Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Hagyjanak békén mindenkit

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Előre szólok: helyenként szókimondó leszek és durva. Szóltam. Az van, hogy az illiberális Ku-Klux-Klan árulkodik a katolikus anyaszentegyház liberális pápájánál, hogy a Niedermüllert feszítsék keresztre, de minimum átkozzák ki, meg be, és máglyára vele de azonnal. Ennél a pápánál tudniillik: 

Úgy tűnik, itt már nem csak 100 évet mentek vissza az időben az elvtársak, de meg sem álltak a középkorig. A CÖF úgy gondolta, hogy akkor nekik szent kötelességük szervilisen feljelenteni a hitetleneket, és keresztes háborút kell indítani azok ellen, akik nem a katolikus egyházat imádják reggeltől estig. Inkvizíció, bazdmeg. Ezt így tanítják az iskolákban, és nagyon nem vicces, sőt kimondottan rémisztő. Tudtommal ebben az országban szólás- és vallásszabadság van törvényileg, amit minden polgárnak tiszteletben kell tartania. És természetesen betartania nemre és tetszőleges hovatartozásra függetlenül. Ennyi.

Ez az ország és annak lakossága nem csak „keresztény”. Ez van, és tudtommal a szabad vallásgyakorláshoz vagy nem gyakorláshoz minden állampolgárnak joga van. Tudom, ebben az országban a jog, mint olyan, már lábbal jól meg lett tiporva, és Orbánék által meg is lett erőszakolva. De akkor is. A Fidesz nevű pártszekta, amelyik körülbelül 10 éve olyan keresztény lett, mint az állat, amelynek a vezetője hirtelen megtalálta Istent – vagy fordítva, de Mészáros Lőrincet tuti -, elkezd erkölcsről és kirekesztésről és rasszizmusról és antiszemitizmusról pofázni.

Na ne bassz! Ez a nemzetiszocialistákat megszégyenítő felsőbbrendű, kirekesztő párt? Ezek, akik már csak azt nem mondják ki nyíltan (de kimondják, és ez már bőven súrolja a fajelméleti kereteket), hogy az az igazi szittya magyar, aki minimum keresztény, szép szál deli árja legény, alsóhangon 3 gyereket vállal, álmából felkeltve is elénekli a székely himnuszt, élteti Horthyt, fáj neki Trianon (kinek nem?), minden más néphez képest felsőbbrendű, utálja Sorost (konkrét zsidózás), leköpi az EU-s zászlót, vagy éppen kihajítja a parlament ablakán (sicc, Gaudi), habzó szájjal libsizik, simán lágerbe hajtaná azokat, akik nem úgy és azt gondolnak, ahogy és amit ők? Ez a morális kisebbség hiszi azt, hogy ők a többség? Hogy ők hivatottak és jogosultak felállítani azt az erkölcsi mércét, amit ha valaki nem üt meg, akkor hazaáruló liberálkommunista geci? Ahogy én nem erőltetem rá senkire az világnézetemet, hanem legfeljebb véleményt nyilvánítok, elvárom azt is, hogy mások velem szemben ugyanezt tiszteletben tartsák.

Elég nagy baj, hogy a 21. században a vallás ilyen szinten korbácsolja a kedélyeket, és itt most legyen szó bármelyikről. Semmiben sem különb ez a viselkedés azoknál a radikalizmusba fulladt szélsőséges vallási, politikai eszméknél, amelyek már oly sokszor háborúba kergettek népeket, országokat a történelem folyamán. De szerintem itt ez megint csak a máz. Ezek soha nem lesznek igazi keresztények, mint ahogy soha nem is voltak. Egy keresztény párt nem uszítana, nem rekesztene ki senkit, elfogadó lenne és segítőkész, mindenkit egyenlőnek fogadna el, nem lopna, nem csalna, nem hazudna. Segítene a rászorulókon, nyitott lenne, összezárna, és nem osztaná meg a saját népét. És akkor idetennék egy idézetet azoknak, akik jártak már templomi esküvőn, és talán hallották ezeket a szavakat a pap szájából. Nem sok minden van, ami ennyire összefoglalná a lényeget.

A szeretet himnusza.

Szóljak bár emberek vagy angyalok nyelvén,
ha szeretet nincs bennem,
csak zengő érc vagyok, vagy pengő cimbalom.

Legyen bár prófétáló tehetségem,
ismerjem az összes titkokat és minden tudományt, legyen akkora hitem, hogy hegyeket mozgassak,
ha szeretet nincs bennem, mit sem érek.

Osszam el bár egész vagyonomat a szegények közt s vessem oda testemet, hogy elégessenek,
ha szeretet nincs bennem, mit sem használ nekem.

A szeretet türelmes, a szeretet jóságos,
a szeretet nem féltékeny,
nem kérkedik, nem gőgösködik,

nem tapintatlan, nem keresi a magáét,
haragra nem gerjed, a rosszat föl nem rója,

nem örül a gonoszságnak, de együtt örül az igazsággal.

mindent eltűr, mindent elhisz,
mindent remél, mindent elvisel. (Pál apostol első levele a korintusiakhoz)

Ízlelgessük!

Nem kell ahhoz kereszténynek, zsidónak, muszlimnak lenni, hogy jó ember legyen valaki. Az megy vallás nélkül is. Bár engem megkereszteltek annak idején, fogalmam sincs, hány éves vagy hónapos lehettem. Mindegy is, nem gyakorlom a vallást. Ez volt a szokás. Nem volt téma a vallás, legfeljebb jézuska és húsvét szinten, de templomba nem jártunk. Felnőtt fejjel próbáltam keresni Istent, meg hinni, de valahogy nem jutottam dűlőre ebben a témában magammal. Ez van. Úgy gondolom, őszinte vagyok magammal. Egyelőre nem érdekel a vallás, de nyitott vagyok mindenre.

Egyet kérek az állampárttól: hagyjanak békén mindenkit, és ne erőltessék rá senkire „kereszténykedést”. Mert ahogy Woody Allen is rámutatott az Annie Hall című filmjében: sosem szeretnék olyan klubhoz tartozni, amelyik elfogadna tagnak.

V. A.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.