Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Ferencvárosi villogó

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Aligha van annál menőbb, mint az, ha valaki civilként a kocsiablakon kinyúlva a tetőre tapasztja a kék villogót, és máris zavartalanul nyúzhatja a verdát városszerte. Nincs többé dugóban várakozás, tilosban parkolás. Ripsz-ropsz lehet ügyet intézni, szeretőhöz felugrani egy feketére. Ezt az élményt csak fokozni lehet azzal, ha a sofőr a kocsit fehér kereszttel matricázza fel. Ilyenkor még a rendőr is szalutál, és legföljebb csak utána gondolkodik el azon: hogyan, miért lehet egy terepjárón villogó, mentős matrica?!

Ferencvárosban mindennapos látvány volt, hogy ilyen a járgányok száguldoztak háborítatlanul. Nem az erdélyi „Ferencvárosban”, hanem a budapestiben. Az előbbiről azt kell tudni, hogy egy párját ritkító természetvédelmi területen, a Kovászna megyei Rétyi Nyírben illegálisan, egymás hegyére-hátára összetákolt „hétvégi kulipintyó”-halmaz közkeletű neve ez. A gobé furfang nevezte el így, az áldatlan állapotok kialakulását lehetővé tevő, nem épp a feddhetetlenségéről híres korábbi polgármesterük után.

A 444.hu utánajárt a villódzó rejtélynek és több cikkben osztotta meg a tapasztaltakat. Kiderítették, hogy a Bácskai János polgármesterségével fémjelzett korszak gyanús önkormányzati ügyleteinek egyik sztárvállalkozója, Rudits Tibor tudhatja magáénak e lendületes kocsikat. A Ferencvárosi Egészségügyi Szolgáltató KNP Kft.-vel nyélbe ütött megállapodás alapján az illető két terepjárója valamint Bulldog 100 SK-61 típusú brit kétüléses kiképző repülőgépe 2017 végétől beszállt a helyi sürgősségi betegellátásba. Mélyen humanista megfontolások állnak tehát a repkedéssel tetézett esztelen száguldozások hátterében. A jóember még csak pénzt sem kért ellenszolgáltatás gyanánt.

Úgy alakult azonban, hogy a Rudits úr cégének – a Via Alla Felicita /= El A Boldogságig/ Kft.-nek – életmentő szolgáltatásait a szakrendelő soha nem vette igénybe, amiről nevezett igazán nem tehet. Ő szívesen mentett volna, de nem volt rá egészségügyileg igény. Talán jobb is így, a sors úgy hozta ugyanis, hogy a vállalkozó korábban semmilyen kapcsolatban nem állt a gyógyító munkával. Foglalkozása – és vélhetően a tanulmányai is – a kéménysepréshez és -építéshez kötik. Feltételezhető, hogy a neki dolgozó szakik sem gyakorlott mentőápolók, legalábbis a setét ruházatukból ítélve. Ez egy szép, fontos és megbecsült mesterség amúgy, apró szépséghibája, hogy újraélesztésre, injekció beadására, sebkezelésre nem igazán készít fel. De hogy írásunk hőse – sokunkkal ellentétben – egy jó diagnoszta, bizonyítja az, hogy pontosan tudta, kikkel kell jó barátságba keveredni ahhoz, hogy sikeres lehessen a IX. kerületben. Többek között Bácskai János volt polgármester az a személy, akivel gyakorta együtt töltötték el a szabadidejüket. Vitorláscsapat-társak is ők, egy békasajtós vagy valaki hasonló szerzet klassz fotókat is készített róluk a Kékszalag vitorlásversenyen, a hullámzó Balaton tetején Das Boot néven futó hajójukkal. A rendszerváltás utáni szép új világban a kapcsolati tőke aranyat – nem ritkán aranyéletet – ér.

Lényeg, hogy a Kéményszervíz 1989 Kft. gépjárművei túl szembetűnően gurultak – vagy épp ellenkezőleg, parkoltak – mindenfelé, ezért a lap megérdeklődte a rendőrségnél, jogszerűen került-é sor a megkülönböztető jelzések használatára. Menten kiderült: a szerződésben szereplő két terepjáró közül (egy Land Roverről és egy Mercedesről van szó) az egyiknek már a megállapodás megkötése előtt lejárt a villogóra vonatkozó engedélye, a másiknak soha nem is volt. A repcsiről – és az azt kiszolgáló ferencvárosi repülőtérről – a zsaruk nem tudtak mit mondani, ez még nekik is magas volt. De megígérték: mindent kivizsgálnak. Még kiderülhet: az Airbnb nemcsak lakásokat ad ki adóelkerülve, hanem reptereket is?!…

Engedély tehát nuku, ellátandó beteg egy szál sem, a kocsik betegszállításra és -ellátásra kialakításuknál és felszereltségüknél fogva teljes mértékben alkalmatlanok, maradt tehát a puszta villogás, annak nagyon is nyilvánvaló előnyeivel. Hab a tortán: a kerületben valójában nincs is sürgősségi betegellátás, azaz nem szállíthatnak sem beteget, sem orvost, sem vért sehonnan sehova. Ez van, illetve nincs.

A szerződésbéli magánrepülő – melynek oldalán szintén ott virított a mentős matrica időközben – a rossz látási viszonyok folytán – lezuhant egy szántóföldre. A balesetben a pilóta életét vesztette, az „égi talyiga” megsemmisült – véletlenül pont két nappal a légijárműre kötött felelősség- és baleset-biztosítás lejárta előtt. Ez a mai Magyarországon nem volt elég ok arra, hogy az egészségügyi szolgáltatóval kötött megállapodást módosítsák. A repülő – papíron – továbbra is részt vett a szakszolgálat áldásos munkájában.

