Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Külföldről nézve a magyar csoda

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Egészen elbűvölő, mármár melldöngetésre inspiráló az a hihetetlen nemzetközi figyelem és csodálat, amit a családbarát magyar kormány és külön Novák Katalin kiharcolt az elmúlt években. Főként az elmúlt hónapokban, még pontosabban az önkormányzati meglepetést követő értékelés óta, amikor azt találták ki (többek között, mert párhuzamosan több projekt is fut), hogy népszerűbb lesz a Fidesz, ha hangosan döngeti a mellét. Igaz ugyan, hogy eddig is azt tette, de valószínűleg nem elég zajosan, ezért nem jutott el a többséghez. Na de majd most.

Én kételkedés nélkül elhiszem, hogy külföldről nézve könnyfakasztóan csodálatos az, amit fideszék művelnek. Feltételezem, hogy amikor Novák Katalin előadást tart a témában, nem fűzi hozzá, hogy ki és milyen árat fizet az ő családbarátságukért. A CSOK sokba kerül ugyan a társadalomnak (hiszen az adófizetők finanszírozzák), de úgy felverte a lakásárakat, hogy még az állami támogatással együtt is jóval magasabb áron juthat lakáshoz az, aki most akar saját otthont vásárolni.

Kimaradnak a mesélésből azok is, akiknek nincsen olyan korú gyerekük, aki után a kedvezményeket igénybe lehetne venni. Márpedig ilyen emberek és családok is vannak. Csak két szám: ha valaki 2009-ben bruttó 161 000 forint fizetést tudhatott a magáénak, akkor 107 395 forintot vitt haza. 2020-ban ha valaki bruttó 161 000 forintot keres (ennyi most a minimálbér ugyanis), akkor 107 065 forintot visz haza. Tehát egy petákkal sem többet, mint 11 évvel ezelőtt. Azonban volt közben némi infláció, például egy kiló kenyér 2009-ben 241 forintba került, most bőven 300 forint fölött van. És akkor nem beszéltünk a szép lassan bevezetett csodákról, mint amilyen például az útdíj, a benzinár emelkedéséről sem ejtettünk szót és főként nem beszéltünk, de még csak nem is gondoltunk arra, hogy a CSOK nem csupán az ingatlanok vételárát, hanem az albérletek árát is megduplázta.

Miközben elképesztően családbarát a jó magyar kormány, a valóságban egy fiatal pár, akik még gyerekvállalás előtt állnak, sokkal nehezebben tudnak családot alapítani, mint mielőtt segített rajtuk a fideszes országvezetés. Ugyanez igaz arra a generációra is, amelyik már felnevelte a gyerekeit. A családi pótlék egy fillérrel sem emelkedett az Orbán-kormányok országlása alatt, ahogy a minimum nyugdíj sem. Ellenben az ukrán nyugdíjasok a mai napig kérhetik és meg is kapják a magyar nyugdíjat, amit szintén a magyar adófizetők finanszíroznak, hiszen aki Ukrajnában dolgozott és adózott, az nem tesz be, kizárólag csak kivesz az államkasszából.

A valóságban az történt, hogy a kormány újraosztotta a jövedelmeket. Konkrétan: a szegényebbektől elvett, a gazdagabbaknak adott. Az egykulcsos adó remek példa erre. A legkisebb jövedelműek is adóznak, de a magasabb jövedelműek adója jelentősen csökkent. Itt van aztán a szociálisan érzékeny, kirobbanóan családbarát magyar kormány legújabb jócselekedete: a legelesettebektől megvonja az egészségügyi ellátást. A sok cifra, csipkeveretes mese ellenére a valóság az, hogy aki nem tudja fizetni a TB-t (mert nincs jövedelme), azt csak sürgősségi esetben látják el a kórházban. Tehát ha az életét kell menteni. Minden más esetben ELŐRE kell fizetnie a piaci árat, mintha magánrendelést venne igénybe. Na most, ha valaki csomót talál a mellében vagy bárhol, annak a kivizsgálása minek minősül? Életmentésnek? Kötve hiszem. Ha nem annak – márpedig -, akkor a páciens vagy előre kifizeti a szükséges vizsgálatok – labor, CT – többszázezres árát (miből, ha nincs jövedelme?), vagy hazamegy és megdöglik. Mégpedig kínok között, mert gyógyszertámogatást sem kap, ugyan miből fizetné ki akár csak a fájdalomcsillapítót is? Majd ha már konkrétan haldoklik, ellátják. De akkor már minek?

Ezzel szemben van CSOK és fiatal házasok adókedvezménye és már autóra is lehet támogatást kérni. De célszerű lenne azt is belefoglalni az előadásokba, hogy mindennek mi az ára és ki fizeti meg. Mert a kép így teljes. Igaz, akkor nem csodálnák annyira az Orbán-kormány nagyszerűségét.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.