Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ezek ugyanazok

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Győrben nyert a Fidesz jelöltje. Nem fontos a név, hiszen pontosan tudjuk, hogy egyetlen polgármester sem képviselheti a saját meggyőződéseit egyetlen település élén sem. Aki a Fidesz színeiben indul, az a Fideszt és Orbán Viktort fogja képviselni a város élén. Pont. Hogy ezt mégis miért érdemes megjegyezni? Azért, mert sokan úgy gondolják, a győztes jelölt egy jó ember, egy jó orvos, ezért automatikusan jó polgármester is lesz. Véleményem szerint – bárcsak tévednék – teljesen mindegy, hogy ki szerzi meg a Fidesz színeiben a polgármesteri széket, hogy egy gerinctelen senki vagy egy nagyszerű családapa. A párt nem engedi, nem engedheti, hogy valaki saját, a pártétól esetleg eltérő terveket, elképzeléseket valósítson meg. Azt kizártnak tartom, hogy az új győri polgármester és szimpatizánsai ezzel ne lennének tökéletesen tisztában. Mégis azt hiszik, hogy Ő majd más lesz, Ő majd megmutatja, hogy léteznek jó fideszes politikusok is.

Természetesen lehet hinni a csodákban – 10 éve kitartóan hiszünk is bennük, hiszen mégis mi másért választanánk újra azt a vezetőt, akinek uralma alatt egy konszolidált autokrácia útjára lépett az ország –, csak ne csodálkozzunk majd, ha kiderül: ez az ember is pontosan ugyanolyan és ugyanaz. Teljesen világos, hogy egy autokratikus rendszer mellett tette le a voksát azzal, hogy a párt színeiben indult. Hogy ettől függetlenül még lehet nagyszerű ember és nagyszerű orvos? Lehet. Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy mostantól kezdve még inkább a Fidesz győri bábja lesz, aki majd úgy ugrál, ahogy Orbán fütyül. Lehet persze pozitív és negatív irányba is kilengeni egy kicsit, a sorvezetőtől eltérni azonban nem lehet. Főleg nem egy olyan fontos város élén, mint a Borkai-botrány után a hírekben napi rendszerességgel szereplő Győr.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a fideszes győzelem újra erőt adhat a pártvezetésnek, ismét nyeregben érezhetik magukat. Elég volt kedvenc pártlapjuk, az Origó címlapját megnézni a győzelem után, és máris jól látszik, hogy mi volt a tétje a választásnak. Az, hogy a fideszes jelölt nyert Győrben – méghozzá fölényesen – azt is jelenti, hogy a győriek továbbra is kiállnak a Fidesz eszméi mellett. Továbbra is úgy hiszik, kormánypárti vezetőre van szükség a városban Borkai bukását követően is. És igen, lehet azzal magyarázni az ellenzéki összefogás kudarcát, hogy egy olyan jelöltet indítottak, akit nem támogattak, vagy pláne nem is ismertek a helyiek eléggé ahhoz, hogy rá adják voksukat. Azonban ameddig nem fogják fel a választók, hogy fideszes politikusnak lenni egyet jelent Orbán eszméinek képviseletével, addig értelme sincs magyarázni a dolgokat.

Győr ezzel elesett. Nem első alkalommal, és vélhetően nem is utoljára. Az emberek láthatóan hinni akarnak abban, hogy létezik olyan, a kormánypárt színeiben induló jelölt is, aki nem a Párt kottájából játszik, akinek célja nem a helyi pénzek bezsebelése és saját meggazdagodása. Még ha ez igaz is lenne a mostani győztes esetében, attól nemigen lehet eltekinteni, hogy Dézsi azért van ott, hogy a hatalom szolgájaként végrehajtsa Orbán parancsait. Ha Mészárost kell szerződtetni egy új iskola, közút, gyár vagy sportcsarnok megépítéséhez, akkor őt kell. Ha valamely Tiborcz-érdekeltség részévé kell tenni valamely patinás helyi ingatlant, akkor engedelmeskedni kell. Előfordulhat az, hogy nem ért egyet ezzel a paranccsal, de attól azt még végre kell hajtania, hát hiszen ezért került oda.

A Fidesz jóval több, mint egy párt vagy egy ideológiai csoportosulás. A Fidesz Orbán Viktor (láz)álmainak megtestesítője, aki pedig komolyan hiszi, hogy ez az ő irányítása alatt bármikor is megváltozhat, az véleményem szerint nagyot téved. Aki csatlakozik a Fideszhez és kész annak zászlaja alatt irányítani az ország egyik fontos városát, az vagy már lepaktált az ördöggel is, vagy le fog a közeljövőben. Azok, akik még rendelkeztek gerinccel, és felfogták a Fidesz kormányzásának következményeit, ma már nem a párt tagjai. Ezek az emberek az elmúlt évek során kiléptek, mert rájöttek, mihez adták nevüket, és milyen eszméket képviseltek. Az viszont, aki elviekben jó emberként és jó orvosként képes a mai Fideszt képviselni, az számomra érthetetlen. Nem tudom, mi a leginkább lesújtó: az, hogy Győr Borkai bukása után is egy fideszes jelölt kezébe adta a város kulcsát, vagy az, hogy sokan komolyan elhiszik, hogy valaki képviselhet a kormánypártétól eltérő nézeteket is annak színeiben. Egy biztos, szomorú nap volt a tegnapi (is) az ország életében.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.