Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A Helsinki Bizottság és a csempészett csótányok

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Tegnap a málenkij robot áldozataira emlékeztek Kismaroson, ami alapvetően nem feltétlenül lenne témája egy cikknek, hiszen az ott elmondott beszédek egy MTI hírbe beleférnek. A megszokottak szerint az ott megjelentek elmondják a kötelezőt, majd dolguk végeztével tovább állnak. De nem Csuka Tamás, váci református püspök, aki a szentmise után – csak hogy tovább rontsa a helyzetet – a témával még csak össze sem kapcsolható váci fegyházról ejtett egy pár szót, ahová – mármint a börtönbe – állítása szerint a Helsinki Bizottság gyufásdobozokban csótányokat csempészett a fogvatartottaknak, hogy ezzel bizonyíthassák a felhergelt rabok a cellák embertelen viszonyait. Mi a büdös úristentről beszél ez az ember? Az egy dolog, hogy egy emléknapon egy ilyen témával elterelni a figyelmet, az egyik legnagyobb parasztság, de hogy egy ilyen cselekménnyel vádolja meg a kormány által igencsak utált Helsinki Bizottságot, az nevetséges.

Vajon mennyire kellene ahhoz hülyének lenni, hogy egy civil szervezet részéről bárki is megpróbáljon valami hasonlót? Itt arról a szervezetről beszélünk, amely már nem egyszer tört borsot Orbánék orra alá, már csak ezért is teljességgel hihetetlen, hogy ekkora ökörséget csinálnának. A civil szervezet a saját oldalán még délután reagált Csuka szavaira:

A Magyar Helsinki Bizottság jogvédelmet vitt a börtönökbe, nem pedig csótányt, abból import nélkül is elég van. Annak örülünk, hogy a püspök úr szerint nem a jogvédők nyomták össze a zárkák falait, hogy zsúfoltnak tűnjenek. Egyebekben felháborítónak tartjuk, hogy a kormány tagja a magyar bíróságok által alkotmányellenes működés miatt feloszlatott Magyar Gárdát felavató püspökkel együtt templomban politizál. A jóhírnevet sértő hazugságáért természetesen pert fogunk indítani Csuka Tamás nyugalmazott tábori püspök ellen.

Persze az ember megpróbál objektív maradni, de ez a vád olyannyira nevetséges, hogy nem hiszem, hogy a saját fanatikusaikon kívül elhinné bárki is. A magyarországi börtönök helyezete rossz. Ez nem kitalálció, ez tény. Nem egy ítélet született már a fogvatartási körülmények lehetetlen helyzete miatt, ezért kár lenne tagadni azt, ami a valóság. Számomra azonban az az igazán kérdéses, hogy a drága lelkész úr miért gondolta úgy, hogy neki is állást kell foglalnia először a gyöngyöspatai cigányság, majd pedig a börtönhelyzet ügyében? Tudtommal ő egy püspök, nem pedig államtitkár, ezért jó lenne ha azzal foglalkozna, ami az ő feladata. Szentelgessen Magyar Gárdistákat, az úgyis olyan jól megy neki.

Csuka persze nem mutatott semmi újat, az, aki lelkészként, papként, vagy püspökként egy elsősorban fideszes rendezvényen felszólal, az vélhetően már esküt tett a párt mellett, ami annyit jelent, hogy számára a keresztényi hitvallás pont annyit jelent, mint Orbán Viktor, vagy Semjén Zsolt számára. A gyűlölet és kirekesztés érződik az egykori Magyar Gárdát vélhetően támogató püspök szavaiból. Aki egyházi ember létére képes nyilvánvaló hazugsággal megvádolni egy civil szervezetet, ráadásul egy emléknapon, attól szinte bármi kitelik. Mert Csuka nem csak a rabokat minősítette a felhergelt jelzővel, de a cigányságba is páros lábbal szállt bele, amikor a következőket mondta a megemlékezésen:

felháborító igazságtalanság érte jó barátját, a gyöngyöspatai iskola volt igazgatóját, akit elüldöztek, meghurcoltak, miközben a városban bizonyos helyi csoportok részéről ma is rendszeres erőszakosságok, önkényeskedések borzolják a légkört

A bizonyos helyi csoportok alig burkolt cigányozást rejtenek, ami egy püspöktől egészen zseniális. Na nem meglepő, hiszen temérdek példa volt erre már idehaza is, de azért mégis csak megsüvegelendő. Ezek után tényleg remélem, hogy Csukát minimum kitüntetik, de legalábbis kinevezik valami fontos pozícióba, ahol minimum a cigányok felzárkóztatásáért dolgozhat, vagy esetleg a börtönkörülmények javítása érdekében fejtheti ki áldásos tevékenységét. Biztosan lenne igény a keresztényi szeretetre országszerte, ne legyen rest a püspök úr és mutassa meg mit is jelent az, ha az ember becsüli embertársait.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.