Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Valóban megdolgozott a jutalmáért?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az egyébként is irdatlan pénzeket zsebre tevő államtitkárok – 1,3 millió forint havonta – év végén még milliós jutalmakat is hazavihettek. Munkájuk megbecsülése jeléül. Rogán Antal minisztériumánál volt olyan is, aki 2,6 millió forint jutalmat vihetett haza – ilyen volt Kovács Zoltán és Dömötör Csaba – de mások elismerése is megközelítette az akár 2 millió forintot is. Sőt, volt még 850 ezer forintos motivációs elismerés és 300 ezer forintos Szép kártya is. Mindez persze az autó, a telefon, a laptop, valamint a lakhatási támogatás mellé jár. De a benzinköltségeket sem nekik kell állniuk, sőt igazából szinte mindent a magyar adófizetők állnak ezeknek az értékes közalkalmazottaknak. Tesszük mindezt azért, hogy ezek az emberek minket képviselve lejárassák az országot, határon belül és kívül egyaránt.

Mi fizetjük a kampányaikat, amelyekkel az emberek agyát mossák át, és mi fizetjük azokat az állami hirdetéseket is, amelyek elég egyértelműen szintén a Fidesz két választás közötti kampányainak részei. Ameddig az alapbérek még mindig nem érték el az átlagos európai béreket sem idehaza, addig a miniszterek és államtitkárok bőven az európai átlagban vannak. Elég csak megnézni azt, hogy a magyar minimálbér 464 euró, ehhez képest az államtitkári és miniszteri fizetések 3860 eurónál kezdődnek, a határ pedig a csillagos ég. Eközben a spanyol minimálbér 1050 euró úgy, hogy a spanyol miniszteri alapfizetések a 3000 eurót sem érik el. Arról már nem beszélve, hogy a spanyol miniszterelnök kevesebbet keres, mint Bártfai-Mager Andrea, tárca nélküli miniszter.

Semmi sem magyarázza azt, hogy a magyarországi fizetések sokszorosát kapják olyan emberek, akik legtöbbször még a feladatukat sem hajlandóak ellátni. Igaz, nem is azért nevezték ki őket, hanem azért, hogy Orbán Viktor parancsait teljesítsék. Ezt megtehetnék pár százezer forintért, szaktudás nélkül is, mégis milliókat kapnak havonta. Nem beszélve az év végi juttatásokról, amit saját maguk szavaznak meg, a mi pénzünkből. Van, hogy egy nővér vagy egy mentős alig kap valamit év végi jutalomként – mert elvileg nincs rá keret, ugye –, egy egyébként is tízmilliókat kereső államtitkár, vagy miniszter számára viszont akad még plusz pár millió forint? A nővérek és mentősök egyébként is ezres számban hagyják el az országot – többek között a megbecsülés hiánya miatt is –, de ők nem kapnak egy árva fillért sem, menjenek csak.

Ki a franc szavazta meg azt, hogy ilyen Kovács-félék milliókat vigyenek még pluszban haza jól elvégzett munkájukért? A kormány úgy működik, mint a legtöbb kapzsi bank: a pénzt begyűjtik az emberektől, valamint a különböző államoktól, aztán annak egy részét maguk között osztogatják ki szépen. Ha beüt a krach, akkor pedig az állampolgárokra terhelnek mindent, a befolyó összegekből pedig továbbra is saját magukat díjazzák. A magyar kormány is mint egy drága élősködő szívja az emberek vérét, miközben többet és többet kér az egyre kevesebbért cserébe. Ameddig a valóban keményen dolgozó adófizetőket nem díjazzák semmivel, addig ők hülyére keresik magukat.

Persze a világ sosem volt fair, ám ez akkor is mindennek a legalja. Ugyanis ha egy multiról van szó, amelynek bevétele nem a közpénztől függ – még ha a dolgozókkal szemben felháborító is –, valahol elfogadható, ha a vezetés milliós jutalmakat vesz ki év végén, hiszen oda nem kötelezően befizetett adó érkezett, hanem a cég valós bevételéből osztogatnak. Azonban az állami gépezet nem egy privát cég, az az adófizetők pénzéből működik, ahova kötelező mindenkinek befizetnie, máskülönben leállna az ország működése. Ezért annak a közösnek mindenféle mondvacsinált okokkal történő megcsapolása – jutalom, elismerés – lényegében az adófizetők pénzének egymás közötti kiosztása. Arról már nem is beszélve, hogy ezek az emberek igen sokszor érdekeltek más közpénzes üzletekben is, ahonnan további plusz pénz csurran-cseppen.

De ez sem elég, semmi sem elég. A közbeszerzéseken nyert milliók és az állami megrendelések sem elegendőek ahhoz, hogy ezen felül ne tömjék még ki őket egy kis plusz pénzzel, az adófizetők rovására. Hogy a tanárok, mentők, tűzoltók vagy nővérek mikor kapják meg a beígért fizetésemelésüket vagy év végi jutalmukat? Majd ha marad az után, hogy a Kovács Zoltán-félék ki lettek fizetve, az elvégzett nagyszerű munkájuk után. Pontosan ennyire tartja a kormány azokat a valóban értékes közalkalmazottakat, akik nélkül az állam működése leállna. A Kovács Zoltánokat és Rogán Antalokat még egy papagáj is tudna helyettesíteni – lényegesen alacsonyabb bérért –, egy megbízható nővért, vagy tűzoltót viszont már biztosan nem.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.