Kéményseprővel találkozni szerencsét jelent, különösen újév reggelén. Nem lehet tehát csodálkozni, ha egy kéménymunkásnak olykor szerencse áll a házhoz. Cégével százmilliós pályázatokat nyert kéményfelújításokra – de ő maga dicsekedett el a neki pályáztatás nélkül megítélt évi 150 milliós kürtőrenoválási helyi szerződésével, melynek révén ferencvárosi családok százait menti meg a szén-monoxid-mérgezéstől és a kéménybedőléstől.

A magát kerületszerte előszeretettel önzetlen életmentőként prezentáló Ruditsot sokan zacskós emberként emlegetik. Történ ugyanis, hogy levideózták, amikor a vállalkozó néhány szatyorral a kezeiben belátogatott Varga Józsefhez, a Fidesz és a kerület egykori parlamenti képviselőjéhez, majd üres kézzel távozott tőle. Arról, hogy mit szállított a nejlonzacskókban, természetesen nem nyilatkozott. Bejárási szokásai a magánéletének részei. A szállító amúgy sem csípi, ha szállítás közben firkászok megzavarják, kérdezgetik zacskóinak tartalmáról, érdekeltségeiről, üzleti sikereiről vagy szabálytalan parkolásairól. Ennek ellenére senki előtt nem titok, hogy mindenkivel viszonya volt, aki számított helyileg. Alig volt olyan mutyi a kerületben, amihez neki és a kék lámpáinak ne lett volna valami köze. A dunamenti szupermen kerületi képviselőkkel és hivatalnokokkal karöltve önkormányzati bérlakásokkal üzletelt. Benne volt az útfelújításokban és kátyúzásokban, díszkövezésekben, takarításokban, karbantartásokban. Az ő autójának rendszámával robbant ki a kerületi VIP parkolási botrány is. Ismert volt, hogy a kemény kéményes autója jogszabályellenesen kapott ingyenes parkolási lehetőséget, hisz’ nem is volt kerületi lakos. Erre fel mit ad Isten, egy rádióműsorból kiderült: Rudits úr gépkocsija nem is a sima lakossági listára került fel (ahol a kerületi lakosok autói szerepelnek, amelyek ingyenesen parkolhattak)! Az önkormányzat vagyonkezelőjében, a FEV IX. Zrt.-ben vezettek egy másik, szupertitkos parkolási VIP-listát is, amelynek a létezéséről – állítása szerint – korábban még maga Bácskai János akkori polgármester sem tudott. Így azt sem tudta, hogy kik kerültek fel rá és milyen alapon. Őket, a kiváltságosokat a kerületben nem bírságolhatták meg a „parkolóőrök”, ergo ingyenesen pihentethették gépjárműiket.

A Magyar Narancsban nemrégiben arról írtak, hogy Baranyi Krisztina, az új polgármester feljelentést tett, ugyanis: „egy EU-s forrásokból felújított épületet adott bérbe az önkormányzat szemérmetlenül kevés pénzért, ráadásul üzlethelyiségként, és nem az uniós pályázatban lefektetett célra hasznosítják.” Az Info Pont nevű helyisegegyüttesről van szó, amit EU-s pénzből újítottak fel azon a címen, hogy turisztikai központot hoznak ott létre. Ezt követően – a gengszterváltás utáni új módi szerint – a kerületi ingatlankezelő a jelképesnek mondható havi, 30 000 Ft bérleti díjért átadta a kéményseprő-mentős érdekeltségébe . Így transzformálódott nevét is vesztetten a nagy csinnadrattával átadott turistacentrum kávézóvá és étteremmé, ahol aztán – csakis az optimálisabb helyiségkihasználás érdekében – rendszeresen privát partikat is tartottak. Ha a Szépművészeti Múzeumban lehet, másutt is miért ne lehetne? Ez előtt a Csarnok téri patinás hely előtt volt felfestve az a legendássá vált – a KRESZ-ben nem is létező – kamu útburkolati jel, amelyen a vállalkozó lekülönbözőbb, kék villogóval is felszerelt autócsodái parkoltak szabálytalanul. Hol egy Volkswagen Passat, hol egy BMW, hol ki tudja mi. Rajtuk az obligát megkülönböztető jelzés:  korrupció beteges elleplezési igyekezetének a – szintén lopott – jele.

A sajtóban, önkormányzati képviselői blogokban pazar rezüméket olvashatunk a ferencvárosi ingatlanfelújítások fedősztorija alatt futott néha bizarr, néha tragikomikus közpénz-lenyúlásokról. A lényeg szinte minden esetben a kémények felújításán volt, arra ment számolatlanul a zsé; ha alattuk dőlt is össze a ház, nem számított. Volt, hogy bontásra váró, befalazott nyílászárókkal magába zárkózó épület kapott pöpec füstelvezetőt. Akit bővebben s érdekelnek a korábbi ferencvárosi vezetés alatti kéménybajok – és nem bánja, ha ő füstölög közben – ez a videó szemléletesen tájékoztatja.

Az élet az országban különben szintúgy nagylábon pörög tovább, lehet villantani méretes merdzsót, fain sérót, edzett bicepszet; folyik a seft, a panama, elfüstöl a köz-suska. A szomszéd füstje sosem zöldebb. A hatalom közelében legyeskedő kéményseprő, nos ő az, akit felőle nyugodtan befeketíthetnek az irigykedő kibicek – meg sem látszik rajta! Foglalkozási adottság ez nála.

Pandula Dezső

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.