Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Emléknapok

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Van egy hasznos oldal az interneten, amit szinte minden nap megnézek: névnapok, születésnapok, évfordulók és világnapok. Ma már a citerahúrtól az egérfogóig mindennek van világnapja. Legyen.

Aztán itt vannak az emléknapok… Ma például a holocaust európai emléknapja van. A facebookon is rengeteg cikk. megemlékezés, poszt foglalkozik ezzel a borzalommal. Ha nem nézném meg a fent említett oldalt, fejből biztosan nem tudnám… Van, aki tagadja még a létezését is… Ezzel most nem kívánok foglalkozni, mert…. csak. Sokan legyintenek, minek már megint hánytorgatni, elmúlt, kész, vége… Nem. Nincs vége.

Néhány éve egy közeli rokon kamasz srác, aki éppen a helyét keresgélte, egyszer csak úgy döntött, hogy mivel már volt emos, volt rocker, hirtelen skinhead lesz… mert akkor az volt a menő. Jóravaló gyerek, nem is tudta, mit beszél, csak a külsőségek… na, az nagyon bejött! Meg hát a menő haverok is bőszen cigányoztak, zsidóztak…  Egyszer aztán leültem vele beszélgetni, csak úgy, kötetlenül… Filmekkel kezdtem: szereted ezt vagy azt a filmet? Igen. Szereted ezt meg azt a színészt? Igen. Akkor kapaszkodj meg: ezek az emberek zsidók… Emlékszel még Sanyi bácsira, akit annyira szerettél, és aki megtanított sakkozni, sőt, mielőtt meghalt, rád hagyta a szuper sakk automatáját? Igen… Ő is zsidó volt… És felsoroltam még néhány közös ismerőst, zsidót, cigányt, meleget… Ő meglepődött, mert nem is tudta róluk, hogy azok… Végül megkérdeztem: mit szólnál hozzá, hogyha ezeket az általad kedvelt embereket egyszer csak bevagoníroznák, és vinnék a gázkamrába, mert zsidó, cigány vagy meleg? Lehajtotta a fejét, nem szólt semmit, de soha többet nem borotválta kopaszra a fejét… Ő csak egy a sok közül… és nem mindenkivel ülnek le beszélgetni. Sok-sok történetet mesélhetnénk még… sok sok emlék bukkanna fel.

De nem csak emlékezni kellene, sokkal inkább egyetlen napra sem elfelejteni azt, hogy emberek vagyunk. Mindenki. Egyformán…

Sági Zsuzsanna

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.