a tévében, hogy egyébként egy békés üldögélésen kívül az égvilágon semmi nem történt. A röszkei csataként ismert események nem ismétlődtek meg, ami nem igazán jött kapóra a kormánynak, ezért nincs kizárva, hogy az elkövetkező napokban, hetekben lesznek még újabb kísérletek. Ugyan választások nincsenek idén Magyarországon, a Fidesznek azonban szüksége van arra, hogy a kampányidőszakra ismét felépítse a szavazóbázisát. Az elmúlt hónapokban ugyanis emberek tízezreit veszítették el, az elkövetett hibák következményeként. Orbán nem engedheti meg magának azt, hogy az ellenzék megerősödése mellett még a saját szavazói is elpártoljanak tőle.

A családi kedvezmények láthatóan nem növelték meg eléggé a szavazók számát, ezért a már jól megszokott idegengyűlöletre kell építeni. Ez már bevált, hiszen 2015 óta folyamatosan rettegésben lehet tartani a lakosságot annak ellenére is, hogy sokan még életükben nem láttak menekültet. A kérdés már csak az, hogy ahogy a Borkai-ügy esetében is, úgy a menekültekkel riogatás közben is belefutnak-e egy hatalmas hibába, amely akár még meg is fordíthatja az eseményeket. A tűzzel játszik a kormány, amely akár el is döntheti a következő választásokat. A kérdés már csak az, hogy milyen irányba.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.